Πως είδε ο δορυφόρος της NASA την αφρικανική σκόνη (Photos)

«Μεγάλες ποσότητες σκόνης από τη Σαχάρα αιωρούνται στον αέρα πάνω από την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο αλλά και την περιοχή του Αιγαίου», αναφέρει η ιστοσελίδα severe-weather.eu που παραθέτει φωτογραφία από τον δορυφόρο της Nasa αλλά και σχεδιαγράμματα όπως και δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την Κρήτη – Χανιά και από τη Μύκονο.

«Ο δορυφόρος NASA Terra / MODIS με μία τοπική λήψη δείχνει τα μεγάλα σύννεφα σκόνης από τη Σαχάρα πάνω από τη Νότια, Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ένα μέρος από τα Ιόνιο νησιά αλλά και μεγάλο μέρος της περιοχής του Αιγαίου. Η Ελλάδα δέχεται την μεγαλύτερη ποσότητα της σκόνης με ένα νέο σύννεφο που δημιουργείται στη Νότια Κρήτη. Επίσης ένα σημαντικό σύννεφο σκόνης κινείται προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Δυτική Τουρκία. Η Ανατολική Μεσόγειος, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας ακτής της Τουρκίας και την Κύπρο βρίσκονται επίσης κάτω από το σύννεφο της Σαχάρας. Ένα επίσης ισχυρό σύννεφο κινείται προς τη Μαύρη θάλασσα» αναφέρει η ιστοσελίδα severe-weather.eu.

Φωτογραφία από τα Χανιά, Κρήτη

Φωτογραφία από τη Μύκονο, Κυκλάδες

Φωτογραφία από Σαντορίνη, Κυκλάδες

ΠΡΟΒΛΕΨΗ:

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 θα ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3, ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα.

Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το απόγευμα, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από την Τρίτη και μετά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

Αποπνικτική είναι από το πρωί της Δευτέρας η ατμόσφαιρα στην Αθήνα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις αυξημένες νεφώσεις η πρωτεύουσα «χάνεται» από τον φακό με την ορατότητα να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Οι νότιοι άνεμοι μετέφεραν την αφρικανική σκόνη δημιουργώντας σκηνικό «Σαχάρας», ενώ το φαινόμενο αναμένεται να εξασθενίσει από το βράδυ της Δευτέρας.

Μπεχράκης: Το νέφος δεν έχει τοξικότητα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίος είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλi.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ετικέτες