Πώς ο Χαράλαμπος Αθανασίου αποφυλάκισε ισοβίτη έμπορο κοκαΐνης

Πώς ο Χαράλαμπος Αθανασίου αποφυλάκισε ισοβίτη έμπορο κοκαΐνης

Το 2012, ο εν ενεργεία αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου μεταπήδησε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, αποδεικνύοντας τη «ζωντανή» σχέση μεταξύ δικαστηρίων και πολιτικής εξουσίας. Στην πρώτη τροπολογία της καριέρας του ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Χαρ. Αθανασίου επιχείρησε να απαλλάξει τις ναυτιλιακές (και τις offshore φυσικά) από τη δήλωση πόθεν έσχες. Διεφθαρμένοι δηλαδή πολιτικοί, εφοριακοί, εκδότες, δικαστές θα μπορούσαν να κρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία μέσα σε μια offshore αφού δεν χρειαζόταν να τη δηλώσουν. Η φωτογραφική τροπολογία αποσύρθηκε έπειτα από διακομματική κατακραυγή.

Τον Απρίλιο του 2014, πάλι ως υπουργός Δικαιοσύνης, με τον νόμο 4254 αφαίρεσε λέξεις από τον Ποινικό Κώδικα και έτσι οδήγησε σε αμνηστία πολλούς καταχραστές του δημοσίου και εγκληματίες του λευκού κολάρου. Υστερα από 13 ημέρες ο Χαρ. Αθανασίου απέσυρε τη ρύθμιση λέγοντας ότι οι λέξεις διεγράφησαν εκ παραδρομής, αλλά η ισχύς της για το διάστημα των δεκατριών ημερών αμνήστευσε έτσι και αλλιώς όσους ήταν υπόδικοι. Τα δικαστήρια αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν χαρακτηρίζοντάς τη «συγκαλυμμένη αμνηστία», ενώ στη συνέχεια ο ίδιος ο Αρειος Πάγος απεφάνθη για την αντισυνταγματικότητά της.

Στο τρίτο μεγάλο του νομικό εγχείρημα, ο Χαρ. Αθανασίου μετέτρεψε την ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ο ίδιος, όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, είχε αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία από τη δήλωση πόθεν έσχες. Η ρύθμιση αυτή έριξε στα μαλακά τον Γιάννο Παπαντωνίου και δεν τον οδήγησε τελικώς στη φυλακή.

Το Documento προχωρά τις αποκαλύψεις. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου υπέγραψε να δοθεί χάρη σε μεγαλέμπορο ναρκωτικών, ο οποίος μάλιστα είχε αποδράσει. Εχει χρησιμοποιήσει την ευνοϊκή ρύθμιση της χάριτος, η οποία προβλέπεται σε ειδικές περιπτώσεις, σε πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε πολιτευτή της ΝΔ. Μία όμως ακόμη πιο σοβαρή εξέλιξη αγγίζει τον πρώην υπουργό. Οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του υπουργικού γραφείου του, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του, δικαστικοί με εξέχουσα θέση στο δικαστικό σώμα, ερευνώνται από την εισαγγελία για πιθανό χρηματισμό προκειμένου να αποφυλακίσουν κατηγορούμενο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Την καταγγελία έχει κάνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος με ένορκη κατάθεση, κατονομάζοντας τον ενδιάμεσο δικηγόρο, στο δικηγορικό γραφείο του οποίου εργαζόταν ο γιος του διευθυντή του Αθανασίου.

Η πρώτη τροπολογία που κατέθεσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου τον Σεπτέμβριο του 2013 ως υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αυτή η οποία έδινε τη δυνατότητα σε όποιον έκανε δήλωση πόθεν έσχες να μη συμπεριλάβει σε αυτήν ναυτιλιακές εταιρείες και φυσικά offshore. Δηλαδή, όπως γράφτηκε την εποχή εκείνη, έδινε τη δυνατότητα με τον τρόπο αυτό σε όποιον ήθελε να κρύψει παράνομα περιουσιακά στοιχεία να τα κρύψει μέσα από την αδήλωτη εταιρεία. Εναν μήνα μετά ο Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε κάτι ακόμη πιο προκλητικό γι’ αυτό που αποκαλείται απονομή δικαίου. Με πρότασή του στο Συμβούλιο Χαρίτων έδωσε χάρη σε έμπορο ναρκωτικών ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για μεταφορά κοκαΐνης στην Ελλάδα. Ακόμη και στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύεται η απονομή χάριτος στις 21 Οκτωβρίου του 2013 σημειώνεται ότι πρόκειται για δράστη «ενεργούντα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και υπό περιστάσεις που να μαρτυρούν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος».

Ο Καναδός υπήκοος Kέβιν Χίμπερτ στον οποίο απονεμήθηκε η χάρη είχε φαίνεται περισσότερη χάρη από την Ηριάννα, η οποία παρά τις αμφιβολίες για τα ενοχοποιητικά στοιχεία αλλά και το κίνημα που δημιουργήθηκε υπέρ της, έμεινε προφυλακισμένη. Είναι επίσης σημαντικό ότι η οικογένεια του συγκεκριμένου κατάδικου κατά τη διάρκεια της δίκης στην Ελλάδα είχε δεχθεί προτάσεις από «κρατικό αξιωματούχο προκειμένου να γλιτώσει την καταδίκη σε ισόβια».

Η ιστορία της δράσης του Καναδού δεν έχει κανένα ελαφρυντικό στοιχείο αφού ακόμη κι όταν του δόθηκε η νόμιμη άδεια από τις φυλακές αυτός δραπέτευσε. Μετά τη σύλληψή του δέχθηκε τελικώς επί υπουργίας Αθανασίου τη χάρη.

Το ιστορικό των… εγκλημάτων

Ο Κέβιν Χίμπερτ είχε συλληφθεί το 1999 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην προσπάθειά του να περάσει δύο κιλά κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική. Ο Καναδός καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 σε ισόβια κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο τον είχε χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα επικίνδυνο». Το 2008 πήρε ολιγοήμερη άδεια εξόδου από τις φυλακές. Χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα κατόρθωσε να επιστρέψει στον Καναδά. Συνελήφθη όμως ύστερα από χρόνια στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ και τελικώς επέστρεψε στις ελληνικές φυλακές. Το 2013 με την υπογραφή του Χαράλαμπου Αθανασίου μετατράπηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε πρόσκαιρη είκοσι ετών και έτσι ο Χίμπερτ επιστρέφει στην πατρίδα του ελεύθερος.

Από παλιά του είχαν προσφέρει εξυπηρέτηση

Σε ρεπορτάζ του καναδικού τηλεοπτικού σταθμού CBC News σε ανύποπτο χρόνο γίνεται η αποκάλυψη πως η οικογένεια του Κέβιν είχε προσεγγιστεί προκειμένου να πληρώσει για να ελευθερωθεί ο Κέβιν. Οπως λέει στο κανάλι συγκεκριμένα ο πατέρας του καταδικασθέντος του πρότειναν έναντι ποσού που ξεπερνούσε τις 60 χιλιάδες δολάρια να ρυθμιστεί το θέμα και να «εξαφανιστεί η ποινή των ισοβίων». Τελικώς από ό,τι φαίνεται η οικογένεια δεν ανταποκρίθηκε. Η ποινή ωστόσο των ισοβίων εξαφανίστηκε διά της απονομής χάριτος.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις πιο προκλητικές διαδικασίες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια απονομής δικαιοσύνης με τελικό αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενός εμπόρου ναρκωτικών. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιήθηκε η πρόβλεψη της απονομής χάριτος η οποία συνηθίζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει και έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον και προκειμένου να γίνουν διορθώσεις σε υποθέσεις που έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις.

Documento Newsletter