Πώς ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης, συνιστά μνημόνιο

Ένας πολύπλοκος μηχανισμός που διαμορφώθηκε έτσι μόνο για τις ανάγκες απόκρυψης της πραγματικότητας που θέλει να υπάρχει αυξημένη εποπτεία γύρω από τα κονδύλια (δάνεια και επιδοτήσεις) του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι αυτός που στήθηκε για τη διάθεση των κονδυλίων.

Από χθες λοιπόν βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας μαύρης προπαγάνδας που σκοπό έχει να μας πείσει ότι δεν υφίσταται αυξημένη εποπτεία και δεν υπάρχει ζήτημα στον έλεγχο. Ωστόσο με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι ακόμη και η κατατεθείσα από ένα μόνο κράτος-μέλος μπορεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες χορήγησης αυτών των κονδυλίων.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες της διαδικασίας εκταμίευσης

Η προκάλυψη για όλο αυτό είναι το γεγονός ότι την εποπτεία του μηχανισμού ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και ως εκ τούτου θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής σε σχέση με τις διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί:

-Άμεσα, ώστε να λάβουν χρήματα, όσα κράτη ενταχθούν στον μηχανισμό θα πρέπει να καταθέσουν το εθνικό τους σχέδιο για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα που θα εκτείνεται σε βάθος διετίας (2020-2021) ενώ θα προβλέπεται προσαρμογή το 2022 ώστε να κατανεμηθούν τα κονδύλια για το 2023… Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει συγκεκριμένους και ποσοτικοποιημένους μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους. Σημείωση: κάθε φορά σε κάθε μνημόνιο σε κάθε συζητήση για την πορεία εφαρμογής των Μνημονίων ακόμη και πριν μία εβδομάδα οι επικεφαλής των δανειστών μας πίεζαν για μεταρρυθμίσεις που όλες είναι σε βάρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.

-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη της εντός δύο μηνών αξιολόγησης του υποβαλλόμενου εθνικού σχεδίου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ενταχθεί συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και βαθμονόμηση για την έγκριση του σχεδίου. Αυτά άπτονται της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με την ψηφιακή μετάβαση.

-Ακολούθως το εθνικό σχέδιο ή καλύτερα η εισήγηση της Επιτροπής περνάει στη διαδικασία έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η έγκριση αυτή θα πρέπει να δοθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων.

-Για να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υπάρχει εκπλήρωση των στόχων του σχεδίου. Άρα έκθεση αξιολόγησης και διαβουλεύσεις ακριβώς όπως συνέβαινε στη μνημονική εποχή και συμβαίνει και τώρα με το έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο δεν θα υπάρξουν εκπρόσωποι των δανειστών αλλά η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (πρόκειται για συμβουλευτικό όργανο στο οποίο κυριαρχούν οι απόψεις της ΕΚΤ).

-Μετά από τη θετική έκφραση γνώμης της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά στην έγκριση των πληρωμών. Από εδώ εισέρχεται και το πρόβλημα των αντιρρήσεων. Έχει προβλεφθεί ότι αν ένα κράτος έχει αντιρρήσεις τότε η εκταμίευση θα πρέπει να παραπεμφθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πρέπει να αποφασίσει μέσα σε 3 μήνες!

Όλα τα παραπάνω που συνιστούν τη διαδικασία για την εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σαφές ότι συνιστούν μνημονιακές διαδικασίες. Μάλιστα οι βόρειοι εταίροι μας, είναι σίγουρο αυτό, έχουν τοποθετημένες τις κεραίες του ελέγχου στη Ελλάδα και την Ιταλία… Οπότε Ταμείο Ανάκαμψης = μνημόνιο…