Ψυχρός Πόλεμος στη σκιά της πανδημίας

Ψυχρός Πόλεμος στη σκιά της πανδημίας

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου οδηγούνται στα άκρα με φόντο τις αμερικανικές εκλογές

«Το ξέρω ότι πολλοί αισθάνονται άβολα με την ορολογία, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή είναι η αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου κι αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ, πολύ χειρότερη» δήλωσε πρόσφατα στο αμερικανικό δίκτυο CNBS ο Κλιτ Ουίλιαμς, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου.

Δεν είναι ο μόνος ειδικός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα επικίνδυνη φάση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας, η οποία αποτυπώνεται στην ολοένα και πιο εχθρική ρητορική των δύο χωρών στη σκιά της πανδημίας. Ολο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις μιας ανοιχτής εμπορικής και τεχνολογικής διαμάχης στην παγκόσμια σκηνή.

Οι παλινδρομήσεις Τραμπ

Μπορεί ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να είχε αναγνωρίσει από την αρχή της θητείας του την πρόκληση που αποτελούσε για την οικονομία αλλά και τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή η εξέλιξη της Κίνας σε υπερδύναμη, ανακοινώνοντας τη μετατόπιση του βάρους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τη Μέση Ανατολή στην Ασία, ωστόσο ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να ανοίξει τα μέτωπα που ο Ομπάμα είχε προσπαθήσει να κλείσει, όπως το Ιράν, και να στέλνει συγκεχυμένα μηνύματα προς το Πεκίνο, εγκωμιάζοντας συχνά τις πολιτικές του – από την καταστολή του μαζικού κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έως και την αρχική διαχείριση της πανδημίας.

Η αλλαγή στάσης του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει στο Twitter ότι η Κίνα ευθύνεται για «μαζικούς θανάτους παγκοσμίως» (20 Μαΐου), πρέπει να ερμηνευτεί ως απεγνωσμένη προσπάθεια να επιρρίψει αλλού την ευθύνη για τη δική του εγκληματική κακοδιαχείριση της υγειονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, αλλά και να βρει τον «αναγκαίο» εχθρό που θα του επιτρέψει να συσπειρώσει ξανά τους ψηφοφόρους γύρω από την επιτυχημένη στις εκλογές του 2016 ατζέντα του «Κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη».

«Στις φετινές προεδρικές εκλογές η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της [αμερικανικής] προσπάθειας δημιουργίας ενός περιβάλλοντος φόβου το οποίο χαρακτήριζε τις αμερικανικές εσωτερικές διαμάχες που αφορούσαν τη Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του ’50» γράφει στον ιστότοπο ανάλυσης The Conversation ο πανεπιστημιακός Τόνι Ουόκερ.

Το Πεκίνο, το οποίο έχει θορυβηθεί ιδιαιτέρως για τις συνέπειες που θα έχει στην οικονομία του το πυροδοτούμενο από την Ουάσινγκτον εχθρικό κλίμα εις βάρος του σε σχέση με την ευθύνη του στην εξάπλωση της πανδημίας, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κρατούν τις σχέσεις των δύο χωρών σε «κατάσταση ομηρίας». Για εξώθηση των δύο χωρών «στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γουάν Γι.

Το εχθρικό κλίμα είναι εδώ

Η πανδημία απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, ωστόσο η επιδείνωση των σχέσεων σε ανησυχητικό βαθμό είχε προηγηθεί της Covid-19. Η εκστρατεία της Ουάσινγκτον να στερήσει από τη Huawei, τεχνολογικό κολοσσό της Κίνας και κύριο ανταγωνιστή της αμερικανικής Αpple, την πρόσβαση σε αμερικανικά μικροτσίπ που ήταν απαραίτητα για τα προϊόντα της βρέθηκε στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας ο οποίος κλιμακώθηκε το 2019, με τον πρόεδρο Τραμπ να επιμένει έκτοτε στην ανάγκη διακοπής της αλληλεξάρτησης των δύο οικονομιών.

«Η απόφαση σχετικά με τη Huawei είναι μια από τις πολλές που στοχεύουν στo να περιορίσουν την κινεζική πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία και επί τη ευκαιρία να διαταράξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού» εξηγεί ο Ουόκερ.

Ετικέτες

Documento Newsletter