Ψήφος στη σκιά του Σι Τζινπίνγκ

Ψήφος στη σκιά του Σι Τζινπίνγκ

Την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Κίνα έθεσε ως κύριο ζήτημα στις τοπικές εκλογές της Ταϊβάν το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ) της προέδρου Τσάι Ινγκ-Γουέν. Οι συνολικές επιδόσεις των κομμάτων στις δημοτικές εκλογές που διεξάχθηκαν σε 23 πόλεις του νησιού που παλεύει να κρατήσει λεπτές ισορροπίες με την Κίνα αναμένεται να καλλιεργήσουν το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Το Κινεζικό Εθνικιστικό κόμμα (Κουομιντάνγκ) έχει μεγάλες προσδοκίες για ουσιαστική επάνοδο στο πολιτικό προσκήνιο μετά την πολυετή παραμονή του στην αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενο κυρίως την κυβερνητική διαχείριση του κορονοϊού και της οικονομίας. Την ίδια ώρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που κέρδισε μια τρίτη –δίχως προηγούμενο– θητεία στο τιμόνι του κόμματος και της χώρας του, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι η «κόκκινη γραμμή» του, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η Κίνα στην ατζέντα

Τυπικά η ατζέντα για τις δημοτικές εκλογές είναι διαφορετική για κάθε πόλη και σε αδρές γραμμές αφορά θέματα τοπικού χαρακτήρα όπως οι συγκοινωνίες και το περιβάλλον.

Επί της ουσίας, όμως, τα δύο κυριότερα κόμματα της χώρας μέσα από την αναμέτρηση για τους τοπικούς αξιωματούχους απέδωσαν στις εκλογές ένα υψηλότερο διακύβευμα: το μεν ΔΠΚ θέλησε να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» στην πολιτική του απέναντι στην επίδειξη δύναμης του Πεκίνου, που θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της Κίνας ακολουθώντας την πολιτική της «μίας Κίνας», και παράλληλα να μετρήσει και τον βαθμό λαϊκής αποδοχής της προέδρου Τσάι.

Από την άλλη, το Κουομιντάνγκ έθεσε ως στόχο την ανάδειξή του ως κύριου προασπιστή της δημοκρατίας και της ελευθερίας της Ταϊβάν και επιτέθηκε με κάθε ευκαιρία στο Δημοκρατικό Κόμμα, που προσπαθεί να κάνει την Κίνα το κύριο διακύβευμα των εκλογών. Στις τελευταίες εκλογές του 2018 το Κουομιντάνγκ είχε σαρώσει κερδίζοντας 15 πόλεις, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα αρκέστηκε σε έξι. Παράλληλα με τις τοπικές εκλογές θα διεξαχθεί και δημοψήφισμα για τη συνταγματική μείωση του ορίου ηλικίας των ψηφοφόρων από τα 20 στα 18 έτη. Η κίνηση αυτή καταδικάζεται από το Πεκίνο, αφού θεωρεί την αλλαγή του θεμελιώδους νόμου ένα βήμα προς την ανεξαρτησία του νησιού.

Βέβαια, ακόμη και αν το Δημοκρατικό Κόμμα υποστεί μεγάλη ήττα στις τοπικές κάλπες, αυτό δεν θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε ήττα του στις προεδρικές εκλογές, αφού και μετά την κατάρρευση του 2018 επανήλθε και κέρδισε άνετα τις προεδρικές εκλογές του 2020. Η πρόεδρος Τσάι, η οποία είναι κατά της ένωσης με την Κίνα, διανύει τη δεύτερη θητεία της και συνταγματικά δεν μπορεί να χρηματίσει για τρίτη φορά πρόεδρος. Αναμένεται λοιπόν να δώσει το αμέσως επόμενο διάστημα το «δαχτυλίδι» ονοματίζοντας τον… διάδοχό της, με πιθανότερο υποψήφιο τον αντιπρόεδρο του κόμματος Ουίλιαμ Λάι.

Το Κουομιντάνγκ αναμένεται να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις εκλογές αυτές ως βήμα για να επιστρέψει στο προσκήνιο και να κατακτήσει ξανά την εξουσία. Προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας είναι η κούρσα για τη δημαρχία της πρωτεύουσας Ταϊπέι, στην οποία κεντρικό πρόσωπο είναι το νέο αστέρι του Κουομιντάνγκ Τσιάνγκ Γουάν-αν. Ο φωτογενής νεαρός δικηγόρος συμμετέχει στα κοινά της χώρας τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι από πολιτική οικογένεια αφού είναι δισέγγονος του Τσιανγκ Κάι Σεκ. Ο Γουάν-αν επιστρατεύει πιο ήπια ρητορική απέναντι στην Κίνα, ενώ το κόμμα του έχει ρίξει πάνω του τις ελπίδες για ανανέωση του προφίλ του, με το βλέμμα πάντα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Διεθνές ενδιαφέρον

Οι χώρες ανά τον κόσμο κοιτούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις τοπικές εκλογές της Ταϊβάν, καθώς περιμένουν να δουν αν το κυβερνών κόμμα, και κατ’ επέκταση η πολιτική του για μια ανεξάρτητη Ταϊβάν, έχει «ρεύμα» ή όχι. Από αυτό μπορεί να συναγάγει κανείς τις πιθανότητες που υπάρχουν να δημιουργηθεί μια νέα ένταση στα στενά της Ταϊβάν, απ’ όπου περνά σημαντικό μέρος του διαμετακομιστικού εμπορίου του κόσμου.

Ενταση στα στενά

Οι τοπικές εκλογές στην Ταϊβάν έρχονται έπειτα από μια περίοδο αυξημένης έντασης στα στενά που τη χωρίζουν από την Κίνα. Στις αρχές Αυγούστου η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφτηκε τη νήσο, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου που έκανε λόγο για ανευθυνότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η Κίνα προχώρησε ουσιαστικά σε αποκλεισμό της Ταϊβάν κάνοντας ναυτικές ασκήσεις πέριξ του νησιού.

Στην πρώτη τους συνάντηση εκ του σύνεγγυς, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να αποκλιμάκωσαν την ένταση μεταξύ τους. Ωστόσο ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι δεν θα ανεχτεί καμία έξωθεν παρέμβαση σε σχέση με την Ταϊβάν, δήλωση που επαναλήφθηκε και σε νέα συνάντηση αξιωματούχων από τις δύο χώρες. Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν και ο Κινέζος ομόλογός του Γουέι Φενγκ-χε συναντήθηκαν για διμερείς ομιλίες στην Καμπότζη για την περαιτέρω εμπέδωση του βελτιωμένου κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρεςάσπονδες φίλες.

Documento Newsletter