Σε μια από τις σπάνιες, τα τελευταία χρόνια, δημόσιες παρεμβάσεις ο Αλέκος Αλαβάνος, από το Σχέδιο Β, ενώνει τη φωνή του με όσους καλούν την κυβέρνηση να μεριμνήσει, έστω και τώρα, για τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου αλλά και για τους Ρομά.
Μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ολιγωρία για αυτές τις ομάδες του πληθυσμού, σε μέτρα προστασίας από τη διάδοση του κορονοϊού. Και επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός οφείλει να δράσει, έστω και τόσο καθυστερημένα, πριν η Μόρια και ο Ασπρόπυργος γίνουν σφαγεία».
Μάλιστα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με την πανδημία, θέλοντας να αναδείξει την ανάγκη αλληλεγγύης, σεβασμού και ισότιμης αντιμετώπισης του Αλλου, επιλέγει να κλείσει την παρέμβασή του, θυμίζοντας, ενόψει του Πάσχα, μια χριστιανική ρήση από επιστολή του Απόστολου Παύλου. Σημειώνει: «Και, μια και οι περισσότεροι Έλληνες βιώνουν αυτές τις μέρες προς τη Σταύρωση και την Ανάσταση, παρότι δεν λειτουργούν οι εκκλησίες δημοσίως, αλλά τα χριστιανικά κείμενα και ύμνοι έρχονται στην επιφάνεια, ας θυμηθούμε το ρηθέν από τον Απόστολο Παύλο (Προς Κολοσσαείς Γ, 11): “ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, αλλά τα πάντα και εν πάσι Χριστός”».
Ολόκληρη η δήλωση του επικεφαλής του Σχεδίου Β Αλέκου Αλβάνου, πρώην προέδρου του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγινε την Πέμπτη (2.4.2020) είναι η εξής:
«Τα 20 συμπτώματα κορονοϊού στη Ριτσώνα από τους 63 κατοίκους ήταν εντελώς αναμενόμενο. Και είναι προειδοποίηση για τη «Απόκάλυψη» που μπορεί να συμβεί στη Μόρια της Λέσβου με τους χιλιάδες κατοίκους. Το ντοκιμαντέρ που ανάρτησε προχτές το BBC για τη Μόρια και έκανε το γύρο του κόσμου εκθέτοντας τις ελληνικές αρχές προέβλεπε την εξέλιξη.
Είναι φυσική συνέπεια σε ένα ακραία συσσωρευμένο και συμπιεσμένο πληθυσμό μέσα σε γκέτο, με μηδέν απόσταση του ενός από τον άλλο, χωρίς υποδομές, με πρωτόγονο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, με τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού υλικού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει άμεσα, ριζικά και γενναία μέτρα. Την αραίωση των κατοικιών. Την δυνατότητα των άνω των 60 ετών για ξεχωριστές κατοικίες. Την ταχύτατη συγκρότηση υποδομών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Την εξασφάλιση υλικών υγιεινής. Η ίδια περίπου απερίγραπτη κατάσταση επικρατεί και στον οικισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να δράσει, έστω και τόσο καθυστερημένα, πριν η Μόρια και ο Ασπρόπυργος γίνουν σφαγεία. Και ας ξέρουμε, αν γίνει το κακό, δεν θα μείνει μέσα στα όρια των καταυλισμών, αλλά θα μεταδοθεί σε όλη την κοινωνία. Κι ακόμα, ας προβλεφθεί ότι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι ρακοσυλλέκτες Ρομά, οι οποίοι δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση και λειτουργούν με βάση μόνο την ιδιότητα μέλους των σωματείων τους, δικαιούνται, ως Έλληνες εργαζόμενοι πολίτες την αποζημίωση των 800 ευρώ.
Και, μια και οι περισσότεροι Έλληνες βιώνουν αυτές τις μέρες προς τη Σταύρωση και την Ανάσταση, παρότι δεν λειτουργούν οι εκκλησίες δημοσίως, αλλά τα χριστιανικά κείμενα και ύμνοι έρχονται στην επιφάνεια, ας θυμηθούμε το ρηθέν από τον Απόστολο Παύλο (Προς Κολοσσαείς Γ, 11): «ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, αλλά τα πάντα και εν πάσι Χριστός».