Ψυχογιός για ρήτρα εξαίρεσης Κουμουτσάκου: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι α λα καρτ

Βιώνουμε μια γενικότερη πολιτική εξαίρεσης και “κατά παρέκκλιση”, στην υπόθεση Δημάκη, στο περιβάλλον, στο προσφυγικό, στα εργασιακά δικαιώματα, τόνισε σε συνέντευξη του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Ακολουθούν μερικά από τα βασικά σημεία της συνέντευξης.

– Βιώνουμε μια γενικότερη πολιτική εξαίρεσης και “κατά παρέκκλιση”, στην υπόθεση Δημάκη, στο περιβάλλον, στο προσφυγικό, στα εργασιακά δικαιώματα. Το αίτημα της Κυβέρνησης για τη ρήτρα εξαίρεσης παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, το Διεθνές Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και κάθε έννοια νομιμότητας. Ενδεχόμενη νέα αναστολή της δυνατότητας ασύλου θα βάλει τη χώρα στη γωνία των ακροδεξιών στον τομέα των δικαιωμάτων και θα καταδικάσει τη χώρα για τις παραβιάσεις.

– Δεν γίνεται να εφαρμόζεις a la carte το Διεθνές Δίκαιο και να υποβαθμίζεις έτσι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας. Από τη μια να εγείρεις, σωστά, αξιώσεις έναντι των τουρκικών πρακτικών και να προασπίζεις τα συμφέροντα της χώρας με βάση αυτό και από την άλλη να το καταπατάς και να ζητάς ρήτρες εξαίρεσης.

Προχωρούν στη περαιτέρω στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών, υιοθετώντας την ξενοφοβική ατζέντα και ρητορική της Ελ. Λύσης προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την δεξιά τους πτέρυγα να και να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς δημιουργώντας έτσι κοινωνικό αυτοματισμό και εγείροντας σε μια κοινωνία που σήκωσε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης όλα τα προηγούμενα χρόνια ξενοφοβικά αντανακλαστικά

– Όλη αυτή η πολιτική εκτός από παράνομη είναι και αναποτελεσματική. Εξακολουθούν να μην αποσυμφορίζουν τα νησιά και τα έχουν μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών από επιλογή. Όποτε η κυβέρνηση όμως βρίσκεται εκτεθειμένη γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα επαίσχυντα που κάνει προς την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την Ευρώπη, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα .

– Έχουν απαξιώσει και υποβαθμίσει κάθε πολιτική ένταξης, στην εκπαίδευση δεν πήγαν ούτε τα μισά παιδιά στο σχολείο σε σχέση με πέρσι και μάλιστα υπήρχαν ζητήματα και με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, στην υγεία κατάργησαν τον ΑΜΚΑ δεν εφαρμόζουν το υποκατάστατο που οι ίδιοι ψήφισαν προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία των ανθρώπων και στην πανδημία άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους, στην εργασία περιόρισαν το δικαίωμα με τρόπους που οι αιτούντες πλέον ουσιαστικά αποκόβονται από αυτήν. Ακόμα και στον αθλητισμό όμως που αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την ένταξη αποκλείουν τους αιτούντες. Δεν είναι δυνατόν να τους περιθωριοποιείς από την κοινωνία και κάθε δραστηριότητα και μετά να τους λες να βγουν από το υποστηρικτικό πλαίσιο χωρίς να έχουν κανένα εφόδιο. Οι τοπικές κοινωνίες ωφελούνται όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συμμετέχουν σε αυτή, δουλεύουν, πάνε τα παιδιά στο σχολείο, είναι ενεργά μέλη και όχι όταν καταδικάζονται στο περιθώριο, όταν τους βάζεις σε μια λογική αυτονόμησης και μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

– Ακόμα και ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται σε Κέντρα Κράτησης και κρατητήρια Α.Τ. με πρόσχημα τον κατάπτυστο διαχωρισμό σε ανήλικους και λιγότερο ανήλικους αν είναι πάνω από 15 ετών.

– Όλα αυτά συνθέτουν μια πολιτική που είναι σκληρή προς τους αδύναμους και δεν διεκδικεί ούτε τα αυτονόητα στην Ευρώπη. Κάνουν εξωτερική πολιτική με δελτία τύπου εσωτερικής κατανάλωσης και επιστολές. Έχουν υποστείλει τη σημαία των διεκδικήσεων προς την Ευρώπη και προσπαθούν να πείσουν ότι κάνουν κάτι στέλνοντας μερικές δεκάδες ασυνόδευτα σε λίγες χώρες.

Ψυχογιός:Το διεθνές δίκαιο δεν είναι α λα καρτ. Είναι υποχρέωση και διαπραγματευτικό όπλο της χώρας