Βασισμένο σε 1.000 συνεντεύξεις πρακτόρων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, έναν νέο βιβλίο περιγράφει, σε 600 σελίδες, τις μεθόδους που επέλεξε το Ισραήλ στις τουλάχιστον 2.700 επιχειρήσεις δολοφονίας που πραγματοποίησε στα 70 χρόνια ύπαρξής του.
Εφεδρικά ελαστικά εξοπλισμένα με βόμβες που ενεργοποιούνται με τηλεχειριστήρια, οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, κινητά τηλέφωνα με εκρηκτικά, δηλητηριασμένες οδοντόκρεμες που βάζουν τέλος στη ζωή του θύματος σε διάστημα ενός μήνα, δολοφονίες επιστημόνων εχθρικών κρατών και δημοσιοποίηση των κρυφών εραστών μουσουλμάνων κληρικών. Αυτές είναι ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η Μοσάντ για να πλήξει, και σχεδόν πάντα να εξοντώσει, τους εχθρούς της.
Για το βιβλίο του «Σήκω και Σκότωσε Πρώτος» («Rise and Kill First»), ο Ισραηλινός ερευνητής δημοσιογράφος, Ρόουνεν Μπέργκμαν, κατάφερε να πείσει πολλούς πράκτορες της Μοσάντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, της Σιν Μπετ, της γενικής υπηρεσίας ασφαλείας, καθώς και μέλη του στρατού να αφηγηθούν τις ιστορίες τους, ορισμένοι μάλιστα χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους ονόματα. Το αποτέλεσμα είναι μια περιεκτική εικόνα των πρακτικών που ακολουθούνται στις δολοφονίες που πραγματοποιούνται με κρατική εντολή.
Συμπέρασμα του βιβλίου είναι ότι το Ισραήλ, από την αρχή της ύπαρξής του, χρησιμοποιεί τις στοχευμένες δολοφονίες, όπως την εξόντωση δώδεκα Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων, αντί της στρατιωτικής επίθεσης. Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, το 2004, οφείλεται σε δηλητηρίαση με ραδιενεργό πολώνιο από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι, όπως ήταν αναμενόμενο, ουδέποτε παραδέχτηκαν την εμπλοκή τους.
Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από ένα αρχαίο εβραϊκό ρητό, το οποίο λέει ότι: «Εάν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον εσύ πρώτος». Ο Μπέργκμαν υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συνεντευξιαζόμενων ανέφεραν τη συγκεκριμένη φράση για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.
Οι μέθοδοι του Ισραήλ έχουν αποτελέσει πρότυπο για τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. «Τα συστήματα εντολών και ελέγχου, τα δωμάτια στρατιωτικού σχεδιασμού, οι μέθοδοι συλλογής πληροφοριών και η τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία τώρα εξυπηρετούν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τουςμ αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο Ισραήλ», εξηγεί ο Μπέργκμαν.
Το βιβλίο παρουσιάζει τη συνολική ιστορία των προσωπικοτήτων που ξεχώρισαν και των διαφόρων τακτικών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστική είναι η ίδρυση εκατοντάδων υπεράκτιων εμπορικών εταιρειών, τη δεκαετία του ’70, ιδέα του τότε επικεφαλής επιχειρήσεων της Μοσάντ, ο οποίος θεωρούσε ότι κάποια μέρα θα αποδεικνύονταν χρήσιμες. Δεν είχε άδικο. Ναυτιλιακή εταιρεία που ιδρύθηκε στη Μέση Ανατολή, αποτέλεσε, με το πέρας των χρόνων, την τέλεια κάλυψη για τη δράση μιας μυστικής ομάδας που δρούσε στα ύδατα ανοικτά της Υεμένης.