Πώς θα χαθεί φέτος η μισή τουριστική περίοδος

Άλλη μια δύσκολη χρονιά προμηνύεται το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η τιθάσευση της πανδημίας μέσω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, αντί των περιοριστικών μέτρων και της γενικευμένης καραντίνας δεν πάει καλά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προσώρας, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία που αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης των τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα, βρίσκονται σε αυστηρά lock down, υπό τον φόβο της εξάπλωσης των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού που χαρακτηρίζονται από αυξημένη μεταδοτικότητα. Παράλληλα, απογοητευτική, συγκριτικά με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ταχύτητα της εξέλιξης του εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, κι αν δεν λυθούν τα προβλήματα διανομής των εμβολίων, δεν θα υπάρξει τείχος ανοσίας πριν το καλοκαίρι, οπότε, αναλόγως των υγειονομικών εξελίξεων, μπορεί να χαθεί μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου.

  1. Μόλις ένα τρίμηνο θα δουλέψει ο ελληνικός τουρισμός

Μέσα σε ένα τόσο δύσκολο κλίμα, με τρόπο αναμενόμενο ίσως, απουσιάζουν εντελώς φέτος οι προκρατήσεις που σε προηγούμενα χρόνια υπήρχαν από τις αρχές Ιανουαρίου, και όπως αναφέρουν ξενοδοχειακοί κύκλοι πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως η έναρξη της τουριστικής περιόδου θα καθυστερήσει, πως το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να θεωρείται ήδη χαμένο και ότι οι ελπίδες να δουλέψει ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει περιοριστούν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Αν όμως η επανέναρξη των ταξιδιών στην Ευρώπη αργήσει τόσο πολύ, ή, ακόμη χειρότερα συνεχιστεί η παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά τον Μάρτιο, θα είναι περιορισμένη και η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης – η Bank of America μείωσε ήδη την πρόβλεψή της κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 2,9% – άρα η τουριστική δυναμική στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα είναι κι αυτή περιορισμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση των τουριστικών εσόδων στο 60% των εσόδων του 2019, δηλαδή στα 10 με 11 δις ευρώ το 2021 – που διατύπωσε η κυβέρνηση στον Κρατικό Προϋπολογισμό – δείχνει υπερβολικά αισιόδοξη. Πιο ρεαλιστικές θα ήταν προβλέψεις για αύξηση μεν των τουριστικών εσόδων σε σχέση με τον «πάτο» των 4 δις ευρώ του 2020, αλλά αρκετά κάτω από τα 10 δις ευρώ.

Τι θα καθορίσει τη φετινή τουριστική σεζόν

«Το κλειδί εν όψει της θερινής περιόδου είναι το τι γίνεται εκτός Ελλάδας», επισήμανε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος, προσθέτοντας ότι τα τρία σημεία που θα καθορίσουν εν πολλοίς τη φετινή τουριστική σεζόν, είναι:

Πρώτον, ο ρυθμός των εμβολιασμών στους βασικούς «πελάτες» της Ελλάδας (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).

Δεύτερον, οι εμβολιασμοί στις αποκαλούμενες τρίτες χώρες που αποτελούν βαρόμετρο για τον οδικό τουρισμό της Ελλάδας.

Τρίτον, η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία, η οποία εμβολιάζεται μόνο με το δικό της εμβόλιο που δεν έχει πάρει έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο ως προς αυτές τις χώρες», παρατήρησε ο Γρ. Τάσιος, θυμίζοντας ότι πέρα από τη ρωσική αγορά, που έμεινε παντελώς κλειστή για την Ελλάδα το 2020 και έλειψαν έτσι περίπου 850.000 επισκέπτες από τις εγχώριες επιχειρήσεις, αναπάντητο μένει το ερώτημα και αναφορικά με τους Κινέζους, οι οποίοι επίσης εμβολιάζονται με δικό τους εμβόλιο. 

Ετικέτες