Ψηφίστηκε η ρύθμιση για υποψηφίους βουλευτές, χωρίς επιπτώσεις για αρχηγούς κομμάτων

Με νέα ρύθμιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει περεταίρω το θεσμικό πλαίσιο για τις υποψηφιότητες βουλευτών στις εκλογές. 

Στην ισχύουσα εκλογική νομοθεσία κάθε υποψήφιος βουλευτής μπορεί να θέτει υποψηφιότητα σε μια μόνο εκλογική περιφέρεια. Τώρα προστίθεται και η πρόβλεψη ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να μετέχει μόνο σε έναν συνδυασμό κόμματος ή συνασπισμό κομμάτων ή να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Αυτή είναι τελικά η αλλαγή που έφερε η κυβέρνηση, με σημειακή τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή (8.10.2020). Δεν καταργείται η δυνατότητα των αρχηγών των κομμάτων να μετέχουν ως υποψήφιοι σε περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες στις εθνικές εκλογές, με βάση την τελική εκδοχή της ρύθμισης η οποία ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο.

Η εκλογική ρύθμιση που ψηφίσθηκε ως άρθρο 58 για «Ζητήματα υποψηφίων βουλευτών» στο νομοθέτημα για τον κώδικα ιθαγένειας και άλλες διατάξεις, δεν επέφερε δραστικές αλλαγές. Υπήρξε μια προσθήκη στο πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 34 του προεδρικού διατάγματος 26/2012 (ορίζει τα της εκλογικής νομοθεσίας). Μετά το «κάθε υποψήφιος μπορεί να είναι υποψήφιος σε μια μόνο εκλογική περιφέρεια» προστέθηκε το εξής :«και να μετέχει μόνο σε έναν συνδυασμό κόμματος ή συνασπισμό κομμάτων ή να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος». Διατηρείται το επόμενο εδάφιο ότι κατ΄εξαίρεση ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων μπορεί να μετέχει στους συνδυασμούς του κόμματος ή του συνασπισμού του οποίου ηγείται σε έως τρεις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος.

Έτσι, με την αναμορφωμένη διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αποτυπώνεται σε πλήρη έκταση και με σαφήνεια ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να είναι υποψήφιος σε μια μόνο εκλογική περιφέρεια και να μετέχει μόνο σε έναν συνδυασμό κόμματος ή συνασπισμό κομμάτων ή να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ετικέτες