Την έγκριση της προκαταβολής από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα, ύψους 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, αρμόδιος για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έσπευσε να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, τονίζοντας ότι σημαντικό τμήμα των πόρων αυτών αφορά την κλιματική αλλαγή και ότι θα αξιοποιηθούν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης, της κοινωνικής συνοχής και του φυσικού περιβάλλοντος.
Αυτό που ωστόσο δεν ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός, είναι ότι κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το μεγαλύτερο μέρος των 11.4 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορά έργα ΑΠΕ, που θα αναπτυχθούν από πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αλλά ελάχιστοι πόροι έχουν προβλεφθεί για αναδασώσεις και για προστασία του δασικού πλούτου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του Γιάννη Κιμπουρόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, από το σύνολο των έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα απορροφήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια 11.4 δις ευρώ, μόνον δύο κωδικοί συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη δασοπροστασία, ως εξής:
● Το σχέδιο (με κωδικό 16849) όπου είναι ενταγμένο το «Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και η εμβληματική επένδυση Πάρνηθα», με χρηματοδότηση 224 εκατ. ευρώ, που αφορά αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων όταν μόνο φέτος έχουν καεί 650.000 στρέμματα.
● Η δράση με κωδικό 16911 όπου δεσμεύονται 155 εκατ. ευρώ για εναέρια μέσα διαχείρισης κρίσεων, εκ των οποίων πάντως τη δασοπυρόσβεση άμεσα αφορά μόνο η αγορά 2 ελικοπτέρων Sikorsky, η αναβάθμιση 7 Canadair και η παράδοση 11 πυροσβεστικών αεροσκαφών «αμφίβιου τύπου για τα νησιωτικά συγκροτήματα», ενώ τα λοιπά «εναέρια μέσα», από Super Puma μέχρι drones εναέριας επιτήρησης, αφορούν δράσεις μικρής ή απροσδιόριστης σχέσης με τη δασοπροστασία και την κλιματική κρίση.
Δραγασάκης: Να ξανασχεδιαστεί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Για το λόγο αυτό υπήρξε χτες παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος χαρακτήρισε «απόλυτη αναγκαιότητα τον επανασχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές εκ των οποίων πολλές ακόμη μαίνονται στη χώρα, και τόνισε ότι «πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι εν λόγω αλλαγές, καθώς το ελληνικό σχέδιο προβλέπει αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων, όταν μόνο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καεί 500.000, χώρια τα ήδη καμένα από άλλες χρονιές».
«Παράλληλα, λοιπόν, με την άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που έχασαν σπίτια, δουλειές, επιχειρήσεις, το βιός τους και βλέπουν στάχτες τον τόπο τους, χρειάζεται η εκπόνηση οργανωμένων προγραμμάτων τοπικής ανασυγκρότησης, αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης με διεξόδους εργασιακής απασχόλησης, ανθεκτικές υποδομές και αποκατάσταση καταστροφών. Και ήδη για τα τομεακά προγράμματα υπάρχει το θετικό προηγούμενο με το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο Γ. Δραγασάκης και κατέληξε: «Είναι επιτακτικό να υπάρξει δημόσια λογοδοσία, κοινωνική συμμετοχή, διακομματική επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση και τον έλεγχο διαδικασιών, στόχων και αποτελεσμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα δικαίωμα αλλά ούτε πρόσχημα πλέον ν’ αγνοεί την πραγματικότητα. Και δεν θα του επιτραπεί ν’ αφήσει πίσω του μόνο καμμένη γη και ανθρώπινη δυστυχία».