«Πυρά» Κοντιάδη κατά Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη: Πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων

«Πυρά» Κοντιάδη κατά Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη: Πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο πανεπιστημιακός Ξενοφών Κοντιάδης, για την σπουδή του να αποδώσει κυρίως σε «ανθρώπινο λάθος» την τραγωδία στα Τέμπη. Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου-Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων.

Σε  ανάρτησή του στο facebook, την Πέμπτη, o Ξενοφών Κοντιάδης χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων «ύβρη στη μνήμη των νεκρών και υποτίμηση της νοημοσύνης μας» να σπεύδει ο επικεφαλής της Κυβέρνησης να δηλώσει την ίδια μέρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ότι τα αίτια εντοπίζονται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Για να αναρωτηθεί ρητορικά και με δηκτικό τρόπο για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Πρόλαβε λοιπόν τους εμπειρογνώμονες για να πετάξει την ευθύνη από τις πλάτες της Κυβέρνησης–πόσο άτεχνη πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων, οργής και αγωνίας;».

Νωρίτερα, την Τετάρτη, με επίκεντρο την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων, ο πανεπιστημιακός, ο οποίος κινείται πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, είχε σκιαγραφήσει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για αρνητικές καταστάσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία του 2023, όπως είναι «η εικόνα των νοσοκομείων, η ανύπαρκτη στήριξη των νέων μητέρων, οι άναρχες συνθήκες εργασίας, ο τρόπος που διεξάγονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις–να που παρεισφρέει εδώ και η δεύτερη είδηση της ημέρας, η “υπόθεση Πολάκη”». Για να συμπληρώσει σε ανάρτησή του: «Ας το εμπεδώσουμε, είμαστε κάτοικοι μιας τριτοκοσμικής χώρας που φαντασιώνεται ότι είναι κάτι άλλο. Η σύγκρουση δύο τρένων αποτελεί έναν από τους πιο σκληρούς τρόπους για να το αφομοιώσουμε, αλλά θα αρκούσε η υπενθύμιση των 100 νεκρών την εβδομάδα από κόβιντ, των εκατοντάδων θανατηφόρων τροχαίων ετησίως ή της θλιβερής υπογεννητικότητας σε αυτή την πολιτεία που τρώει τα παιδιά της».

Ακολούθησε η  μακροσκελής ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook την Πέμπτη, στην οποία ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης έγραψε τα εξής: «Δεν γνωρίζω αν αρμόζει έπαινος στον υπουργό Μεταφορών που έπραξε το εντελώς αυτονόητο αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη με την παραίτησή του. (Πόση αποδοκιμασία έχουμε υποστεί όσοι μιλήσαμε για την έννοια της πολιτικής ευθύνης τους τελευταίους μήνες…). Όμως γνωρίζω ότι αποτελεί ύβρη στη μνήμη των νεκρών και υποτίμηση της νοημοσύνης μας να σπεύδει ο επικεφαλής της Κυβέρνησης να δηλώσει την ίδια μέρα ότι τα αίτια εντοπίζονται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Πρόλαβε λοιπόν τους εμπειρογνώμονες για να πετάξει την ευθύνη από τις πλάτες της Κυβέρνησης–πόσο άτεχνη πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων, οργής και αγωνίας;

Αλλά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Γιατί δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας; Γιατί δεν είχε πραγματοποιηθεί η αναγκαία συντήρηση των υποδομών; Είναι νοητό ένα απλό ανθρώπινο λάθος να μπορεί να οδηγήσει σε ορυμαγδό, επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν να υπάρξει στοιχειώδης λειτουργικός εκσυγχρονισμός, με συνέπεια και την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων; Ποιος νοσηρός εγκέφαλος σκέφτηκε αυτή την πικρή ώρα να απονείμει ευθύνη στους προηγούμενους κυβερνώντες μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης; Ποιος διόρισε έναν άνθρωπο άπειρο, ακατάλληλο, άσχετο με τη δουλειά στη θέση του σταθμάρχη πριν από λίγες εβδομάδες; Γιατί αγνοήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες οι δημόσιες προειδοποιήσεις για το επικίνδυνο πρόβλημα της έλλειψης σηματοδότησης στους σιδηροδρόμους; Πώς είναι δυνατόν να κινούνται τα δύο τρένα αντιμέτωπα στις ίδιες ράγες για περισσότερα από 10 λεπτά και να μην το έχει καταλάβει κανείς; Γιατί δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουμε πληρώσει;

Είναι οφθαλμοφανές ότι κάτι σάπιο υπάρχει σ΄αυτό το βασίλειο και το βιώνουμε με τον πιο επώδυνο τρόπο. Και είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε, να μην σιωπήσουμε, να μην μείνουμε απαθείς μπροστά στην προσπάθεια συγκάλυψης ή συμψηφισμού των ευθυνών».

Η ανάρτηση του Ξενοφών Κοντιάδη:

Διαβάστε επίσης:

«Ανθρώπινο λάθος» και αποποίηση ευθυνών η «γραμμή» του Μαξίμου για την τραγωδία στα Τέμπη

Documento Newsletter