Ψήφος αποδήμων: Φορολογία και χρόνια διαμονής στα κριτήρια – Επιστολή Θεοδωρικάκου στα κόμματα

Ψήφος αποδήμων: Φορολογία και χρόνια διαμονής στα κριτήρια – Επιστολή Θεοδωρικάκου στα κόμματα

Στα χέρια όλων των κομματικών επιτελείων βρίσκεται το σχέδιο με το πλαίσιο συμφωνίας για την ψήφο των ελλήνων εξωτερικού, το οποίο θα αποτελέσει βάση συζήτησης την ερχόμενη Δευτέρα στη Διακομματική Επιτροπή.

Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος το απέστειλε με επιστολή του προς τους εκπροσώπους και των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων τα οποία συμμετέχουν στο διάλογο για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Τα κριτήρια για την ψήφο

Από τη συζήτηση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών την περασμένη Τετάρτη, προέκυψε ως άξονας της επιδιωκόμενης λύσης η ψήφος των εκτός Ελλήνων εκλογέων να μετράει ισότιμα με την ψήφο των εντός επικρατείας, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ετσι, το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας που καταρτίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και δόθηκε στα κόμματα περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενο την εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ενώ παράλληλα, τίθενται κριτήρια για να μπορεί να ασκήσει από τον τόπο διαμονής του κάποιος εκ των εκτός επικρατείας εκλογέας . Η λεγόμενη ισότιμη προσμέτρηση θα γίνεται μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας με τη δυνατότητα των κομμάτων να ορίζουν υποψηφίους εξωτερικού. Γι αυτό στο σχέδιο συμφωνίας προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των βουλευτών επικρατείας επικρατείας από 12 σε 15.

Στα κριτήρια για να μπορεί ένας εκλογέας εξωτερικού να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του περιλαμβάνονται τεχνικά χαρακτηριστικά που να αποτυπώνουν οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα (φορολογική δήλωση, κ.ά.) και όριο απουσίας από την Ελλάδα έως τριάντα χρόνια. Ορίζεται επίσης η αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την εκλογική διαδικασία σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλα κτίρια, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων και οι αποστάσεις επιβάλλουν περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Η συζήτηση στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο του εξωτερικού την ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα εκφράσουν επί συγκεκριμένων στοιχείων τις θέσεις τους, θα θέσουν ενστάσεις ή και πρόσθετους όρους, σε μια προσπάθεια να φτάσουν σε κείμενο με την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή. 

Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια νομοθετική ρυθμιση για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας εκλογέων, η οποία για να ισχύσει πρέπει να ψηφισθεί από 200 βουλευτές. Νομικοί, ειδικοί επιστήμονες και εκλογολόγοι από όλα τα κόμματα ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σχέδιο Θεοδωρικάκου, ενώ τίθενται και ζητήματα αλλαγών στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος

Documento Newsletter