Μπορεί ο Γιάννης Τζιβέλης, για κάποιους η ελληνική εκδοχή του Warren Buffett, να προφήτεψε με μεγάλη επιτυχία τις κινήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά σε αντίθεση με τον «συνάδελφό» του της Ομάχα, φαίνεται ότι δεν κατάφερε να προβλέψει το βάθος της κρίσης. Για να λέμε βέβαια και του στραβού το δίκιο ακόμα και ο Buffett εάν επένδυε στην Ελλάδα θα έχανε.
Ετσι, μετά τις αναγκαστικές πωλήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών σε εταιρείες Τιτάνα και Φουρλή, όπου ήταν μεγαλομέτοχος, η Alpha Bank βγάζει στο σφυρί και το πολυτελές πενταόροφο νεοκλασικό στη γωνία Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη.
Στον ακριβότερο και πιο αριστοκρατικό πεζόδρομο της χώρας, ο Γιάννης Τζιβέλης είχε τη διορατικότητα να τοποθετηθεί ήδη από τo 1979, αγοράζοντας το ιστορικό κτίριο, του οποίου ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 21 Ιουνίου 2017. Το όραμά του ήταν να δημιουργήσει στη σκιά της Ακρόπολης ένα διαμέρισμα σαν του Giorgio de Chirico (Ιταλός ζωγράφος, συγγραφέας και γλύπτης) στην Piazza di Spagna, στη Ρώμη.
Ο γνωστός επενδυτής, που ένα μήνα πριν υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο το 2010, δήλωνε ότι ήταν διατεθειμένος να βγει ο ίδιος στην πλατεία Συντάγματος για να μαζέψει υπογραφές προκειμένου να μειωθούν οι βουλευτές σε 150 και να καταργηθούν οι βουλευτές επικρατείας, έζησε πολλά χρόνια στην Ιταλία απασχολούμενος με το διεθνές εμπόριο γουναρικών, εξ ου και η έμπνευση.
50 εκατομμύρια ευρώ λέγεται ότι είναι η αξία των μετοχών που έχουν ρευστοποιηθεί
Το 2009 και μετά από τρεισήμισι χρόνια εργασιών υπό την επίβλεψη της εταιρείας Potiropoulos D&L, με υπεύθυνη τη Λιάνα Ποτηροπούλου, το κτίριο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου επανήλθε στην αρχική νεοκλασική του μορφή (το 1963 είχε ξαναχτιστεί σε μοντέρνο στυλ), με στόχο τα εννέα πολυτελέστατα διαμερίσματα και τα δύο καταστήματα του ισογείου να ενοικιαστούν.
Για πώληση ούτε λόγος. Άλλωστε όπως λέει και ο Προφήτης της Ομάχα, «ο επιτυχημένος επενδυτής δεν πρέπει να εξαρτάται από ένα εισόδημα, οφείλει να κάνει επενδύσεις για να δημιουργήσει μια δεύτερη πηγή». Αυτό έπραξε και ο Γιάννης Τζιβέλης, ο οποίος την περίοδο 1996-98, που ήταν από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με τον Μιχάλη Σάλλα, την οικογένεια Βαρδινογιάννη, την οικογένεια Αγγελόπουλου και άλλους επιχειρηματίες.
Ο Γιάννης Τζιβέλης είχε προηγουμένως ιδρύσει την εταιρεία επενδύσεων Mitica Ltd. με έδρα την Kύπρο ενώ ακολούθησαν η Mitica Properties και η Infocasa, το «όχημά» του στο real estate. Ενώ όμως με τη Mitica Ltd. έγραψε «χρυσές» σελίδες στο ελληνικό χρηματιστήριο αγοράζοντας στο κατάλληλο τάιμινγκ (timing) «υπέροχες εταιρείες σε μια δίκαιη τιμή», όπως συμβουλεύει ο σοφός Buffet, τα δανειακά ανοίγματα για να υποστηριχθεί η δράση του στο real estate φαίνεται ότι ήταν πολύ μεγάλα σε μια τόσο αρνητική συγκυρία για την αγορά ακινήτων.
Ο Γιάννης Τζιβέλης δεν ήταν αυτό που λέμε κερδοσκόπος με την έννοια του βραχυχρόνιου επενδυτή, αλλά ως άλλος Warren Buffett επένδυε μακροπρόθεσμα σε αξιόλογες εταιρείες.
11 εκατομμύρια ευρώ αξίζει η συμμετοχή του 5,04% που έχει ακόμα η Mitica Ltd στην εισηγμένη ΕΛΛΑΚΤΩΡ των Μπόμπολα – Καλλιτσάντση
Παρ’ ότι αγόρασε μεγάλα πακέτα μετοχών και πούλησε σε πολλές εταιρείες (Attica Συμμετοχών, Blue Star, Alpha Trust, Μινωικές Γραμμές, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α.), αποκομίζοντας κατά κανόνα κέρδη, με πιο «θρυλική» την τοποθέτησή του στην πολυεθνική Crown Hellas Can, λόγω της αντιπαράθεσής του με την τότε διοίκησή της, σήμερα ο 70χρονος επιχειρηματίας φαίνεται να είναι στριμωγμένος στη γωνία.
Ήδη από τον Μάρτιο πέρυσι, εκποιήθηκαν εξωχρηματιστηριακά 4,3 εκατ. προνομιούχες μετοχές του Tιτάνα, πρόσφατα «έφυγαν» άλλα 3,45 εκατ. κοινών μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας ενώ τα 3,5 εκατ. «κομμάτια» της Fourlis που πουλήθηκαν σε τρεις δόσεις τις προηγούμενες μέρες ήταν η τελευταία «πληγή» για τον μεγαλοεπενδυτή.
Την ίδια ώρα η Μitica Properties παρουσιάζει κύκλο εργασιών μόλις 32.381 ευρώ με ζημιές ύψους 1,775 εκατ. ευρώ (Κατάσταση Χρηματοοικονομικής θέσης πολύ μικρής οντότητας 31.12.2015), ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ανέρχονται στα 26,693 εκατ. ευρώ.
Στο σφυρί για 20 εκατ. ευρώ
Κατά της Μitica Properties, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας Τζιβέλη στρέφεται η Alpha Bank ως επισπεύδουσα τον πλειστηριασμό του νεοκλασικού ακινήτου στην Δ. Αρεοπαγίτου.
Συγκεκριμένα, στα 5,34 εκατ. ευρώ ορίστηκε η τιμή πρώτης προσφοράς για τα επτά διαμερίσματα (ένα στο ισόγειο 39,80 τ.μ., τέσσερα στον πρώτο όροφο με εμβαδό 114,40 τ.μ., 44,60 τ.μ., 76,05 τ.μ. και 101,80 τ.μ. αντίστοιχα, ένα στον δεύτερο όροφο εμβαδού 160,50 τ.μ. και ένα στον τρίτο όροφο εμβαδού 160,50 τ.μ.).
Επιπλέον, στα 2,498 εκατ. ευρώ ορίστηκε η τιμή πρώτης προσφοράς για τις τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες που ανήκουν κατά το δικαίωμα της επικαρπίας στον οφειλέτη Ιωάννη Τζιβέλη. Πρόκειται για δύο διαμερίσματα 174,90 τ.μ. στον δεύτερο και τρίτο όροφο, το ρετιρέ (οροφοδιαμέρισμα) του τετάρτου ορόφου επιφανείας 279 τ.μ. και το ρετιρέ του πέμπτου ορόφου, επίσης οροφοδιαμέρισμα, που μαζί με το δώμα η επιφάνεια του φθάνει τα 244,75 τ.μ.
Στα 651.000 ευρώ ορίστηκε η τιμή πρώτης προσφοράς για τα δύο καταστήματα (επιφάνειας 146,65 τ.μ. και 114,10 τ.μ. αντίστοιχα) και τις δύο αποθήκες (123,67 τ.μ. και 177,28 τ.μ. αντίστοιχα) που ανήκουν κατά το δικαίωμα της επικαρπίας στην Μαρία Τζιβέλη, σύζυγο του Ιωάννη Τζιβέλη.
Στα 5,892 εκατ. ευρώ ορίστηκε η τιμή πρώτης προσφοράς για τις τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες που ανήκουν κατά το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας στην Βασιλική Τζιβέλη, κόρη του Ιωάννη και της Μαρίας Τζιβέλη. Πρόκειται για το κατάστημα 146,65 τ.μ. και την αποθήκη του (123,67 τ.μ.), το διαμέρισμα του τρίτου ορόφου 174,90 τ.μ. και το οροφοδιαμέρισμα του τετάρτου ορόφου επιφανείας 279 τ.μ.
Στα 5,619 εκατ. ευρώ ορίστηκε η τιμή πρώτης προσφοράς για τις τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες που ανήκουν κατά το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας στην Ειρήνης Τζιβέλη, δεύτερης κόρης του Ιωάννη και της Μαρίας Τζιβέλη. Πρόκειται για το κατάστημα 114,10 τ.μ. και την αποθήκη του (177,28 τ.μ.), το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου 174,90 τ.μ. και το ρετιρέ του πέμπτου ορόφου που μαζί με το δώμα η επιφάνεια του φθάνει τα 244,75 τ.μ.
Πέραν του πλειστηριασμού, παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται ποια θα είναι η συνέχεια. Γιατί ο Γιάννης Tζιβέλης κατέχει ακόμα το 5,04% της Eλλάκτωρ (λίγους μήνες πριν το ποσοστό της Mitica στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν 9,997%) όπου είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.