Λεφτά δεν υπάρχουν για τους ανέργους
Σύνθετες λέξεις, ξενόφερτοι ορισμοί και μπόλικη στήριξη στο δόγμα «λεφτά στους φίλους που τα παίρνουμε από τους πολλούς». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη –κάνοντας πράξη τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική «κρατικοποιούμε τις ζημιές, ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη»– δωρίζει στην Aegean 120 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ για τους 130.000 μακροχρόνια ανέργους έχουν να μοιράσουν μόλις 55 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με διάφορα φίλτρα αφήνουν με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα χωρίς κανένα εισόδημα άλλους 440.000 μακροχρόνια άνεργους!
Μπόλικο χρήμα για τους φίλους
Την ίδια ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται γαλαντόμος προς τον ισχυρό άντρα της Aegean Ευτύχη Βασιλάκη. Ενώ λοιπόν οι μέτοχοι θα βάλουν με αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ, το ελληνικό κράτος θα «ακουμπήσει» για τη διάσωση της ιδιωτικής εταιρείας 120 εκατ. ευρώ…
Για να καταλάβουμε, η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της Aegean ανερχόταν εντός της εβδομάδας σε περίπου 280 εκατ. ευρώ. Είναι δεδομένο όμως ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 η εταιρεία είχε «ξοδέψει» περί το 60% των κεφαλαίων της. Εκτιμάται ότι η κεφαλαιακή της βάση έχει πέσει κάτω από 100 εκατ. ευρώ, όπερ μεθερμηνευόμενο με κανόνες ιδιωτικής αγοράς θα έπρεπε το κράτος (λειτουργώντας ως ιδιώτης) να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο διαθέτοντας 120 εκατ. ευρώ. Αλλά, όπως μας λένε οι νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας οικονομολόγοι, τούτο δεν είναι δυνατόν στο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, που μπορεί βέβαια να κοινωνικοποιεί τις ζημιές αλλά δεν δέχεται κρατική εποπτεία. Η απάντηση λέγεται Royal Bank of Scotland: στο μακρινό 2008 το βρετανικό δημόσιο τη διέσωσε αποκτώντας όμως το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της!
Tα warrants είναι ο τρόπος να χαρίζεις
Ποιος μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια τι είναι τα «warrants»; Τι λέει στους περισσότερους από εμάς ο όρος «τίτλος παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών»; Για να μην κουραζόμαστε, είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δωρίσει τα 120 εκατ. ευρώ. Ούτε ανάληψη μετοχών ούτε άνθρωποι του ελληνικού δημοσίου στη διοίκηση της εταιρείας. Δίνουμε ως ελληνικό δημόσιο 120 εκατ. ευρώ να τα διαχειριστούν χωρίς έλεγχο οι ίδιοι που έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση την εταιρεία έχοντας ως κράτος μόνο το δικαίωμα προαίρεσης (warrants) για την απόκτηση μετοχών στα επόμενα πέντε έτη σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο την ημερομηνία μετατροπής των warrants.
Τι και αν καταγγέλλεται από τον πρώην γγ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη ότι η εταιρεία έχει κάνει παράνομες ομαδικές απολύσεις;
Τι και αν έχει επιδοτηθεί πολλαπλά μέσω του SURE και των αναστολών εργασίας;
Τι και αν τα φίλτρα στην «Επιστρεπτέα προκαταβολή 4» αφήνουν εκτός χρηματοδότησης τέσσερις στους πέντε επιχειρηματίες;
Τι και αν ουδεμία εκ των μικρών αεροπορικών εταιρειών έχει λάβει στήριξη από την κυβέρνηση;
Οι φίλοι (και χρηματοδότες) του πρωθυπουργού πρέπει να κρατήσουν τις εταιρείες τους εις βάρος των πολλών.