Την απόσυρση της ρύθμισης που θεσπίζει –για πρώτη φορά στα χρονικά του εργατικού δικαίου- την απλήρωτη εργασία ζήτησαν ακόμα και εργοδοτικοί φορείς από τον υπουργό Εργασίας, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους για το μειωμένο δώρο Χριστουγέννων σε όσους εργαζόμενους έλαβαν το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.
Κατά την ακρόαση των φορέων στη κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, ο γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι «είμαστε ριζικά αντίθετοι γιατί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δεν πρέπει να ψηφιστεί» η διάταξη που προβλέπει μία ώρα απλήρωτη υπερωρία προκειμένου να αντιστοιχηθεί με την υποχρεωτική καραντίνα 7 ή 14 ημερών. «Οι εργαζόμενοι τιμωρούνται δύο φορές με αυτόν τον τρόπο» σχολίασε.
Ως προς το κουτσουρεμένο δώρο Χριστουγέννων που θα δουν στους λογαριασμούς τους όσοι εργαζόμενοι έλαβαν το επίδομα των 534 ευρώ, ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι με την εν λόγω διάταξη αμφισβητείται ο θεμελιώδης θεσμός των δώρων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Εξέφρασε ενστάσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρατείνει και πάλι την αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα δρομολόγησης της διαδικασίας από τους κοινωνικούς εταίρους. «Οι διατάξεις αυτές οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανέχεια και θα έχουν συνέπειες τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη κοινωνική συνοχή» κατέληξε.
«Κρατήσαμε τη χώρα όρθια, πρέπει να μας βοηθήσετε»
Από την πλευρά των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι των δύο κλάδων ένιωσαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει πανδημία μέσω της κατακόρυφης πτώσης του κύκλου εργασιών. Ο κ. Χότζογλου ζήτησε από τον Γιάννη Βρούτση να βρει λύση ως προς την ένταξη στο επίδομα ανεργίας όσων δεν είχαν τα απαιτούμενα 80 ένσημα από την περσινή σεζόν επειδή είτε εργάζονταν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, είτε εργάστηκαν για πρώτη φορά φέτος.
Αιτήθηκε, επίσης, να αναγνωριστεί το δικαίωμα για μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης μέχρι τον Οκτώβριο στους εργαζόμενους των δύο κλάδων που απολύονται κατά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Υποστήριξε δε ότι όσοι αδυνατούν να βρουν εργασία πρέπει να βοηθηθούν με ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, όπως επίσης να θεσπιστούν ρυθμίσεις για χρέη σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και δημοτικά τέλη. Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ ζήτησε την παράταση της κλαδικών συμβάσεων που υπογράφηκαν πέρσι.
Αντίθετη με το μέτρο και η ΓΣΕΒΕΕ
Τις ενστάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την επίμαχη ρύθμιση εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανακοινώνοντας παράλληλα τα δυσοίωνα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Ινστιτούτου της Γενικής Συνομοσπονδίας. «Ο κορονοϊός είναι ασθένεια, δεν πρέπει να επωμίζονται το βάρος οι επιχειρήσεις» υπογράμμισε και πρότεινε στον αρμόδιο υπουργό για όσους εργαζόμενους μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα να γίνονται επιδοτούμενες προσλήψεις -για το ίδιο διάστημα- από τον ΟΑΕΔ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για την κάλυψη των τεστ στους εργαζόμενους, αφού πρόκειται για οικονομικό βάρος που αδυνατούν να σηκώσουν οι επιχειρήσεις.
Αναφορικά με το μειωμένο δώρο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για λανθασμένη απόφαση που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Για την αύξηση του κατώτατου, συνέστησε η διαδικασία να αρχίσει στις 1/1/2021 προκειμένου να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι αλλά και η καταναλωτική ζήτηση.
Όσον αφορά την παράταση του «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», ο κ. Καββαθάς επέκρινε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδηγεί σε ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Σοκαριστικά στοιχεία
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, τα οποία παρέθεσε κατά τη συνεδρίαση ο Γ. Καββαθάς. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
· 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε το προηγούμενο εξάμηνο
· Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες. Πρόκειται για πτώση 46 μονάδων μέσα σε ένα εξάμηνο, γεγονός που αποτυπώνει το βάθος της κρίσης
· 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι ο τζίρος τους μειώθηκε το προηγούμενο εξάμηνο, με το μέσο όρο της μείωσης να είναι 46,4%
· 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση ρευστότητας
· Το 25% των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία)
· 1 στις 3 επιχειρήσεις καθυστερεί να καταβάλει το ενοίκιο
· 1 στις 5 επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στις τράπεζες
· 1 στις 6 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μείωσαν το προσωπικό τους
· 117.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο
· 1 στις 3 επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο για επικείμενη διακοπή δραστηριότητας
· 1 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις
· 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ή πολύ λίγο ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας
«Δώστε τα αναδρομικά»
Ο Δήμος Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, στηλίτευσε τις δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στην κοινωνική σύμβαση της διαγενεακής αλληλεγγύης. Σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ και το κυβερνητικό ψαλίδι στα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Καμπούρης κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επιστρέφοντας τα χρήματα που δικαιούνται και σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ.
Από τον εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ κατέστη σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην εισαγωγή νέων μορφών ελαστικής εργασίας, ενώ από την ΠΟΕΔΗΝ εκφράστηκε η άποψη ότι η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας.