Πτώση χωρίς φρένα στην οικονομία

Πτώση χωρίς φρένα στην οικονομία

Από το κακό στο χειρότερο οδηγεί η κυβέρνηση τη χώρα εν μέσω πανδημίας και με την οικονομία να καταρρέει

Η 21η Δεκεμβρίου ήταν διαχρονικά χαρούμενη μέρα για το εμπόριο. Ηταν η ημέρα που πληρωνόταν το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς της χώρας. Ξεκινούσε λοιπόν το δεκαπενθήμερο που ο κόσμος ξόδευε. Μόνο από τους μισθωτούς ο τζίρος της αγοράς των Χριστουγέννων ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η χριστουγεννιάτικη αγορά τζιράριζε περί τα 3,5 δισ. Πολλά δε καταστήματα από τις εισπράξεις κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών έβγαζαν το κόστος ολόκληρης της χρονιάς!

Φέτος όμως; Στην πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο έχει προστεθεί και η τραγική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια διαχείριση εξαιτίας της οποίας το Bloomberg κατατάσσει την Ελλάδα 50ή σε σύνολο 53 χωρών και βέβαια με τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Ολα αυτά από οικονομική σκοπιά ίσως και να μην είχαν μεγάλη σημασία αν ο κόσμος είχε χρήματα. Ισως το «shopping therapy» να έδινε ανάσα στην πραγματική οικονομία μέσα από την ιδιωτική κατανάλωση.

250.000 χωρίς δώρο

Ομως, φευ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε ώστε ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας να μην έχει χρήματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις (και όσες λειτουργούν καταγράφουν ζημία λόγω καθίζησης του τζίρου). Οι εργαζόμενοι έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται (λόγω αναστολής, λόγω μείωσης των ωρών εργασίας ή λόγω απολύσεων). Η επιχορήγηση του κράτους μειώνει τα εισοδήματα και βέβαια δεν μπορεί να στηρίξει την κατανάλωση (όταν ο μέσος μισθός είναι στα 977 ευρώ και δίνονται στους πληττόμενους 534 ευρώ, ούτε λόγος για κατανάλωση πέρα από τις βασικές ανάγκες). Εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι (υπολογίζονται σε πάνω από 250.000, τους οποίους η ΕΛΣΤΑΤ έχει φροντίσει να παρκάρει στον μη ενεργό πληθυσμό) δεν έχουν χρήματα αφού φέτος δεν εργάστηκαν στον τουρισμό, που δεν δούλεψε και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Στα Τάρταρα

Ολα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στα δημόσια οικονομικά (μείωση εσόδων από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος) όσο και στην οικονομία γενικότερα.

Ηδη το 2020 κλείνει με την κυβέρνηση να έχει αποτύχει παταγωδώς στις προβλέψεις της. Η τελευταία δε αποτυχία που αφορά τα έσοδα από τη χριστουγεννιάτικη αγορά φέρνει την πτώση του ΑΕΠ να ξεπερνά το 10,5% (σε σχέση με το 2020) και να προσεγγίζει ποσοστό άνω του 12%.

Και οι προβλέψεις όμως του προϋπολογισμού για μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2021 (ακόμη και αυτή του ΟΟΣΑ για αύξηση της τάξης του 0,9%) μοιάζουν πλέον ουτοπικές. Ηδη στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών αρχίζουν να ψελλίζουν οι επιτελείς κάτι για αρνητική ανάπτυξη και το 2021. Μάλιστα μια πρόβλεψη του ΙΟΒΕ αναφέρει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,5% έως 4%.

Σύμφωνα με αυτό το δυσμενές σενάριο, τούτο θα συμβεί αν υπάρχει πρόβλημα και το 2021 στα εισοδήματα λόγω της εξέλιξης της πανδημίας που θα φέρει δυσμενή επίδραση στον τουρισμό και στην εστίαση.

Σε περιδίνηση

Για τον τουρισμό ήδη το 2021 θεωρείται χαμένη χρονιά αφού οι προβλέψεις μιλούν για αναιμική αύξησης της τάξης του 30% σε σχέση με το 2020. Ο κλάδος της εστίασης πνέει τα λοίσθια καθώς μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρει (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ), κάτι που σημαίνει επιπρόσθετα και περισσότερους από 100.000 ανέργους. Οι εξαγωγές (δεδομένης και της κατάστασης στις ευρωπαϊκές κυρίως χώρες) θεωρείται βέβαιο ότι θα υποστούν μεγάλη ζημιά. Ωστόσο ο κίνδυνος να μην ανοίξουν 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι πλέον υπαρκτός όταν αρθεί το δεύτερο lockdown. Αν πάλι έρθει το τρίτο (και για τους λοιμωξιολόγους φονικότερο) κύμα της πανδημίας;

Documento Newsletter