Πώς ο Πάνος Καμμένος ανακάτεψε την τράπουλα

Οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου δείχνουν ότι η διαφορά με τη ΝΔ μπορεί στο τέλος να φτάσει στα όρια του στατιστικού λάθους. Πως μπορεί να γίνει αυτό; 

Αν η Κυβέρνηση αξιοποιήσει τα όπλα που έχει στα χέρια της και αν αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ από τα πολύ χαμηλά ποσοστά που είναι σήμερα.

Για μεν το πρώτο ο πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο, η Κομισιόν και το Βερολίνο γνωρίζουν καλά το τελικό πλάνο. Απομένει το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να σφραγίσει και τυπικά αυτό που όλοι οι παραπάνω συνομολογούν. Ότι δηλαδή για να «κλειδώσουν» οι στόχοι του προγράμματος όχι μόνο δεν χρειάζονται νέα μέτρα (ακόμη και ψηφισμένα) αλλά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για χαλάρωση των ασκούμενων πολιτικών. Το δεύτερο (η αύξηση της συσπείρωσης) είναι δεδομένο. Από το 40 που είναι σήμερα θα φτάσει εκλογικά πάνω από το 75%.

Εσωκομματικά γκρίνια υπάρχει αλλά είναι ελεγχόμενη. Υπάρχουν για παράδειγμα στελέχη που θεωρούσαν ότι το προσφυγικό ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας να καταδείξει την «υποκρισία» στην Ευρώπη, να πιέσει και να κερδίσει κάτι. «Αντ’ αυτού», λένε τα στελέχη αυτά, «είπαμε και πάλι σε όλα ‘’ναι’’ στην κα. Μέρκελ».

Το Μαξίμου απαντά ότι ενδεχόμενη πτώση της κας Μέρκελ θα οδηγήσει ίσως και πολύ δεξιότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα τη Bundestag κι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική υπόθεση (και για την Ευρώπη).

Εντός αυτού του τοπίου έρχεται ο κυβερνητικός εταίρος και στην πιο κρίσιμη περίοδο θέτει υπό προθεσμία την Κυβέρνηση. Τα όσα είπε το πρωί, ότι δηλαδή όταν και αν έρθει η συμφωνία με την πΓΔΜ στη Βουλή, θα αποσύρει τη στήριξή του στην Κυβέρνηση, μόνο αυτήν την ερμηνεία επιδέχονται.

Είτε ο κ. Καμμένος αντιδρά στο ενδεχόμενο να φωτογραφηθεί πλάι, πλάι με τον κ. Ζάεφ στην οικογενειακή φωτογραφία του ΝΑΤΟ σε λίγες ημέρες από σήμερα είτε ζητά από το Μαξίμου να του «εξασφαλίσει» την είσοδο των ΑΝΕΛ στην επόμενη Βουλή, αφενός θέτει υπό προθεσμία μια Κυβέρνηση που λίγες ημέρες πριν στο Ζάππειο έλεγε ότι «θα πάμε μαζί μέχρι τέλους» αφετέρου στην πιο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία στέλνει το χειρότερο μήνυμα στις αγορές.

Το Μαξίμου με το σημερινό non paper επιχειρεί να σπρώξει το «τενεκεδάκι» λίγο παρακάτω λέγοντας πως «Όταν έρθει η ώρα θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο, σε ποιο επίπεδο και με ποιες πλειοψηφίες θα εγκριθεί από τη χώρα μας η συγκεκριμένη συμφωνία».

Προσέξτε, η παραπάνω πρόταση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Και την αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή και το δημοψήφισμα («σε ποιο επίπεδο»), και το ενδεχόμενο να αλλάξει η κυβερνητική πλειοψηφία! Ο κ. Παππάς το πρωί πάντως απέρριψε το σενάριο πραγματοποίησης δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια κυρίαρχη βουλή που μπορεί να δώσει τη λύση».

Τι από τα παραπάνω θα συμβεί; Πιθανότατα τίποτε, λένε στα κομματικά γραφεία.

Η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη στήριξη του Ποταμιού, του ΚΙΝΑΛ ή και των δύο. Αυτό που διακυβεύεται πλέον, αν ο κ. Καμμένος εννοεί όσα είπε το πρωί, είναι η ίδια η Κυβέρνηση.

Υπάρχει κι ένα σενάριο που θέλει όλα τα παραπάνω να γίνονται τον ερχόμενο Μάιο, συνεπώς «ούτε γάτα, ούτε ζημιά» για κανέναν. Εκεί άλλωστε έχει μπει μάλλον οριστικά ο τελευταίος εκλογικός πήχης. Ό,τι όμως συμβεί μέχρι τότε, με ευθύνη του Πάνου Καμμένου, θα είναι υπό την αίρεση της πτώσης της κυβέρνησης. Επικοινωνιακά για το Μαξίμου και πρακτικά για τη χώρα (βλέπε τις αγορές) δεν τον λες και καλό νέο. Αν αυτό οδηγήσει τον πρωθυπουργό να τραβήξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών θα το δείξουν οι δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του το Φθινόπωρο (μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ).

Τα περί «προοδευτικού πόλου» πάντως αφορούν την μετεκλογική περίοδο. Όταν και θα ανοίξει για τα καλά η συζήτηση από την αφετηρία που θα ορίσουν με την ψήφο τους οι πολίτες για κάθε κόμμα ξεχωριστά. Απλά κάποιοι (βλέπε Ποτάμι) σπεύδουν από τώρα να εγγράψουν υποθήκες και κάποιοι άλλοι (βλέπε ΚΙΝΑΛ) είτε υπό τον φόβο των «σκληρών» είτε από μια ακραία χρησιμοθηρία υιοθετούν τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση επειδή με την υπογραφή όλων (πλην ΚΚΕ) ανήκουμε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. το δίλλημα ή με την πρόοδο ή με την συντήρηση έχει πλέον και ονοματεπώνυμο: ή με τον Όρμπαν και τον Κουρτς ή με τους Σάντσεθ, Μακρόν και Τσίπρα.   

Διαβάστε ακόμη Καμμένος για συμφωνία Πρεσπών: Εκλογές, δημοψήφισμα ή ψήφιση από 180 βουλευτές (Video)