Το αριστούργημα της κλασικής ελληνικής ζωγραφικής αποκαλύπτεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια με τη βοήθεια της ΑΙ.
Τα ζωγραφικά έργα της κλασικής αρχαιότητας έχουν χαθεί αφού ο χρόνος είναι αμείλικτος με την τέχνη της ζωγραφικής. Όταν ο Ανδρόνικος έφερε στην επιφάνεια τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β΄, ήρθε στο φως και μια μοναδική τοιχογραφία μνημειακών διαστάσεων. Ήταν μια σύνθεση βασιλικού κυνηγιού, η οποία κάλυπτε τη ζωφόρο της πρόσοψης του τάφου και αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερων διαστάσεων ζωγραφικό έργο της κλασικής Ελλάδας που γνωρίζουμε ως σήμερα.
Μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την καλλιτεχνική αξία της ζωγραφισμένης ζωφόρου εξαιτίας της κακής διατήρησης της επιφάνειάς της. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας όμως στάθηκε δυνατό να αποκαλυφθεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η αρχαία εικονογραφία του 4ου αιώνα π.Χ. Και είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακή για τη ζωγραφική τεχνική της, για την ευρεία κλίμακα χρωμάτων που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος αυτού του μοναδικού έργου, αλλά και για τις ανακτημένες λεπτομέρειες που μπορούμε να θαυμάσουμε και προσφέρουν σε όλους μια πληρέστερη εικόνα της μνημειακής ζωγραφικής της αρχαιότητας.
Το ψηφιακό αυτό επίτευγμα θα αποκαλυφθεί στη λεπτομέρειά του, μαζί με το ερευνητικό ταξίδι που προηγήθηκε, στην ημερίδα που διοργανώνεται στις 5 Απριλίου με τίτλο “Η τοιχογραφία με το κυνήγι από τον Τάφο ΙΙ στη Βεργίνα: Μια καινοτόμος διεπιστημονική προσέγγιση για τη μελέτη και την απεικόνιση ενός ζωγραφικού αριστουργήματος της Κλασικής Αρχαιότητας”. Και είναι αποτέλεσμα του διεπιστημονικού έργου ReVis, με υπεύθυνη την Δρα Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, το οποίο αξιοποίησε πρωτοποριακές, μη επεμβατικές διαγνωστικές και απεικονιστικές τεχνικές με στόχο την πληρέστερη κατανόηση του έργου τέχνης και τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής αποκατάστασης της τοιχογραφίας σε φυσικές διαστάσεις, βασιζόμενης στα αρχαιομετρικά δεδομένα της έρευνας, στην τεχνητή νοημοσύνη και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Για το έργο που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών τον Μάρτιο του 2023 συνεργάστηκαν το ΥΠΠΟ, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και η εφορεία αρχαιοτήτων Ημαθίας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικών Ερευνών “Δημόκριτος” και την εφορεία αρχαιοτήτων Ημαθίας.