Εκρηξη… ψηφιακών πανηγυρισμών στην υγεία σχεδιάζει για τον Μάιο η κυβέρνηση, καθώς αποφάσισε να αρχίσει την προβολή όλων των έργων ηλεκτρονικής αναβάθμισης που υλοποιεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας έπειτα από σχετική εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, θα ξεκινήσει την προβολή όλων των ψηφιακών έργων που προωθεί στα νοσοκομεία και γενικότερα στο ΕΣΥ και τα οποία υλοποιούνται κυρίως από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημοσιοποιεί θετικές ειδήσεις για το ΕΣΥ ώστε να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, παρά τα όσα αντίθετα δηλώνει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης. Αν και ίδιος ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του, οι ασθενείς που περνούν καθημερινά το κατώφλι των δημόσιων νοσοκομείων έρχονται αντιμέτωποι με ατέλειωτες ουρές αναμονής και μεγάλη ταλαιπωρία.
Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να προβάλει τις ψηφιακές αλλαγές, έστω κι αν στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καν έτοιμες.
01. Η αρχή αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάιο με την παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος καταγραφής των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Πρόκειται για το πολυσυζητημένο ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο θα φορά ο πολίτης μόλις μπαίνει στα Επείγοντα. Στην ουσία δεν θα αντιμετωπίζει τις ατέλειωτες ουρές που σήμερα υπάρχουν στα ΤΕΠ, καθώς είναι ένα μόνο ψηφιακό εργαλείο. Απλώς οι διοικητές των νοσοκομείων και το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πού περιμένουν περισσότερο οι ασθενείς.
02. Ακολουθεί σε σειρά προτεραιότητας για να ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένας νέος δωρεάν τετραψήφιος αριθμός τηλεφώνου μέσω του οποίου θα μπορούν οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο να κλείνουν ραντεβού σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία αλλά και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει τη σχετική απόφασή του, αν και εδώ και χρόνια υπάρχει αντίστοιχος αριθμός για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού στις δημόσιες μονάδες υγείας.
03. Παράλληλα, η ψηφιακή πλατφόρμα finddoctors. gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά και με ορισμένους ιδιώτες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα, αναμένεται να αποκτήσει και εφαρμογή για τα κινητά. Μπορεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού για δωρεάν εξετάσεις των πολιτών να μην έχει υλοποιηθεί και οι ασθενείς να συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους, αλλά σύντομα θα αποκτήσουν app για το κινητό τους.
Να υπενθυμιστεί ότι οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ έχουν αντιδράσει έντονα, καθώς τονίζουν ότι η ψηφιακή πλατφόρμα δεν διευκολύνει την εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς δημιουργεί επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες.
04. Ψηλά στην ατζέντα της επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών. Ο ψηφιακός φάκελος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών, τις νοσηλείες τους, τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους, αλλά προσώρας παραμένει ανολοκλήρωτος.
Κι αυτό διότι δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε τα ιατρικά ιστορικά των πολιτών από τα νοσοκομεία, αφού η διαδικασία ψηφιοποίησης χιλιάδων ιατρικών φακέλων έχει μπλοκάρει λόγω δυσλειτουργιών που παρατηρούνται από την ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αδ. Γεωργιάδης όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ στην ουσία το μόνο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα είναι να έχει ανανεωθεί η όψη της εφαρμογής που έχουν οι πολίτες στο κινητό τους.
05. Οι υποσχέσεις όμως για την ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος υγείας που δίνει η κυβέρνηση αφορούν και τις λίστες χειρουργείων, που περιλαμβάνουν τις αναμονές των ασθενών για μια επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο. Οπως πολλάκις έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, σύντομα θα βγει στον αέρα η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων που θα είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου σε όλους τους πολίτες, ώστε να μπορούν να βλέπουν σε ποια νοσοκομεία υπάρχει αναμονή και σε ποια όχι. Αμφίβολο είναι ωστόσο το πώς θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα, αφού, παρά τα όσα κατά καιρούς έχει διαφημίσει ο Αδ. Γεωργιάδης, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη 80.000 πάσχοντες σε αναμονή για επέμβαση.
06. Τα παράπονά σας στην… εφαρμογή
Αλλη μία ψηφιακή δέσμευση που επίσης θα ξεκινήσει τον Μάιο αφορά τα ψηφιακά ερωτηματολόγια που θα καλούνται να συμπληρώνουν οι ασθενείς με την έξοδό τους από νοσοκομείο στο οποίο έχουν νοσηλευτεί. Θα λαμβάνουν SMS στο κινητό τηλέφωνό τους που θα τους παραπέμπει σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις με τις οποίες θα αξιολογούν τη μονάδα στην οποία νοσηλεύτηκαν. Βέβαια, είναι άγνωστο πώς θα επεξεργάζονται όλα αυτά τα στοιχεία οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τις βελτιώσεις του συστήματος υγείας. Οι πολίτες που θα θέλουν να βαθμολογήσουν τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να αξιοποιούν τα στοιχεία τους και να εισέρχονται μέσω του Taxisnet στο ερωτηματολόγιο. Βέβαια, σε αυτήν τη φάση το ερωτηματολόγιο δεν αναμένεται να απευθύνεται σε όλους όσοι επισκέπτονται τα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων, αλλά ούτε των παιδιατρικών νοσοκομείων, όπου και παρατηρούνται τα περισσότερα προβλήματα στο ΕΣΥ.
Διαβάστε επίσης:
NYT: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εμπλέκεται και σε δεύτερη παραβίαση κανόνων ασφαλείας
Καιρός: Παραμένει το ανοιξιάτικο σκηνικό – Πότε ερχεται πτώση της θερμοκρασίας
Sunday Times: Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης
Οι άνθρωποι της Blue Skies και της ΝΔ