Πτωχευτικό στα μέτρα των τραπεζών

Ο νέος κώδικας που ετοιμάζει η κυβέρνηση ακολουθεί τις υποδείξεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του ΣΕΒ

Τράπεζες που αποφασίζουν χωρίς να ελέγχονται, πρόσωπα που αντιμετωπίζονται σαν να είναι επιχειρήσεις και μονιμοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ως προπτωχευτικής διαδικασίας που επεκτείνεται και στα φυσικά πρόσωπα είναι μερικές ενδεικτικές διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Βέβαια, με την κατάρτιση ενός τέτοιου κώδικα στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και με διατάξεις όπως αυτήν που εντάσσει την κατοικία του οφειλέτη στην πτωχευτική περιουσία ώστε να είναι δυνατή η ρευστοποίησή της (ουσιαστικά εάν το θελήσουν οι τράπεζες) τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσο οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαπραγματεύονται με την τρόικα την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του μήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα ερωτήματα που απηύθυναν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας, τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, σχετικά με το εάν αληθεύουν οι αποκαλύψεις για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που ετοιμάζει το «επιτελικό κράτος» και εάν είναι αλήθεια ότι η διαμόρφωσή του ακολουθεί υποδείξεις του ΣΕΒ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Δεν είναι βέβαια εύκολο να διαψευστεί κάτι τέτοιο όταν γίνεται σαφές πως με τις προτεινόμενες διατάξεις οι τράπεζες θα είναι ο υπέρτατος και υπεράνω ελέγχου κριτής τού ποια επιχείρηση θα ζήσει και ποια θα πεθάνει.

Θεατές δημόσιο και ταμεία

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το σχέδιο των ειδικών των αρμόδιων υπουργείων, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μετατρέπονται ουσιαστικά σε άβουλο παρατηρητή των αποφάσεων των τραπεζών για τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης – εξυγίανσης: εάν οι απαιτήσεις των ταμείων και του δημοσίου είναι μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε λιγότερο από 50% των συνολικών υποχρεώσεων της επιχείρησης, τότε απλώς θα… συνυπογράφουν ό,τι αποφασίσουν οι τράπεζες.

Εκποίηση κατοικίας

Επειδή πάντως ο φόβος φυλάει τα έρμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να καταχωνιάσει όποια ζητήματα θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Ενώ στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για «ρυθμίσεις για εκποίηση κατοικίας οφειλέτη», για την ώρα δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως καμιά σχετική ρύθμιση ώστε να αφεθεί για προσφορότερη συγκυρία η όποια διατύπωση.

Σε κάθε περίπτωση μόνο για καλό δεν είναι το «κενό» στη διατύπωση της διάταξης. Για παράδειγμα, στις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που πτωχεύουν υπάρχουν σαφείς διατυπώσεις που προβλέπουν για παράδειγμα ότι ο σύνδικος της πτώχευσης μπορεί θα προβαίνει σε απολύσεις «με καταγγελία, χωρίς να απαιτείται καταβολή αποζημίωσης»!

Είναι προφανές ότι οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού είναι γενικώς σε αρνητική κατεύθυνση, η οποία γίνεται αρνητικότερη από το γεγονός ότι σκοπεύουν να τον κάνουν νόμο του κράτους σε συνθήκες περιορισμένης λογοδοσίας καθώς, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του έχει «οχυρωθεί» στο «απυρόβλητο της ανάγκης».

Ετικέτες