Ομόθυμη είναι η καταδίκη του σχεδίου νόμου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», το οποίο παρότι τέθηκε προς διαβούλευση πριν λίγες ημέρες έχει προκαλέσει την οργή του ιατρικού κόσμου. Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για «τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης» και παράλληλα επισημαίνουν ότι το παρόν νομοσχέδιο οδηγεί «στη διάλυση των νοσοκομείων και του ιατρικού επαγγέλματος».
«Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει ασθενείς να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας» αναφέρει ειδικότερα σε ανακοίνωση της η ΕΙΝΑΠ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ:
«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ΑΠΟΡΡΊΠΤΕΙ κατηγορηματικά στο σύνολό του το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας για τη «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ κατηγορηματικά στο σύνολό του το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας για τη «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει ασθενείς να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας. Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς. Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά στις δημόσιες μονάδες υγείας, θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε.
Ο σχεδιασμός της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ υπήρχε εδώ και χρόνια. Καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, στην οποία αποδείχτηκε ο ρόλος που παίζει ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.
Η αντίδραση των γιατρών του ΕΣΥ σε αυτό το νομοσχέδιο είναι καθολική γιατί ο πυρήνας του στην ουσία καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το Δημόσιο Σύστημα Υγείας!
Ως νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούμε:
- Την άμεση και εξ ολοκλήρου απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ!
- Επαναφορά του μισθολογίου μας στα επίπεδα του 2012.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Χρηματοδότηση νοσοκομείων.
- Μονιμοποίηση επικουρικών.
- Εκπαίδευση νέων γιατρών.
Δε θα επιτρέψουμε να περάσει!
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ένωση Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών:
«Με λύπη μας, διαπιστώσαμε μεγάλες αστοχίες και προβλήματα που θα δημιουργήσει με την εφαρμογή του τόσο για τα νοσοκομεία και την Δημόσια υγεία όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς η ανακοίνωση του υπουργείου και η διαβούλευση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε με την ονομασία «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» Αγνοώντας πλήρως τα διδάγματα της πανδημίας για ενδυνάμωση των δημόσιων νοσοκομείων», επισημαίνεται στην ανακοίνωσή τους.
Οι ωτορινολαρυγγολόγοι τονίζουν επίσης ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι πέρα από κάθε έννοια λογικής και δικαίου και αλλοιώνει σημαντικά το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Οδηγεί στη διάλυση των νοσοκομείων και του ιατρικού επαγγέλματος. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών ιατρών, παραχωρώντας τους το δικαίωμα να εργάζονται παράλληλα και ιδιωτικά, θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη βαριά «πληγωμένο» ΕΣΥ & υπονοεί ότι οι Γιατροί του ΕΣΥ έχουν διαθέσιμο χρόνο και κουράγιο να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημα τους για αντεπεξέλθουν στην δραματική αφαίμαξη των εισοδημάτων τους λόγω του πληθωρισμού. Τους μετατρέπει σε Γιατρούς -λάστιχο, οι οποίοι θα τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές, έχοντας ενδιάμεσα τον νου τους στα ιδιωτικά ιατρεία τους”
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι: «Αυτό το νομοσχέδιο βρίσκει απέναντι όλους τους γιατρούς- ιδιώτες και νοσοκομειακούς – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που θα ευνοηθούν εκμεταλλευόμενοι τους ιδιώτες πλέον ασθενείς τους στον δημόσιο χώρο του νοσοκομείου. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι απλώς το «άνοιγμα» του ΕΣΥ στην αγορά και η διευκόλυνση των επιχειρηματιών υγείας, αλλά η επιστροφή στην προ-ΕΣΥ περίοδο, στην εποχή δηλαδή που περίθαλψη είχαν μόνο όσοι είχαν χρήματα ή πολιτικό «μέσον» Τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους μεγαλοκλινικάρχες και το υπουργείο.
Διαβάστε επίσης:
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη – Γιατί αντιδρούν οι γιατροί
Συναγερμός ΟΕΝΓΕ για το νομοσχέδιο που έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη