Τα άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για τον Κορονοϊό είναι οι ηλικιωμένοι ή πολύ νέοι άνθρωποι.
Τα μέτρα ασφαλείας της ελληνικής Κυβέρνησης κρίνονται επιβεβλημένα σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτα έκλεισαν τα ΚΑΠΗ και στη συνέχεια τα σχολεία, ιδρύματα δηλαδή που φιλοξενούν τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Και μπορεί στα παιδιά ο δείκτης θνησιμότητας να είναι μικρός, ένας άλλος δείκτης, ωστόσο, της μετάδοσης του ιού είναι μεγάλος.
Οι δρομείς που γυμνάζονται κανονικά δεν χρειάζεται να ανησυχούν περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο, αλλά οι δρομείς που έχουν μόλις τελειώσει έναν μαραθώνιο ή έναν ημιμαραθώνιο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με όσα τονίζει ο David C. Nieman, καθηγητής υγείας στο Appalachian State University και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινου Ελέγχου στην ερευνητική πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Καρολίνας, στο runnersworld.com:
«Σε γενικές γραμμές, για τους δρομείς προπονούνται κανονικά, δεν υπάρχει κανένας παραπάνω κίνδυνος, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, εκτός από εκείνους που υπερπροπονούνται και κουράζονται πάρα πολύ. Με δεδομένο ότι η ήπια άσκηση, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ίσως μάλιστα οι δρομείς να έχουν κάποιες πιθανότητες λιγότερες να αρρωστήσουν με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος»
Πώς ένας αγώνας επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι δρομείς – και άλλοι αθλούμενοι που ασκούνται τακτικά – είναι γενικά λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν αυτούς τους τύπους λοιμώξεων από τους ανθρώπους που δεν είναι ενεργοί, πρόσθεσε ο Nieman.
Η εξαίρεση; Εκείνοι που εξοντώνονται στην προπόνηση ή έχουν μόλις ολοκληρώσει έναν αγώνα μεγάλης απόστασης.
«Όταν φτάσετε στην κορύφωση της προπόνησης μεγάλης έντασης ή ολοκληρώσετε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης, τότε είστε πιο ευάλωτοι σε λοίμωξη», τονίζει ο Nieman. “Για παράδειγμα, μετά από έναν μαραθώνιο, οι δρομείς είναι έξι φορές πιο πιθανό να αρρωστήσουν με μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος απ ‘ οτι άνθρωποι που δεν αγωνίστηκαν, επειδή σε έναν αγώνα, πάντα ένας δρομέας δίνει κάτι παραπάνω από ότι στην προπόνησή του. Η θέληση για έναν καλύτερο χρόνο σε έναν αγώνα, προκαλεί επίσης ένα άγχος στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης ή μιας λοίμωξης τις επόμενες εβδομάδες».
Πέρα λοιπόν από το θέμα της συνάθροισης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που αγώνες δρόμου καλό είναι να μην πραγματοποιούνται.
Πώς Κορονοϊός επηρεάζει τους αγώνες
Οι περισσότεροι μεγάλοι αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε αναβλήθηκαν είτε ακυρώθηκαν, κάτι που είναι απόλυτα λογικό.
Στην Ελλάδα ισχύει ακριβώς το ίδιο για τον μήνα Μάρτιο και περιμένουμε τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες για να δούμε πότε θα διεξαχθούν ξανά κανονικά αγώνες δρόμου.
Σίγουρα, αυτό έχει προκαλέσει έναν… εκνευρισμό σε ορισμένους δρομείς, ωστόσο και αυτοί πρέπει να αντιληφθούν ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτελούν… μονόδρομο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
“Η σημερινή διεθνής κατάσταση θα έθετε σοβαρά σε κίνδυνο τους πολίτες, ειδικά σε αγώνες που έχουν διεθνείς συμμετοχές. Έτσι κι αλλιώς πολλές χώρες περιορίζουν τώρα τα διεθνή ταξίδια, λόγω καραντίνας και συμβουλεύουν τους πολίτες και τους διοργανωτές αγώνων και event να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις”, ανέφερε ανακοίνωση της IAAF στις 6 Μαρτίου, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα για το τι πρέπει να συμβεί στη δρομική κοινότητα.
Υπομονή…
Οι δρομείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν τους στερεί κανείς το τρέξιμο. Η προπονήσεις συνεχίζονται κανονικά για όλους. Οι αγώνες σαν εκδηλώσεις συνάθροισης, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον κανόνα.
Όλες οι αεροπορικές εταιρίες, είναι πλέον πιο ελαστικές με τις αλλαγές στις ημερομηνίες των εισιτηρίων, ενώ και οι εγγραφές τους είναι ασφαλείς και ισχύουν σε όποια ημερομηνία και αν διεξαχθούν οι αγώνες.
Σίγουρα, πολλά πράγματα θα αλλάξουν στον προγραμματισμό για φέτος, αλλά μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και ειδικές συνθήκες.
Το σίγουρο είναι ένα: Οι αγώνες θα γίνουν πάλι. Είτε αργότερα, είτε του χρόνου. Για να είμαστε, όμως, εκεί και να τους χαρούμε, θα πρέπει να είμαστε υγιείς.
Πηγή: Runnfun.gr