«Πυρά» από τους Πράσινους κατά Μητσοτάκη από την Αθήνα για επαναπροωθήσεις, υποκλοπές και Τουλουπάκη (Photos)

«Πυρά» από τους Πράσινους κατά Μητσοτάκη από την Αθήνα για επαναπροωθήσεις, υποκλοπές και Τουλουπάκη (Photos)

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε τη Δευτέρα και τη Τρίτη αντιπροσωπεία της ευρωομάδας των Πρασίνων. Τα μέλη της αποστολής παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και έβαλαν στο στόχαστρο τις πολιτικές της κυβέρνησης όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, τις υποκλοπές και τις συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Το documentonews.gr έδωσε το «παρών» και κατέθεσε ερώτηση στους ευρωβουλευτές των Πρασίνων για τη περίπτωση της εισαγγελέως Εφετών και πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που πλέον κάθεται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η απάντηση της βρετανίδας ευρωβουλεύτριας Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ είναι χαρακτηριστική για το κλίμα που επικρατεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έναντι της Ελλάδας και δη για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Τη Δευτέρα ξεκίνησε στο Ειδικό Δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης Ελένης Τουλουπάκη που στην ουσία της αφορά τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο Novartis. Οπότε έχουμε μία εισαγγελέα κατά της διαφθοράς σε έναν θανάσιμο νομικό κίνδυνο. Ποια είναι η θέση των Πρασίνων επ’ αυτού;»

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η διαδικασία (σ.σ. της υπόθεσης Τουλουπάκη) θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Πρέπει να δούμε ότι είναι υπαρκτή η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ότι δεν δέχεται επιθέσεις μόνο επειδή ήλεγξε πολιτικά πρόσωπα για διαφθορά και αυτό δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση. Για την ώρα είμαστε πολύ ανήσυχοι και δεν αμφισβητούμε μια σειρά από ευρήματα που ανέκυψαν στην έρευνα της όσο ήταν εισαγγελέας. Ακόμη το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, μια και η ίδια προσκλήθηκε σε ομάδα επίβλεψης του ευρωκοινοβουλίου που βρίσκεται υπό τη προεδρία του Renew Europe (σ.σ. Φιλελεύθεροι, κόμμα επιρροής του Μακρόν) και υπήρχαν μέλη απ’ όλες τις πολιτικές ομάδες. Οπότε είναι θέση του ευρωκοινοβουλίου η εξέταση του τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως, επίσης, συμβαίνει και με τη δολοφονία του Καραϊβάζ όπου θα εξετάσουμε εάν η έρευνα που έχει γίνει είναι σοβαρή ή όχι

Οι τοποθετήσεις

Σε γενικές γραμμές, οι Πράσινοι ιεραρχούν πολύ ψηλά το ζήτημα της προστασίας της εργασίας των δημοσιογράφων και είναι χαρακτηριστικό πως η εισήγηση ξεκίνησε με το εν λόγω θέμα. Εν συνεχεία, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις ελληνικές αρχές για τη πρακτική των επαναπροωθήσεων που πραγματοποιούνται εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ χαρακτήρισαν το τείχος που έχει στηθεί στον Έβρο ως ένα «τείχος ψεμάτων». Επιπροσθέτως, ανέφεραν «αυτό που εμάς από τον Ερντογάν είναι το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις αρχές που απορρέουν από αυτό». Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκαναν τη Δευτέρα στον Έβρο δεν τους επετράπη να μεταβούν στον φράχτη του Έβρου… για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Η ευρωβουλεύτρια Τίνεκε Στρικ στη τοποθέτηση της ανέφερε πως οι επαναπροωθήσεις «έχουν σημασία» και η άρνηση των ελληνικών να αρχών να δώσουν πρόσβαση στους αιτούντες στη διαδικασία παροχής ασύλου συνιστά «παραβίαση του κράτους δικαίου». Ως εκ τούτου η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ακολούθως, η Σάσκια Μπρίκμοντ μέλος της ευρωομάδας των Πρασίνων στην ομιλία της αναφέρθηκε στην εγκληματοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων, σημειώνοντας πως είναι αναγκαία η ύπαρξη διαφάνειας από τη μεριά του ελληνικού κράτους. Ακόμη, ειδική μνεία έκανε για την εγχώρια υπόθεση των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για «predator – gate». Η ίδια ούσα μέλος της επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου σχολίασε σκωπτικά τη παρουσία του γ.γ. Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Αλεξανδρή, η οποία δεν φαίνεται να έπεισε κανέναν ευρωβουλευτή. Επίσης, η Μπρίκμοντ αναφέρθηκε στην υπόθεση Ανδρουλάκη και αναρωτήθηκε πως εξηγεί η κυβέρνηση τη παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή, γεγονός που κατά την ίδια είναι παράνομο. Ενώ κάλεσε τη κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες  που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά και την ελευθερία του Τύπου (Media Freedom Act).

Τέλος, η Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ στην ομιλία της αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την Ελένη Τουλουπάκη και την έκπληξη που της προκάλεσε η κατάσταση στην Ελλάδα σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ετικέτες

Documento Newsletter