Ψηφίστηκε με 252 υπέρ η προανακριτική για τον Γ.Παπαντωνίου

Ψηφίστηκε με 252 υπέρ η προανακριτική για τον Γ.Παπαντωνίου

Με 252 θετικές ψήφους σε σύνολο 268 ψηφισάντων βουλευτών και 259 εγκύρων ψηφοδελτίων εγκρίθηκε η πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Τρείς βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση, 4 βουλευτές ψήφισαν «παρών» ενώ μετά την διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας στην κάλπη βρέθηκαν 8 άκυρα ψηφοδέλτια και και 1 λευκό.

Η προανακριτική επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη κατ’ αναλογία της δύναμης των πολιτικών κομμάτων και θα παραδόσει το πόρισμά της σε 3 μήνες από την ημέρα της σύστασής της. 

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Υποστήριξε μάλιστα, αναφορικά με τον Γιάννο Παπαντωνίου πως «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν 3 λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του». 

Κάλεσε εξάλλου τον πρώην υπουργό, να σπεύσει να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των λογαριασμών. Σημείωσε ότι ακριβώς αυτοί οι λογαριασμοί οδήγησαν στην προανακριτική. Τέλος, δήλωσε απαισιόδοξος για την έκβαση της προανακριτικής επιτροπής μιλώντας για «επιτροπές για τα μάτια του κόσμου, με την ατιμωρησία να είναι εξασφαλισμένη».

Π.Καμμένος προς ΝΔ: Γίνατε μια ομάδα με τον Βενιζέλο

Δριμύτατη κριτική προς την Νέα Δημοκρατία, τόσο για την υιοθέτηση των εξοπλιστικών συμβάσεων όσο και των πρακτικών του Ευάγγελου Βενιζέλου, από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, κατά τη συζήτηση για την προανακριτική.

Αναφερόμενος σε μία εκ των συμβάσεων για την αγορά ελικοπτέρων, επισήμανε ότι «τα NH90 δεν πέταξαν ποτέ», κατηγορώντας την ΝΔ ότι «κάνατε προνομιακό συνομιλητή τον κ.Βενιζέλο». Μίλησε για «συμφωνίες Βενιζέλου – Σάφα που ήταν πιο ζημιογόνες από αυτές του Ακη Τσοχατζόπουλου», ενώ πρόσθεσε ότι «κάνατε ειδικό νόμο για να την κοπανήσει ο Σάφα». Επίσης μίλησε για «τροπολογίες για να διαφεύγουν εγκληματίες», αφού «ο κ.Βενιζέλος είναι ειδικός επί του ζητήματος». Πρόσθεσε πως «ουρλιάζατε για την υπόθεση των υποβρυχίων, τώρα γίνατε μία ομάδα, όποιος σας πειράξει τον Βενιζέλο θα τα ακούσει»​.

Ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Σημίτη, για πάρτι των εξοπλισμών, απέδωσε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Παράλληλα άσκησε κριτική στο υπόμνημα και τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, λέγοντας ότι κρύβεται πίσω από τις συμβάσεις, τις οποίες πρέπει να ψάξει προσεκτικά η προανακριτική επιτροπή.

«Τα πάντα ξεκινούν από τα Ίμια και μία φράση που είπε ο τότε πρωθυπουργός. Τι είπε ο Κ.Σημίτης; «Υπάρχει έλλειψη δυνάμεων». Από τότε ξεκίνησε το πάρτι», επισήμανε ο Δ.Βίτσας. Μάλιστα τόνισε πως «έφτασαν έξι δικογραφίες που περιέχουν ενδείξεις των κακουργηματικών πράξεων» και «είναι η νομιμοποιητική βάση της πρότασης». Πρόσθεσε ότι ο Γ.Παπαντωνίου στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Βουλή, «επικεντρώνεται στην νομοτεχνική αρτιότητα των συμβάσεων και προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από αυτές, το θέμα όμως είναι τι κρύβεται από πίσω» και «όλοι ξέρουμε ότι …μίζα με απόδειξη δεν δίνεται. Αρά εδώ μπάζει».​

Να θυμίσουμε ότι η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η πρόταση θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

Ενόψει της σημερινής συζήτησης ο Γιάννος Παπαντωνίου απέστειλε υπόμνημα. «Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννος Παπαντωνίου και προσθέτει ότι «η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση».

Υπέρ της πρότασης η Νέα Δημοκρατία:

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, του πρώην υπουργού Άμυνας, επί ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για έξι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.

«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των 6 υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση, όταν βλέπει σημαντική διαρροή των ψήφων της με τον ελληνικό λαό να ταλανίζεται από την πολιτική της, με βόμβες κρότου λάμψης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις», σημείωσε και προσέθεσε:

«Οι υπογραφές του κ. Παπαντωνίου, καθώς και πράξεις και παραλείψεις στελεχών που συγκροτούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούν σκιές και πρέπει πράγματι να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή, και όσοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η ΝΔ με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία ζητώντας, όπως το κάνει διαχρονικά, να χυθεί άπλετο φως».

Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ο κ. Δαβάκης μίλησε για τέσσερις αρχές με τις οποίες προσεγγίζει την πρόταση:

Την αρχή της διαφάνειας, που αποτελεί, όπως είπε, σημαντική προϋπόθεση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, την προστασία του δημόσιου χρήματος, την προστασία του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιχειρησιακής τους ικανότητας, καθώς και την προστασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Δαβάκης, από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή είναι εμφανές ότι είναι αναγκαία και χρειάζεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αδικήματα, σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, όπως είπε, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένες πράξεις.

«Είναι λυπηρό να παράγονται γενικεύσεις σε περίοδο με ιδιαίτερες εντάσεις και προβλήματα για τη χώρα» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για ζοφερό σκηνικό που προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη θετική μας ψήφο η οποία συνοδεύεται από την αμετάκλητη δέσμευσή μας για αυστηρή τήρηση των κανόνων και προστασία της Επιτροπής. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει η σημαντική αυτή διαδικασία να μετατραπεί σε εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών», κατέληξε ο κ. Δαβάκης τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει κοινό πόρισμα.

Υπέρ της πρότασης και το ΚΚΕ:

«Ναι στην πρόταση» λέει και το ΚΚΕ όπως ανέφερε ο εισηγητής του, Σάκης Βαρδαλής, υπογράμμισε ωστόσο ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Θετική ψήφος από την Ένωση Κεντρώων

«Ναι» στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντώνιου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας παράλληλα τις ενστάσεις του για άλλες υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, για τις οποίες, όπως είπε, «θα μείνουν ατιμώρητοι κάποιοι που φάγανε εκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Λεβέντης πρότεινε, παράλληλα, όλες οι συμβάσεις για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας θα είναι διά κληρώσεως, εισαγγελέας Εφετών.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση και κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει στο θέμα των εργασιακών σχέσεων γιατί οι ξένοι, όπως είπε, θέλουν εργασιακή ευελιξία και δεν θα αφήσουν να περάσουν νόμοι που προτείνουν οι συνδικαλιστές.

«Ναι» από το Ποτάμι

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο. Εμείς μιλάμε συνέχεια για θεσμική διασφάλιση και θωράκιση, υποστηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ότι η κρατική μηχανή πρέπει να λειτουργεί με ενοποιημένες διαδικασίες και όχι με συνεχείς εξαιρέσεις που αφήνουν περιθώρια κακοδιαχείρισης». Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλης, δίνοντας το στίγμα του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. «Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την επάρκεια της νομικής τεκμηρίωσης της παραπομπής» εκτίμησε ο ίδιος και επισήμανε ότι η Επιτροπή θα έχει δύσκολο έργο. Αιτιολόγησε επ’ αυτού πως για να τελεσφορήσουν οι εργασίες της πρέπει να υπάρξει καταγεγραμμένη με αδιάσειστο τρόπο η ολοκληρωμένη διαδρομή του προϊόντος του εγκλήματος, ώστε να μην απορριφθεί η υπόθεση από το Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον φτάσει εκεί.

Documento Newsletter