Πώς ο Αδωνης Γεωργιάδης δεν έσωσε την Creta Farms

Πώς ο Αδωνης Γεωργιάδης δεν έσωσε την Creta Farms

Περισσότερες από 170 είναι οι προβληματικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η επιλογή της Creta Farms από τον Αδωνη Γεωργιάδη για να κάνει σόου να σχολιάζεται αρνητικά και από την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετείχε και τοπικός κυβερνητικός βουλευτής, ενώ σημειώνεται ότι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει διατελέσει και ο Κωνσταντίνος Φρουζής μετά την αποχώρησή του από τη Novartis.

Η αλλαντοβιομηχανία είναι κλειστή για δεύτερη εβδομάδα και δεν παράγει τίποτε ενώ η παρουσία της στις λιανεμπορικές αλυσίδες φθίνει. Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι γνωστοί εδώ και καιρό –και σίγουρα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας (Memorandum of Understanding) των αδερφών Δομαζάκη με τις τράπεζες– και οι πιστωτές συνεχίζουν να κοιτούν εκ του μακρόθεν μην παίρνοντας καμιά πρωτοβουλία. Με αυτά τα δεδομένα η Creta Farms βρίσκεται στην ίδια χείριστη θέση που ήταν και πριν από την πολυθρύλητη «διάσωσή» της από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη.

Ακόμη και για τους 850 εργαζόμενους της εισηγμένης εταιρείας, που όπως είπε ο υπερδραστήριος υπουργός από το βήμα της Βουλής τον ευχαρίστησαν προσωπικά για το γεγονός ότι μπήκε μπροστά, παράγοντες της αγοράς με εμπειρία στην αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων λένε ότι κρίνονται υπεράριθμοι. Αυτό συνεπάγεται ότι το εργασιακό τους μέλλον είναι αβέβαιο αν και όταν υπάρξει επόμενη μέρα για την κρητική βιομηχανία.

Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να σωθούν

Ενα ακόμη ερώτημα που απασχολεί και τους ανθρώπους της αγοράς είναι πώς και γιατί επιλέχθηκε η Creta Farms για να γίνει κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί λύση σε μια ιδιωτικοοικογενειακή κόντρα, όταν, σύμφωνα και με δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, υπάρχουν ακόμη 170 προβληματικές επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους που αγωνιούν. Ο ίδιος ο υπουργός –έχοντας φαίνεται ακούσει το σούσουρο στους επιχειρηματικούς κύκλους για την επιλογή της Creta Farms– υποστήριξε με δηλώσεις του ότι ανάλογες πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης μεταξύ των τραπεζών θα κάνει και για άλλες προβληματικές. Μέχρι όμως να δούμε τις δηλώσεις να γίνονται πράξη τα ερωτήματα παραμένουν… Μήπως και γι’ αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ενημερωθεί από βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας και των ψηφοφόρων τους; Ενδέχεται δε να προηγηθεί η «σωτηρία» της εταιρείας ή των εταιρειών που θα προτείνει ο βουλευτής με το μεγαλύτερο έρεισμα στο κόμμα;

Να σημειωθεί ότι οι 300 Κρητικοί εργαζόμενοι της Creta Farms ήταν αυτοί που κινητοποίησαν το σύστημα και δη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ μιας εισηγμένης εταιρείας, στην οποία σημειωτέον είχε χρηματίσει διευθύνων σύμβουλος ο Κωνσταντίνος Φρουζής της αμαρτωλής Novartis αμέσως μετά την αποπομπή του από τη φαρμακοβιομηχανία, και των πιστωτριών τραπεζών υπογράφηκε στο γραφείο ενός υπουργού με την παρουσία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος εκλέγεται στον νομό Ρεθύμνης όπου και η έδρα της εταιρείας.

Οι ενδιαφερόμενοι και οι προϋποθέσεις

Εκτός όμως από την επικοινωνιακή στρατηγική, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν η εταιρεία και οι εργαζόμενοί της.

Αυτήν τη στιγμή, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες για να αναλάβει ο ελεγκτικός οίκος Ernst & Young ως τοποτηρητής στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή με χρονικό όριο την 30ή Οκτωβρίου 2019 για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης.

Μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για τον ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου, οποίος είχε συμφωνήσει με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, τον έναν από τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας, να μπει στην εταιρεία βάζοντας τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Μια συμφωνία που τελικά δεν προχώρησε, ωστόσο ο επιχειρηματίας φέρεται ότι δεν έχει εγκαταλείψει την κούρσα της διεκδίκησης και θα καταθέσει επενδυτική πρόταση.

Ακολουθεί το αμερικανικό fund HIG Capital, το οποίο έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω επενδυτικό κεφάλαιο το 2014 εξαγόρασε τον όμιλο Μαΐλλη, το 2018 υπέγραψε συμφωνία με την Aldemar και το 2019 εξαγόρασε δάνειο της Χαλυβουργίας Ελλάδας ύψους 53 εκατ. ευρώ.

Δυνητικό ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita και βασικός μέτοχος της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας.

Ο τέταρτος ενδιαφερόμενος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες. ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος της επενδυτικής εταιρείας Impala Invest και κύριος μέτοχος της Λακωνικής Τροφίμων. Δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία, παρότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι αρκετά μεγάλος και ενδέχεται όταν ξεκινήσει ουσιαστικά η όλη διαδικασία να γίνει ακόμη μεγαλύτερος.

Η τήρηση των βασικών όρων του MοU με τις τράπεζες είναι μάλλον το λιγότερο δύσκολο κομμάτι για την επιτυχή ολοκλήρωση του deal. Με βάση αυτούς τους όρους εκτός από τον ορισμό CRO (επικεφαλής οικονομικής αναδιάρθρωσης), έως τις 31 Ιουλίου 2019 οι αδερφοί Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, που βρίσκονται στα μαχαίρια και υπέγραψαν σε διαφορετική ώρα τη συμφωνία στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη, θα πρέπει να μεταβιβάσουν στη μητρική εταιρεία το σύνολο των σημάτων και των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας τα οποία σήμερα ανήκουν στην κυπριακή εταιρεία Novapolot, μέτοχοι της οποίας είναι οι ίδιοι με 50% έκαστος.

Οι δυσκολίες για την επιτυχή ή μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και των πιστωτών εστιάζονται στα κεφάλαια που προτίθενται να βάλουν οι τελευταίοι στην εταιρεία ως ενδιάμεση χρηματοδότηση και με βάση ποιον τζίρο, αφού η εταιρεία είναι ουσιαστικά ανενεργή.

Documento Newsletter