Ψυχροπολεμικό κλίμα στο τηλεφώνημα Μακρόν – Νετανιάχου – Επισκέπτεται τον Λίβανο η Μελόνι

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανταλλάσσουν βολές με αφορμή τις επιθέσεις κατά κυανόκρανων της Unifil, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα της Τρίτης για να συζητήσουν τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η Μελόνι, εντωμεταξύ, ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί τον Λίβανο, καταγγέλλοντας  τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στην ειρηνευτική δύναμη.

«Ο κ. Νετανιάχου δεν πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ», λέει ο Μακρόν στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στο ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1947 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το σχέδιο διχοτόμησης της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος.

Ως εκ τούτου, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αγνοήσουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ», προσθέτει, καθώς το Ισραήλ διεξάγει χερσαία επίθεση εναντίον της  Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, όπου έχουν αναπτυχθεί οι ειρηνευτές του ΟΗΕ.

Τα σχόλια του Μακρόν από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο Μέγαρο Ελιζέ  δημοσιοποιήθηκαν από έναν συμμετέχοντα που μίλησε στο AFP και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Μια υπενθύμιση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας: Δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά η νίκη που επιτεύχθηκε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας με το αίμα ηρωικών μαχητών, πολλοί από τους οποίους ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – μεταξύ άλλων και από το καθεστώς του Βισύ στη Γαλλία», αναφέρεται σε μεταγενέστερη ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει ότι μόνο ο λιβανικός στρατός και η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότιο Λίβανο.

Ο Νετανιάχου κάλεσε την Κυριακή τα Ηνωμένα Έθνη να μετακινήσουν την ειρηνευτική δύναμη των 10.000 ανδρών της Unifil, μεταξύ των οποίων και 700 Γάλλοι στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο, από τον «δρόμο της βλάβης», λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ τους χρησιμοποιεί ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Σε προηγούμενη ανάγνωση της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι είπε στον Μακρόν ότι το Ισραήλ είναι αντίθετο στο να συμφωνήσει σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στο Λίβανο.

«Ο πρωθυπουργός είπε στη συνομιλία ότι είναι αντίθετος σε μια μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν αλλάζει την κατάσταση ασφαλείας στο Λίβανο και η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να την επαναφέρει όπως ήταν», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ Νετανιάχου και Μακρόν με τον Γάλλο ηγέτη να επιμένει την περασμένη εβδομάδα ότι η διακοπή της εξαγωγής όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μεταβεί στον Λίβανο εν μέσω αυξανόμενων φόβων για τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

Ο Μελόνι επισκέπτεται τον Λίβανο

Σε ομιλία της στην ιταλική Γερουσία, η Μελόνι κατήγγειλε τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των διεθνών δυνάμεων στο Λίβανο. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος χορηγός στρατευμάτων στις δυνάμεις αυτές και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι θα παραμείνουν στην περιοχή παρά τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων.

«Έχω ήδη προγραμματίσει να πάω στο Λίβανο και ο υπουργός Tajani ετοιμάζεται να πάει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μελόνι.

Πέντε ειρηνοφύλακες της αποστολής του ΟΗΕ στο Λίβανο, γνωστής ως UNIFIL, έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή κατά της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Ιταλία έχει αναπτύξει 1.000 στρατιώτες στην UNIFIL και σε μια ξεχωριστή αποστολή γνωστή ως MIBIL, η οποία εκπαιδεύει τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά μετά την Ινδονησία.

Η κ. Μελόνι επανέλαβε την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ να ζει σε ειρήνη και ασφάλεια, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να επιβάλλεται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Είπε ότι η Ιταλία ενέκρινε νέα χρηματοδότηση ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Λιβανέζους μετά την έξαρση των εχθροπραξιών.

Το Σάββατο, 40 χώρες που συνεισφέρουν στην UNIFIL καταδίκασαν τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κατά της αποστολής και ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα περιστατικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι – Νετανιάχου

Η πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, Τζόρτζια Μελόνι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μελόνι επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο να έχει δεχθεί η UNIFIL επίθεση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, υπενθυμίζοντας ότι η αποστολή λειτουργεί βάσει εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα. Τόνισε ότι η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL πρέπει να είναι απολύτως εγγυημένη ανά πάσα στιγμή.

Η Πρόεδρος Meloni ανανέωσε τη δέσμευση της Ιταλίας στο θέμα αυτό, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και να εγγυηθεί ότι όλοι οι εκτοπισμένοι μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε την επείγουσα ανάγκη για προσπάθειες προς την κατεύθυνση της περιφερειακής αποκλιμάκωσης, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι η Ιταλία είναι πλήρως έτοιμη να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, επίσης ως τρέχουσα Προεδρία της G7.

 

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Γιατροί σφυροκοπούν τον Άδωνη Γεωργιάδη – «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί σαν μέτριο Κέντρο Υγείας»

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης σε κρατικό αποθεραπευτήριο ΑμΕΑ

ΕΔΔΑ: Τον «μπέρδεψαν» με άλλο, κρατήθηκε για 168 ημέρες και αρνήθηκαν να του δώσουν αποζημίωση – Στο προσκήνιο ξανά το ΑΤ Ομόνοιας