Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ουκρανία – Τι απαντά η Μόσχα στην Ουάσιγκτον

Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία καθώς το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία «θα αναγκαστεί να αντιδράσει, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικο-τεχνικών μέτρων» εάν οι ΗΠΑ δεν παραχωρήσουν τις επιζητούμενες εγγυήσεις ασφαλείας. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε έπειτα από την κοινοποίηση των ρωσικών απαντήσεων στον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος μετέβη στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, από όπου εξήλθε χωρίς να προχωρήσει σε κανένα σχόλιο προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

Οι ρωσικές απαντήσεις αφορούσαν τις αμερικανικές αντιπροτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα.

Οι ρωσικές απαντήσεις λίγο αργότερα διέρρευσαν στον Τύπο και είναι καθόλα αρνητικές προς τις αμερικανικές προτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά την διαρροή των απαντήσεων η ιστοσελίδα του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το υπουργείο, μετέδωσε ότι ο ιστότοπος έπεσε για μία ώρα, για τεχνικούς λόγους.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δεν εξήγησε τους λόγους αυτής της διακοπής λειτουργίας.

Τι αναφέρεται στη ρωσική απάντηση προς την Ουάσιγκτον:

Στο κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί “ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση” δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Υψηλή πιθανότητα η εισβολή, λέει ο Μπάιντεν

Από τη μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής είναι πολύ υψηλή και αναμένει μία ρωσική επίθεση τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας τον πρωινό βομβαρδισμό ενός νηπιαγωγείου στην ανατολική Ουκρανία ανέφερε πως πρόκειται για μία επιχείρηση ψεύτικης σημαίας (false flag operation). Ακόμη, το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως το πυροβολικό των ρωσόφωνων αυτονομιστών σταμάτησε τον βομβαρδισμό στις 13:00 τοπική ώρα.

Δείτε επίσης: Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Βίντεο από δημοσιογράφο που σπεύδει να προστατευτεί σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα απέλασε το  αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα

Η Ρωσία «απέλασε» τον δεύτερο στην ιεραρχία της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κατήγγειλε μια «κλιμάκωση» σε ένα υπόβαθρο κρίσης γύρω από την Ουκρανία.

«Καλούμε τη Ρωσία να βάλει τέλος στις αβάσιμες αυτές απελάσεις» και «εξετάζουμε την απάντησή μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα παρέδωσε πριν από λίγο στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζον Σάλιβαν τη γραπτή απάντησή της στις προτάσεις της Ουάσινγκτον για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κινείται “προς μια επικείμενη εισβολή” στην Ουρκανία.

Η απέλαση αυτή είναι «ανώφελη» και «θεωρούμε πως αποτελεί μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος. Ο Μπαρτ Γκόρμαν είχε «βίζα σε ισχύ» και η εντολή του «δεν είχε τελειώσει» καθώς βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες μας να έχουμε το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό επί τόπου προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας», επέμεινε.

«Διαπιστώνουμε πως τα μέτρα της Ρωσίας έχουν οδηγήσει την αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία σε επίπεδα προσωπικού πολύ πιο κάτω από εκείνα της ρωσικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, ενώ οι δύο αντίπαλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό σε απελάσεις και κόντρα απελάσεις διπλωμάτων σε ένα υπόβαθρο συνεχιζόμενης υποβάθμισης των σχέσεών τους.

Διαβάστε επίσης: 

Πληροφορίες για απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα

 

Ετικέτες