«Ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του νερού- Ξεπουλούν τη ζωή μας»

«Ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του νερού- Ξεπουλούν τη ζωή μας»

Η ΝΔ απέδειξε πως δεν τη σταματά τίποτε. Ούτε η οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της ακρίβειας, ούτε το εθνικό πένθος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ούτε η αγωνία της νεολαίας για το ζοφερό της παρόν και το σκοτεινό μέλλον, για το οποίο είναι ξεκάθαρα υπεύθυνη η δεξιά κυβέρνηση.

Το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου συντελέστηκε ακόμη μία κατάπτυστη πράξη εις βάρος του ελληνικού λαού. Οι βουλευτές της ΝΔ, ψήφισαν το ξεπούλημα του πρώτου δημόσιου αγαθού, του σημαντικότερου κρατικού τομέα για ένα ευνομούμενο κράτος. Του νερού. Χωρίς ίχνος ντροπής και τύψεων για τα νέα βάρη που θα φορτώσουν στον ελληνικό λαό, οι 156 βουλευτές της ΝΔ, επικύρωσαν με την ψήφο τους, το πολυνομοσχέδιο- «σκούπα», ανοίγοντας την κερκόπορτα στην εμπορευματοποίηση του νερού.

Είδαμε να συντελείται ένα πρωτοφανές ράβε-ξήλωνε του πολυνομοσχεδίου, για να καταφέρουν να το φέρουν στα μέτρα και τα σταθμά τους, αλλάζοντας ή ξηλώνοντας πολλά από τα 263 άρθρα του, χωρίς βεβαίως να αγγίξουν εκείνα που αφορούν το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

Γιατί προχώρησαν σε αλλαγές; Μα φυσικά για να πουν στο κομματικό τους ακροατήριο πως έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, αποκρύπτοντας με τη γνωστή τακτική τους, τη συγκεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση, με την δημιουργούμενη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων και Διαχείρισης των Αποβλήτων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι ρυθμιστικές Αρχές είναι για τις ανοιχτές αγορές και πως σε καμία των περιπτώσεων δεν έρχονται να υποκαταστήσουν τις δημόσιες πολιτικές.

Τέλος στον χαρακτήρα του δημόσιου αγαθού του νερού

Οι αρμοδιότητες της νέας αρχής, για τις οποίες τόσα ακούσαμε από την κυβέρνηση, επί της ουσίας απομακρύνουν το κράτος από τη διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής, για να ασκηθεί αυτή από την αγορά, υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής. Αλλοιώνεται δηλαδή ο χαρακτήρας του ύδατος ως κοινωνικού αγαθού.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχει ήδη κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ, για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών που επιτάσσει το Σύνταγμα στα άρθρα 5 και 21, απαιτείται άμεσος κρατικός έλεγχος στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, ο οποίος δεν μπορεί να υποκατασταθεί με την απλή εποπτεία μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής.

Η Ρυθμιστική Αρχή δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο έλεγχο που απαιτεί η σχετική συνταγματική πρόβλεψη αλλά και η σχετική νομολογία του ΣτΕ. Αυτό επειδή το νερό δεν είναι εμπορικό αλλά κοινωνικό αγαθό και δεν ανήκει στην αγορά. Η λογική του πολυνομοσχεδίου ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΤΑ ΠΑΓΙΩΣ ΚΡΙΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ, ανατρέποντας το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών τους εκτός περιβάλλοντος αγοράς και ανταγωνισμού και υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή.

Θα αντιδράσει ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙ, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πόσιμο νερό. Πρόκειται για την 2020/2184-η οποία είναι δεσμευτική και πάλι θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις για την Ελλάδα που δεν την υιοθετεί- και που προβλέπει πως τα κράτη- μέλη πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους αναφορικά με το πόσιμο νερό, προς τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της τιμής, προσδιορίζοντας τέσσερις συγκεκριμένους τομείς. Πουθενά δεν αναφέρεται πως έχει δικαίωμα το κάθε κράτος, ανάλογα με το τί συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΥΤΟ ΑΓΑΘΟ.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με όλους τους πολίτες που αγωνιούν για τη ζωή τους, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στη λαίλαπα της ακρίβειας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε τόσο στο δρόμο όσο και στα κοινοβουλευτικά έδρανα, για να μην εφαρμοστούν τα αδιανόητα αυτά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό, θεσμικό και νόμιμο τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Η ΝΔ θα λάβει την πιο ηχηρή απάντηση από τον ίδιο τον ελληνικό λαό στην κάλπη

Θα είμαστε εμείς και οι αγώνες μας το τροχοπέδη στο ξεπούλημα της ζωής μας που η ΝΔ, στο κύκνειο άσμα της διακυβέρνησής της έχει βάλει στόχο και σκοπό να ολοκληρώσει.
Οι αγώνες μας δεν σταματούν. Η σημερινή κυβέρνηση θα λάβει την πιο ηχηρή απάντηση από τον ίδιο τον ελληνικό λαό στην κάλπη.

Δεσμευόμαστε πως η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα βάλει ταφόπλακα στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

Γιατί εμείς προερχόμαστε από την κοινωνία, είμαστε η κοινωνία και θα εργαστούμε σκληρά για αυτή.

Ο Πέτρος Φιλίππου είναι πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού – υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter