Πώς φτάσαμε στο άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη

Πώς φτάσαμε στο άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη

Είχαν προηγηθεί μια σειρά αποκαλύψεων του Documento για τις οποίες διατάχθηκε Εισαγγελική έρευνα.

Ο ρόλος της Ελένης Ράικου

Απ΄ τα σύννεφα φάνηκε να πέφτουν χθες κάποιοι μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης του αδελφού του, Σπύρου Σημίτη, κι ακόμη των Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Ευάγγελου Μαλέσιου (πάλαι ποτέ πολιτική ηγεσία υπ. Δημοσίας Τάξεως), Παντούλα Διαμαντούλα (σύζυγος Μαλέσιου) και Λουκά Ρωμανού (μεσάζων οπλικών συστημάτων), μετά από εντολή της Αρχής Για το Ξέπλημα Βρώμικου Χρήματος .

Η εντολή δόθηκε στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του C4I που στοχεύει στη διερεύνηση κατάθεσης -φωτιά συμβούλου εταιρείας όπλων για “χρηματισμό” του Πρωθυπουργού του εκσυχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά και του Υπουργού Δημοσίας Τάξης», δείχνοντας τον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στα γραφεία όμως του Documento -για άλλη μια φορά- δεν ….έβρεξε, ανθρώπους όπως σε πλείστα άλλα δημοσιογραφικά γραφεία. Αυτό το φαινόμενο άλλωστε που συχνά πυκνά εμφανίζεται στην χώρα και πλήττει και τον δημοσιογραφικό χώρο σπανίως περνά και από τα δικά μας μέρη…

Καθώς για άλλη μια φορά δεν είχαμε λόγο να εκπλαγούμε… γιατί η σοβαρή αυτή δικαστική εξέλιξη αφορούσε σε ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο η διερεύνηση του οποίου πήρε άλλες διαστάσεις μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων του Documento, που όταν είχαν γραφτεί ελάχιστοι ήταν αυτοί – και από τον χώρο των ΜΜΕ,εννοείται – που δεν στάθηκαν απέναντι στην δημοσιογραφική αποκάλυψη.

Κι ας επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που – ω του θαύματος – θα είχε θαφτεί από τη Δικαιοσύνη αν μια πολύ προσεκτική ανακρίτρια δεν είχε διαβάσει όλα τα …ψιλά γράμματα δικογραφίας που της είχε διαβιβαστεί η …μισή από την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά…

Στις 29 Ιουνιου 2017 δημοσιεύεται η είδηση, αυτή τη φορά σχεδόν από όλα τα Μέσα, ότι σχηματίστηκε δικογραφία από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες του πρώην συμβούλου της εταιρείας όπλων Thales Engineering & Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος σε κατάθεση του αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η εταιρεία έχασε το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την αμερικανική SAIC, είχε αναφερθεί σε «”χρηματισμό” του τότε Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Δημοσίας Τάξης», δείχνοντας τον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην παραγγελία της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητούσε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην οποία ανέθετε την έρευνα να διερευνηθούν όλα όσα αναφέρονταν στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της από το 2006 την κατάθεση ενώπιον των Γαλλικών εισαγγελικών αρχών του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην προέδρου της Thales Engineering & Consulting, η οποία είχε κερδίσει η σύμβαση για τις φρεγάτες.

Ελάχιστοι όμως ήταν αυτοί που ανέφεραν ότι τα δημοσιεύματα τα οποία προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ήταν του Documento που αποκάλυπτε τόσο το περιεχόμενο της κατάθεσης Ζοσεράν όσο και το γεγονός ότι αυτή είχε για χρόνια …παραπέσει στα αζήτητα της τότε Εισαγγελέως Διαφθοράς.

Στην επίμαχη κατάθεση που μέχρι τότε δεν είχε διερευνηθεί ο Ζοσεράν κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς από την εταιρία του με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Πέραν όμως των καταγγελιών και πληροφοριών που μετέφερε για «παράνομες πληρωμές στον Υπουργό Άμυνας για τις φρεγάτες» (δηλαδή για τον Γιάννο Παπαντωνίου, που σήμερα είναι πια προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό) προχωρούσε ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας που αντιπροσώπευε την Thales, ο Λ. Ρωμανός, του είχε αποκαλύψει πως είχαν χάσει τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων (C4I) «διότι ο ανταγωνιστής η εταιρία Saic υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντικ Τσένεϊ (σ.σ αντιπρόεδρος των ΗΠΑ 2001-2009, επί προεδρίας Μπους). Κατά τον Ρωμανό, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του Ζοσεράν, «χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό».

Η επίμαχη κατάθεση περιλαμβάνεται στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την υπόθεση διαφθοράς στην γαλλική εταιρία.

Η παραγγελία τη;ς Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την κατάθεση Ζοσεράν που έφερε και τις τελευταίες εξελίξεις έγινε μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τα χιλιάδες …χαμένα δικόγραφα του 2005 που δεν είχαν παραδοθεί στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα όπως η ίδια είχε καταγγείλει.

Οι αποκαλύψεις του Documento

Όπως λοιπόν είχε αποκαλύψει το Documento, στην κατάθεση του ο Γάλλος έμπορος ανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξης, αφήνοντας αιχμές για το πως επιλέχθηκε η εταιρεία που ανέλαβε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Η επίμαχη κατάθεση του πρώην συμβούλου της εν λόγω εταιρείας όπλων και προέδρου μίας εκ των θυγατρικών της, Μισέλ Ζοσεράν, βρισκόταν ανάμεσα στα 250.000 έγγραφα για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S, που βρέθηκαν στους κατασχεθέντες υπολογιστές του Έλληνα εκπροσώπου της εταιρείας Thales, Λουκά Ρωμανού κι όχι μόνο, και που η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς είχε παραλείψει να παραδώσει στην αρμόδια ανακρίτρια.

Ο Ζοσεράν είχε βρεθεί ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης όταν στο φως της δημοσιότητας ήρθε η υπόθεση δωροδοκίας για την κατασκευή του τραμ στη Νίκαια της Γαλλίας. Κατά τις καταθέσεις του, ο Ζοσεράν παραδέχτηκε ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.

Ο πρώην έμπορος όπλων έχει «καρφώσει» επισήμως στις γαλλικές αρχές τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά έχει καταθέσει επίσης ότι η εταιρεία του δεν ανέλαβε το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών επειδή άλλη –αμερικανική- εταιρεία «χρημάτισε τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξης», δείχνοντας τον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα το Documento, ο Ζοσεράν κατέθεσε ότι τέλη 2002 – αρχές 2003 ο Γάλλος έμπορος είχε αναλάβει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ασφαλείας για το Αθήνα 2004 και ενημερώθηκε από τον Λουκά Ρωμανό ότι θα έπρεπε να προβλέψει μία προμήθεια 7%-10% για τον υπουργό Άμυνας, υπενθυμίζοντας του ότι με αυτόν τον τρόπο η Thales κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες. Όμως αντίπαλο δέος για τη γαλλική εταιρεία ήταν η αμερικανική SAIC, που υποστήριζε ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και που τελικά πήρε το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών. Γιατί; Σύμφωνα με την κατάθεση Ζοσεράν: «Χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και τον πρωθυπουργό».

Το υπουργείο Δημοσίας Τάξης συνέλαβε στο να αναλάβει η SAIC το C4I, μεταφέροντας τις ανησυχίες των Αμερικανών μετά την πρόσφατη επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης στην κατάθεση του στην Εξεταστική για τη Siemens. (Σημειώνεται ότι η Siemens ήταν από τους βασικούς υπερεργολάβους της SAIC).

Στις 7 Μαΐου του 2003 ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στην εισαγγελέα Έλλη Τουμπάνου: «Ο κ. Μαλέσιος (σ.σ. υφυπουργός Δημοσίας Τάξης) εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ , όπου συμπτωματικά έλειπαν οι υπουργοί Εξωτερικών, την επιλογή του προσωρινού αναδόχου SAIC. Επειδή η πρόταση τςη Thales παρέμενε τεχνικά ισχυρότερη – προηγείτο κατά 3,5 μονάδες – και οικονομικά συμφερότερη κατά 6,5 εκατ. δολάρια, πιστεύω ότι ο κ. πρωθυπουργός εξηπατήθει».

Ο Κώστας Σημίτης δεν απάντησε ποτέ αν εξηπατήθη, σημείωνε το ρεπορτάζ του Documento, υπενθυμίζοντας για την ιστορία, ότι ο Ευάγγελος Μαλέσιος παραιτήθηκε από υφυπουργός Δημοσίας Τάξης το 2003, όταν αποκαλύφθηκε ότι έμενε σε σπίτι που του είχε παραχωρήσει ένας από τους υπερεργολάβους της SAIC, υπέρ τη οποίας και ο ίδιος εισηγήθηκε.

Η παραίτηση Ράικου

Η αποκάλυψη αυτή ήταν που προκάλεσε τότε και την παραίτηση της Ελένης Ράικου, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία μάλιστα οδηγήθηκε στην κίνησή της αυτή πριν καν κυκλοφορήσει το Documento αλλά μόλις βγήκε από την προηγούμενη ημέρα το διαφημιστικό τρέιλερ για το πρώτο θέμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το διαφημιστικό τρέιλερ η εφημερίδα αποκάλυπτε το πρωτοφανές που είχε συμβεί, δηλαδή την αναφορά -καταγγελία της ανακρίτριας Ζαμανίκα ότι η κ. Ράικου δεν της παρέδωσε σημαντικά στοιχεία για δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν σε προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Πριν καν λοιπόν κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με έγγραφο αίτημά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε την αντικατάσταση της για να μην μετατραπεί, όπως σημείωνε μεταξύ άλλων, σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων”.

Συνδύαζε μάλιστα την “επίθεση” σε βάρος της, που όπως υποστήριζε στηριζόταν σε παράκεντρα, με την έρευνα της για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, που όμως δεν είχε καμία σχέση με το περιεχόμενο της αποκάλυψης του Documento, το οποίο, αντιθέτως, με μια σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του, έχει εισφέρει πολύτιμα στοιχεία στην έρευνα για την Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται από πίσω. Γι’ αυτό, άλλωστε, η ίδια η εφημερίδα είναι αυτή που έχει δεχθεί απειλές και συκοφαντίες από πρόσωπα που προφανώς και θα έπρεπε να είναι αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

Σε ό,τι αφορά όμως στο περιεχόμενο της επώνυμης σε βάρος της καταγγελίας, από μια ανακρίτρια διαφθοράς, την οποία χαρακτήριζε “ανεξήγητη κίνηση”, η κ. Ράικου δεν απαντούσε επί της ουσίας, αλλά αντίθετα επιτίθετο στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, όπως είχε πει, δεν της έδωσε θεσμική κάλυψη.

Εύλογα ερωτηματικά μάλιστα είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η κ. Ράικου, παρά τα όσα κατήγγειλε ότι διαδραματίζονταν σε βάρος της με αφορμή τις έρευνές της για την Novartis, δεν είχε προχωρήσει τότε σε καμία κίνηση για να ξεσκεπάσει τα …συμφέροντα που την πολεμούσαν.

Σήμερα βέβαια έχει πλέον αποκαλυφθεί ότι την ώρα που δήθεν κάποιοι έβαζαν προσκόμματα στην έρευνα της κυρίας Ράικου, στα χαρτιά της μεγάλης δικογραφίας βρισκόταν και το όνομα του γιατρού συζύγου της που διερευνάται για τυχόν χρηματισμό από την Novartis, ενώ ο Ζοσεράν έχει ήδη κληθεί για κατάθεση από την ελληνική Δικαιοσύνη. 

Documento Newsletter