Υπό την πίεση των φορέων της αγοράς, ειδικά του λιανεμπορίου και της εστίασης, που έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί καθώς έχουν να δουλέψουν τέσσερις ολόκληρους μήνες, η κυβέρνηση σχεδιάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Ενδεικτικό όμως της πλήρους απώλειας ελέγχου της κατάστασης, ήταν ότι το ανακοίνωσε χτες, την ημέρα που τα ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Οκτώβριο ξεπέρασαν το κατώφλι των 3.000!
Τη στιγμή λοιπόν που τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τώρα ξεκινά η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διακήρυξε ότι «είμαστε κοντά στο τέλος αυτού του εφιάλτη» και ανακοίνωσε εναλλακτικές ημερομηνίες πλήρους ανοίγματος του λιανεμπορίου μέσα στον Μάρτιο (22 ή 29 Μαρτίου), όχι πια με click away αλλά με sms σε νέο αριθμό που θα επιτρέπει για τρεις ώρες τη βόλτα στα καταστήματα ενώ πιθανολόγησε ακόμη και το άνοιγμα της εστίασης ως τα μέσα Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους.
Εξαγγέλλεται άνοιγμα του τουρισμού τη μέρα που η Αυστρία βάζει την Ελλάδα στις επικίνδυνες χώρες
Σε ανάλογους τόνους και ο Υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, μιλώντας από το βήμα της ψηφιακής διοργάνωσης της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB 2021, περιέγραψε χτες το σχέδιο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι θα εξεταστεί και το πιλοτικό άνοιγμα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες της ΕΕ αλλά και χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ.
Και οι εξαγγελίες Θεοχάρη όμως είχαν το δικό τους παράδοξο καθώς συνέπεσαν με την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να βγάλει την Ελλάδα από τον κατάλογο των «ασφαλών χωρών» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid 19 και να τη βάλει στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες ισχύουν οι περιορισμοί της ταξιδιωτικής προειδοποίησης (για να ταξιδέψεις δηλαδή από την Ελλάδα στην Αυστρία, πρέπει να δείξεις αρνητικό τεστ covid 19 και να μπεις σε καραντίνα).
Εμπόριο ελπίδας;
Γιατί όμως τα κυβερνητικά στελέχη ανήγγειλαν το άνοιγμα της οικονομίας πάνω στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας; Θέλησαν να κάνουν εμπόριο ελπίδας, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού τους που από τον Δεκέμβριο μιλά σε όλους τους τόνους για τους εμβολιασμούς που κάποτε θα λύσουν το πρόβλημα της πανδημίας αλλά όχι για την ασφυξία στα νοσοκομεία και το κόστος του πιο παρατεταμένου lock down στην Ευρώπη στην οικονομία;
Ή μήπως επειδή άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλα περιοριστικά μέτρα και ότι αν οι περιορισμοί στις οικονομικές δραστηριότητες συνεχιστούν, θα έρθουν δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, όπως προειδοποίησε ξανά χτες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου. «Αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως το ‘κούρεμα’ οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 λουκέτα που θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας. Θα μιλάμε δηλαδή για μία οικονομική λαίλαπα άνευ προηγουμένου. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και – έστω και τώρα – να αλλάξει σχεδιασμό», παρατήρησε ο Γ. Χατζηθοεοδοσίου.
Φόβος για εμβάθυνση της ύφεσης
Ενδεχομένως κάτι να αντιλαμβάνονται για τα επερχόμενα λουκέτα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενδεχομένως όμως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, να βιάζονται για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στον Μάρτιο και της εστίασης από τον Απρίλιο, γιατί εκτιμούν ότι αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά στην αναθέρμανση της οικονομίας και στην εκτέλεση του ήδη εκτροχιασμένου προϋπολογισμού.
«Οι δύο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1.2 δις ευρώ και τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο», έλεγε τη Δευτέρα ο Χρ. Σταϊκούρας στο Ρ/Σ του Πρώτου Θέματος, για να καταλήξει: «Αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού». Αντίθετα, αν η επιστροφή σε κάτι που θα μοιάζει με κανονικότητα αργήσει, τόσο η οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση, τόσο η εκκίνηση της ανάκαμψης θα μεταφέρεται για αργότερα και θα ανοίγουν τρύπες στον προϋπολογισμό.