Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας στην πρόταση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία οι ανειδίκευτοι αγροτικοί γιατροί θα μετατραπούν σε προσωπικούς γιατρούς, ένας θεσμός που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες και έχει αποτύχει παταγωδώς. Τα προβλήματα της εν λόγω πρότασης φαίνεται να είναι πολλά και οι φόβοι για όσα πρόκειται να επιφέρει στη δημόσια υγεία σε περίπτωση εφαρμογής, ακόμη μεγαλύτεροι.
Το πρόχειρο σχέδιο της κυβέρνησης, βρίσκει αντίθετους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας, μεταξύ των οποίων, η ΕΙΝΑΠ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η ΟΕΝΓΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού, οι οποίοι μιλώντας στο Documentonews , εκφράζουν την βαθιά αντίθεση και ανησυχία τους αλλά και τους κινδύνους που επιμελώς κρύβονται πίσω από την εν λόγω πρόταση.
«Πρέπει να σταματήσουν οι πειραματισμοί όσον αφορά την υγεία του ελληνικού λαού»
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) τάσσεται κατά της πρότασης Αγαπηδάκη για τον προσωπικό ιατρό. Χαρακτηριστικά σχολιάζει στο Documentonews πως «οι ανειδίκευτοι γιατροί είναι καλό να κάνουν γρήγορα ειδικότητα. Δεν μπορούν να βοηθήσουν, να αντικαταστήσουν τον προσωπικό γιατρό που είναι ένας ειδικευμένος γιατρός. Οι αγροτικοί γιατροί δεν χρειάζονται, διότι είναι ανειδίκευτοι. Είναι προτιμότερο, γρήγορα, να κάνουν ειδικότητα και αυτοί που θέλουν να είναι προσωπικοί γιατροί, να βοηθήσουν στην πρωτοβάθμια και να αναλάβουν τους ασθενείς», εξηγεί. Καταλήγοντας η κα Παγώνη ξεκαθαρίζει πως «οι γιατροί που θα αναλάβουν τους ασθενείς πρέπει να είναι ειδικευμένοι, γιατί αυτό είναι το σωστό».
Ο Γιώργος Ελευθερίου, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επίσης στην ίδια γραμμή, καταδεικνύει πόσο προβληματικό είναι ένας ανειδίκευτος ιατρός να αναλάβει την περίθαλψη ασθενών με ασφάλεια. Ακόμη αναρωτιέται πώς ο προσωπικός ιατρός θα επιτελεί την λειτουργία του εάν η θητεία του περιορίζεται στον ένα χρόνο, όπως άλλωστε και του αγροτικού.
«Όσον αφορά το σχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την εμπλοκή των πρώην αγροτικών που θέλει να τους μετατρέψει σε προσωπικούς θέτονται σοβαρά ζητήματα. Πρώτον, κατά πόσο ένας ανειδίκευτος ιατρός έχει τις απαραίτητες ιατρικές εμπειρίες για να περιθάλψει με ασφάλεια ασθενείς από μόνος του. Δεύτερον , η θητεία των αγροτικών γιατρών είναι για ένα χρόνο. Άρα οι πολίτες θα αλλάζουν κάθε έτος προσωπικό γιατρό; Πώς μπορούμε να μιλάμε για προσωπικό γιατρό όταν αυτός αλλάζει κάθε χρόνο (;). Τρίτον, πώς μπορεί ένας ανειδίκευτος συνάδελφος να συνταγογραφεί και να εισηγείται θεραπείες που άπτονται της αρμοδιότητας ειδικευμένων ιατρών. Για παράδειγμα πώς ένας ανειδίκευτος συνάδελφος μπορεί να εισηγηθεί μία θεραπεία για την υπέρταση, που είναι αρμοδιότητα του καρδιολόγου;», αναρωτιέται ο κ. Ελευθερίου.
Συνεχίζει λέγοντας πως «επανειλημμένα στο παρελθόν έχουμε πει πως είναι σχεδόν αδύνατον ένας γιατρός να έχει την επίβλεψη 2000 ασθενών. Πέραν αυτού το σύστημα αυτή τη στιγμή πάει να στηριχθεί αμιγώς σε ιατρούς που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Από τους 3500 προσωπικούς ιατρούς, περίπου οι 2500 είναι γιατροί των ΠΕΔΥ και δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν να συμμετέχουν στο θεσμό αλλά «πήραν εντολή» να συμμετέχουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας των ΠΕΔΥ δεδομένου ότι εκτός αυτής της αρμοδιότητας, έχουν να περιθάλψουν και τα επείγοντα που πηγαίνουν τυχόν στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να έχουμε περαιτέρω συνάθροιση ασθενών και ταλαιπωρία», εξηγεί.
Ο σωστός δρόμος κατά την γνώμη του «είναι να καθίσει το Υπουργείο και να συζητήσει σοβαρά με τους ιατρικούς θεσμούς, γιατί όσον αφορά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, επίσημη συνάντηση δεν έχει γίνει. Μονίμως σε όλες τις συναντήσεις έχουμε ζητήσει και έχουμε προσφερθεί να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση ενός αξιόπιστου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και έχει ειπωθεί και δεκάδες φορές στο παρελθόν. Πρέπει να δοθούν σοβαρά κίνητρα και να σταματήσουν οι πειραματισμοί όσον αφορά την υγεία του ελληνικού λαού. Να συζητηθεί γιατί δεν έχει πετύχει το σύστημα, και δεν έχει πετύχει γιατί υπάρχουν σοβαρά θεσμικά προβλήματα», καταλήγει ο κ. Ελευθερίου.
«Η επιφόρτιση των νέων πτυχιούχων ιατρικής με ευθύνες που δεν τους αναλογούν θα τους εξωθήσει σε μαζικές παραιτήσεις»
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, δηλώνει πως «οι εξαγγελίες της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κα Αγαπηδάκη, έχουν προκαλέσει την ομόφωνη αντίθεση της ομοσπονδίας ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος και επιστημονικών συλλόγων, καθώς είναι απαράδεκτες».
«Θέλει να αναθέσει καθήκοντα προσωπικού-οικογενειακού γιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου («αγροτικούς») οι οποίοι είναι νέοι πτυχιούχοι ιατρικής, που δεν έχουν καν ξεκινήσει ιατρική ειδικότητα. Αυτό είναι αρνητικό πρώτα και κύρια για τον πληθυσμό, γιατί στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ευθύνη του προσωπικού γιατρού είναι έργο που πρέπει να ασκείται από ειδικευμένους γιατρούς (γενικούς, παθολόγους και λοιπές ιατρικές ειδικότητες)».
Επίσης είναι διπλά και μακροπρόθεσμα αρνητικό, «γιατί η επιφόρτιση των νέων πτυχιούχων ιατρικής με ευθύνες που δεν τους αναλογούν θα τους εξωθήσει σε μαζικές παραιτήσεις, αυξάνοντας ήδη το διογκωμένο ρεύμα μετανάστευσης νέων πτυχιούχων ιατρικής στο εξωτερικό για να κάνουν εκεί ειδικότητα (όπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες να γίνεται με αγροτικούς γιατρούς που δέχονται ανακλαστικές εντολές από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών, να φεύγουν από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, για να εφημερεύουν στα περιφερειακά νοσοκομεία που είναι υποστελεχωμένα, λόγω πολιτικής μη προσλήψεων και μάλιστα μερικές φορές μόνοι τους χωρίς την παρουσία ειδικευμένου ιατρού).
Δεύτερον, το δεύτερο μέρος της εξαγγελίας είναι επίσης απαράδεκτο. Δήλωσε πως θα δώσει μεγάλους μισθούς σε παθολόγους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό ώστε να έχουν κίνητρο να επαναπατριστούν. Προκύπτει το εύλογο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δε δίνει τους μισθούς αυτούς στους γιατρούς που χουν παραμείνει στη χώρα και παραιτούνται σωρηδόν, όπως για παράδειγμα στους παθολόγους του νοσοκομείου Σπάρτης που παραιτήθηκαν πριν μερικούς μήνες», όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπανικολάου.
Επίσης το ίδιο ερώτημα «ισχύει για τους ειδικευόμενους όλων των ειδικοτήτων που η κυβέρνηση κρατά τους μισθούς τους σε εξευτελιστικά επίπεδα, από τα χαμηλότερα στη Ευρώπη, παραβιάζοντας προκλητικά ακόμα και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις (ΣΤΕ και Αρείου Πάγου), πράγμα που είναι ένας από τους λόγους που έχει προκαλέσει την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ το τελευταίο 1,5 έτος.
Για τους παραπάνω και άλλους πολλούς λόγους η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τις εξαγγελίες της κας Αγαπηδάκη και να εφαρμόσει τα αυτονόητα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για τη σωτηρία των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, του ΕΚΑΒ. Συνολικά της δημόσια περίθαλψης», καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.
«Δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά οπισθοδρόμηση»
Ο Παναγιώτης Ψυχάρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.), «καταδικάζει» επίσης την πρόταση της κα. Αγαπηδάκη για τον προσωπικό ιατρό, χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, ως οπισθοδρόμηση.
«Όλες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει μία προσπάθεια να εφαρμόσουν το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ιατρικές ειδικότητες. Δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά οπισθοδρόμηση όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Είναι μάλιστα μία πρόκληση για τους ανθρώπους που δουλεύουν τόσα χρόνια στο εθνικό σύστημα υγείας. Σκεφτείτε ένα χειρουργό που χειρουργεί και κάνει 200 με 300 χειρουργεία το χρόνο και αμείβεται με 25.000 ευρώ ετησίως. Έρχεται, λοιπόν, η κα. Αγαπηδάκη και λέει θα δώσω στους γενικούς ιατρούς, τους παθολόγους 150.000 ευρώ, δεν είναι αυτό πρόκληση; Θα δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες μέσα στο σύστημα υγείας».
Επίσης, ο κ. Ψυχάρης αναρωτιέται εάν «έχει υπάρξει ή θα υπάρξει τροποποίηση προϋπολογισμού που θα λέει ξαφνικά πως θα έχω 5000 ιατρούς και θα τους δίνω τόσα χρήματα; Θεωρούμε πως όλα αυτά είναι εξωπραγματικά», λέει χαρακτηριστικά.
Οι εξαγγελίες της κα Αγαπηδάκη «είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο και δηλώνει την υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Όλοι ήμασταν φοιτητές, κάναμε το αγροτικό μας, είχαμε συνεννόηση με κάποιον έμπειρο ιατρό. Χρειάζεται ένας έμπειρος ιατρός να είναι στα αγροτικά ιατρεία, το βεβαιώνουν όλοι οι συλλογικοί φορείς. Να παίρνεις ιατρούς που πήραν το πτυχίο τους πριν λίγο καιρό και να τους κάνεις προσωπικούς ιατρούς, ξεπερνάει την ίδια την κοινωνία».
Ο κ. Ψυχάρης θέτει και το ζήτημα της ποιότητας των υπηρεσιών που θα παρέχονται. «Δεν έχει κληθεί κανένας φορέας να κάνει συζήτηση, αυτό δείχνει αλαζονεία και επικινδυνότητα. Όταν δηλαδή καλείς συλλογικά όργανα να μιλήσεις, άσχετα αν δεν δέχεσαι τις απόψεις τους, μπορεί κάτι καλό να πάρεις, κάτι να σε προβληματίσει, μπορεί κάτι να αλλάξεις στην πορεία», καταλήγει ο Παναγιώτης Ψυχάρης.
Διαβάστε επίσης: Νέο φιάσκο Αγαπηδάκη με τον προσωπικό γιατρό
«Πυρά» ΕΙΝΑΠ κατά Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό – «Επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο»
ΕΣΥ: Ημίμετρα από Αγαπηδάκη – «Βαφτίζει» τους αγροτικούς γιατρούς «προσωπικούς»