Πώς το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του περιττού λίπους

Πώς το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του περιττού λίπους

Το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν συμβάλει μοναχά στα γερά οστά και στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά δύναται να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Μισό κιλό την εβδομάδα

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, αποδείχθηκε ότι το ασβέστιο επιταχύνει τη διάλυση του λίπους και εμποδίζει τη συσσώρευσή του. Οι επιστήμονες συστήνουν τη λήψη 800 mg ασβεστίου, πράγμα που αναφέρεται και προηγουμένως στις οδηγίες υγιεινής διατροφής, με τη διαφορά όμως ότι τώρα τονίζουν ότι το ασβέστιο αυτό βοηθά επιπλέον και στο χάσιμο βάρους, μέχρι και ½ κιλό την εβδομάδα περισσότερο.

Ειδικότερα, οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, φαίνεται να μετριάζουν την συσσώρευση λίπους σε περιόδους υπερσίτισης και αντίστοιχα να επιταχύνουν την αποδόμηση λίπους, κατά την εφαρμογή υποθερμιδικής σίτισης. Βασικό ρόλο σε αυτή τη δράση φαίνεται να παίζει η καλσιτριόλη, που ρυθμίζει τα ιόντα ασβεστίου εντός των λιποκυττάρων, διαδικασία σημαντική για την λιπογέννεση και την λιπόλυση.

Η καλσιτριόλη

Η καλσιτριόλη αντιπροσωπεύει την ενεργή μορφή της βιταμίνης D, παράγεται στους νεφρούς και αποτελεί ορμόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε πειραματόζωα, τα αυξημένα επίπεδα καλσιτριόλης που συναντώνται σε δίαιτες χαμηλές σε ασβέστιο, οδηγούν σε αυξημένη τάση λιπογέννεσης, ενώ οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες συνεισφέρουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα (αύξηση της λιπόλυσης – αναστολή της λιπογέννεσης).

Μάλιστα για το εν λόγω θέμα έχει κυκλοφορήσει από το 2004 ένα βιβλίο από τον καθηγητής Διατροφής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιου του Τενεσί, Μάικλ Ζέμελ με τίτλο «The Calcium Key: The Revolutionary Diet Discovery that Will Help You Lose Weight Faster» όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το ασβέστιο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Πηγές ασβεστίου και tips

Τα γαλακτοκομικά που δεν περιέχουν πολλά λιπαρά, τα αμύγδαλα, η λαχανίδα, τα αποξηραμένα σύκα, οι σαρδέλες, τα μαυρομάτικα φασόλια και τα λευκά, η ρόκα, ο σολομός είναι πηγές ασβεστίου. Περιέχουν παράλληλα βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Μην υπερκαταναλώνετε αλάτι και κόκκινο κρέας και μαζί με τις τροφές που περιέχουν πολύ ασβέστιο (π.χ. γιαούρτι) πιείτε ένα χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι. Το όξινο βοηθάει στην μεγαλύτερη απορρόφηση.

Πηγή: runnfun.gr

Documento Newsletter