Την ανάγκη η εφαρμογή του νέου Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων να ενσωματωθεί στη διαδικασία παρακολούθησης της οικονομίας των κρατών-μελών, το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με την Πορτογαλία και την υποστήριξη της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει για πρώτη φορά το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2017, προτείνοντας την καθιέρωση δεσμευτικών δεικτών στο Εξάμηνο για την φτώχεια, την ανεργία και τις ανισότητες καθώς και την πρόβλεψη νέων ίδιων πόρων της ΕΕ με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, όπως η φορολογία των διεθνών χρηματιστηριακών συναλλαγών, των γιγάντων του Ίντερνετ.
Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε ότι η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς υπονομεύεται από την ανισορροπία κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πράγμα που αποτελεί τη βασική αιτίας της υπαρξιακής κρίσης νομιμοποίησης της ΕΕ.
Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τον Βρετανό ομολογό του Μ. Κάλαναν για το Brexit
Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε διμερή συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μάρτιν Κάλαναν, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας για το Brexit. Μιλώντας στη σχετική δημόσια συνεδρίαση ο κ. Κατρούγκαλος καλωσόρισε την πρόσφατη συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν ανάλογες διαφανείς και αποτελεσματικές λύσεις στην προσπάθεια για τη νέα εταιρική σχέση των δύο μερών. Υπογράμμισε επίσης το ελληνικό ενδιαφέρον επί θεμάτων όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι αεροπορικές επικοινωνίες και η προστασία γεωγραφικών ονομασιών προέλευσης των αγροτικών προϊόντων.
Ο Γ. Κατρούγκαλος συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής, στη σχετική προπαρασκευαστική συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ