Πυρά από τον δημοσιογραφικό κόσμο για την παρέμβαση Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη για τις διώξεις δημοσιογράφων

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από τον δημοσιογραφικό κόσμο μετά την πρωτοφανή παρέμβασή του πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη και τις δηλώσεις του με τις οποίες χαρακτήρισε τον Κώστα Βαξεβάνη, τη Γιάννα Παπαδάκου, τον Αλέξανδρο Τάρκα και άλλους δημοσιογράφους ως «συμμορία» και την πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, μετά και την προσφυγή του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento στη Δικαιοσύνη. Δηλώσεις στο Documentonews.gr των δημοσιογράφων Έλενας Ακρίτα, Ευάγγελου Αντώναρου, Βαγγέλη Παναγόπουλου, Τάσου Παππά, Δημήτρη Ριζούλη και Γιώργου Λακόπουλου.

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αντιδράσεις του δημοκρατικού κόσμου, και όχι μόνο, μετά τη δημόσια παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που πραγματοποίησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει το σκάνδαλο Novartis ως «την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis» και στο πλαίσιο της επίθεσής του κατά των πολιτικών του αντιπάλων, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «συμμορία» τους δημοσιογράφους που διώκονται με πρωτοφανείς κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, προδικάζοντας επί της ουσίας τις επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις για τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννη Φιλιππάκη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη «σκευωρία Novartis», υποστήριξε πως «Κατέρρευσε με πάταγο. Οι πρωταγωνιστές είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ο ένας στο δικαστήριο, οι άλλοι κατηγορούμενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά για δημοσίευση ψεύτικων στοιχείων να στηθούν ψεύτικές κατηγορίες. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία, αυτό λέγεται ελευθεροδολοφονία».

Σημειώνεται πως μετά από αυτές του τις δηλώσεις, ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, προσέφυγε ήδη στη Δικαιοσύνη για καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας, τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Την καταδίκη τους για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, την έκκλησή τους να «πάρει θέση» ο δημοσιογραφικός κόσμος αλλά και η Δικαιοσύνη, εξέφρασαν με δηλώσεις τους αρκετοί δημοσιογράφοι, μιλώντας στο documentonews.gr για την πρωτοφανή αυτή παρέμβαση του πρωθυπουργού:

Τιμή μου να ανήκω σε «συμμορία» με τη Γιάννα και τον Κώστα

Για να παραφράσουμε τον μεγάλο κωμικό Γκράουτσο Μαρξ, είναι τιμή μου να ανήκω σε μια «συμμορία» που έχει τη Γιάννα και τον Κώστα ως μέλη της.

Περιμένουμε άμεσα την αντίδραση του συνδικαλιστικού μας οργάνου, της ΕΣΗΕΑ, για την κατάπτυστη αυτή δήλωση του πρωθυπουργού, που παρά το ότι μονίμως κραυγάζει ότι δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, εδώ προδικάζει το καταδικαστικό αποτέλεσμα.

Από που αντλεί αυτή τη βεβαιότητα άραγε;

Έλενα Ακρίτα, συγγραφέας, δημοσιογράφος News247

**********

Αν το λέει η περδικούλα του δικαστικού…

Ας πούμε ότι είσαι ανακριτής ή εισαγγελέας, και καλείσαι να ασχοληθείς με τις υποθέσεις του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου. Οφείλεις να υπηρετήσεις με θρησκευτική ευλάβεια το καθήκον σου, οφείλεις δηλαδή να κρίνεις με βάση τα στοιχεία και κυρίως πρέπει να αποκρούσεις τις απόπειρες επηρεασμού σου απ’ όπου κι αν προέρχονται. Τι κάνεις όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιχειρεί με δημόσιες δηλώσεις του να σε χειραγωγήσει; Το αυτονόητο, πιστεύω. Τον αγνοείς. Κι αν το λέει η περδικούλα σου, τον καλείς ως ύποπτο για διάπραξη του αδικήματος της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς.

Τάσος Παππάς, δημοσιογράφος, Υπεύθυνος φύλλου Σαββατοκύριακου «Εφημερίδας των Συντακτών»

**********

Αν δε λέγεται αυτό παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, τι άλλο μπορεί να λέγεται;

Με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έβγαλε μία απόφαση καταδικαστική για δύο δημοσιογράφους. Αν αυτό δε λέγεται παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, τι άλλο μπορεί να λέγεται;

Είναι ανεπίτρεπτο και οφείλει η Ένωση Συντακτών να τοποθετηθεί επ’ αυτου. Είναι μία συμπεριφορά καταδικαστέα αυτή η παρέμβαση της πρώτης εξουσίας στη δικαστική, παρότι οι εξουσίες είναι ισοδύναμες.

Παναγόπουλος Βαγγέλης, δημοσιογράφος, πρώην Διευθυντής «Ελευθεροτυπίας» και «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»

**********

Τακτικές σκοτεινών συστημάτων εξουσίας, με τη βούλα του πρωθυπουργού

Προσωπικά δεν με εκπλήσσει η στάση του κ. Μητσοτάκη έναντι όσων ασκούν ακόμα δημοσιογραφία στην Ελλάδα, ούτε οι απαράδεκτες αναφορές του σε συμμορίες και άλλα φαιδρά. Μας έχει δείξει εδώ και καιρό ότι πορεύεται με Ερντογανικές μεθόδους, που ταιριάζουν σε καθεστώτα.

Η προσπάθεια εξόντωσης δημοσιογραφικών φωνών που τον ενοχλούν, η νόθευση του ανταγωνισμού στον χώρο τν media υπέρ των φίλων του, η στοχοποίηση συγκεκριμένων ενοχλητικών εκδοτών και δημοσιογράφων, η προσπάθεια να κλείσει φυλακή όσους κάνουν το λάθος να ερευνούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του και τα μηνύματα τρομοκράτησης όλου του δημοσιογραφικού κόσμου, είναι τακτικές που χρησιμοποιούν μόνο τα σκοτεινά συστήματα εξουσίας.

Ολα τα παραπάνω και πολλά άλλα, δεν είναι δημοσιογραφικές υπερβολές, αλλά αλήθειες που καθημερινά επιβεβαιώνονται. Από την Κυριακή το βράδυ, έχουν τη βούλα του εμπνευστή τους. Του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος δυστυχώς σιωπά. Ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας ακούγονται. Είναι κρίμα. Αλλά και ο δικαστικός κόσμος είναι δυνατόν να μην αντιδρά, όταν πρωθυπουργός δίνει απευθείας εντολές στη δικαιοσύνη για τέτοιες διώξεις; Η αντίδραση του Κώστα Βαξεβάνη είναι ορθή και επιβεβλημένη. Ας ελπίσουμε ότι η δικαιοσύνη έχει ακόμα αντιστάσεις.

Δημήτρης Ριζούλης, δημοσιογράφος, Διευθυντής Δημοκρατίας

**********

Μπουρλότο στα θεμέλια της Δημοκρατίας η στοχοποίηση δημοσιογράφων

Τίποτε δεν μου προκαλεί πια έκπληξη στη στάση αυτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της. Ειδικά όταν έχει σχέση με την ενημέρωση. Η «δραση» της έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά και σε δυτικοευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι όμως: Η συνεχής συστηματική στοχοποίηση, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσων ασχολούνται ευσυνείδητα, επίμονα και διεισδυτικά με τις — συχνά πια — άνομες συμπεριφορές του επιτελικού του κράτους είναι πρωτοφανής, ξεπερνάει κάθε φαντασία, βάζει μπουρλότο στα θεμέλια της Δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών, της ελευθερογνωμίας. Γι αυτό κι είναι επικίνδυνη. Απειλεί άμεσα όσα κερδήθηκαν και στήθηκαν με κόπο στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η Ελλάδα, η σύγχρονη ταλαιπωρημένη Ελλάδα, με δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δυο κακοδιαχείρισης στην πανδημία, δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Οι Έλληνες παρακολουθούν με ορθάνοιχτο στόμα πως μια κυβέρνηση που μόνο μπάχαλο ξέρει να τα κάνει σε κάθε διαχείριση θέτει σε κίνδυνο την εικόνα της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο απλά για να σώσει, θα το πω απλά, το τομάρι της. Οι κινήσεις αυτές είναι κινήσεις απελπισίας. Είναι κινήσεις πανικού. Είναι κινήσεις ενός παρατεταμένου επιθανάτιου πολιτικού ρόγχου. Και γι αυτό δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όποτε κυβερνήσεις, και στο εξωτερικό και εδώ, προσπάθησαν να βάλουν τα πόδια όσων θαρραλέων δημοσιογράφων έψαχναν για την αλήθεια σ’ ένα παπούτσι, έφαγαν τα μούτρα τους. Κι αυτό θα γίνει και τώρα. Είμαι βέβαιος. Αλλά το τίμημα μέχρι τότε θα είναι μεγάλο.

Ευάγγελος Αντώναρος, δημοσιογράφος, κυβερνητικός εκπρόσωπος κυβέρνησης Κ. Καραμανλή

**********

«Εκτέλεση» διά της υπόδειξης ενεργειών προς τη Δικαιοσύνη

Στα καθεστώτα Πούτιν και Ερντογάν και στην αυταρχική κυβέρνηση Ορμπάν, αναφέρονται συχνά περιπτώσεις παρεμπόδισης της ενημέρωσης, με διώξεις κατά ΜΜΕ. Ηδη όμως και το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας, επι των ημερών Μητσοτάκη, στιγματίζεται με τις κυβερνητικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, που απλώς έκαναν τη δουλειά τους.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε μια ανακριτική πράξη, για να κλιμακώσει από το βήμα της Βουλής την εμπαθή επίθεση του εναντίον τους και να τους δικάσει ως «συμμορία» και «υπόκοσμο».

Δεν ήταν απλως συκοφαντία, αλλά «εκτέλεση», δια της υπόδειξης ενεργειών προς τη Δικαιοσύνη.

Πιστεύω ότι ο Κώστας Βαξεβάνης και οι άλλοι διωκόμενοι θα δικαιωθούν, εντός και εκτός της χώρας. Η Ελλάδα του Μητσοτάκη όμως, θα δυσκολεύεται πλεον να πείσει στην Ευρώπη ότι είναι κράτος δίκαιου και ελεύθερης άσκησης της δημοσιογραφιας.

Γιώργος Λακόπουλος, δημοσιογράφος, «Ανοιχτό Παράθυρο»