Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), καθώς δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο διάλογο των αρμόδιων φορέων για το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, αλλά ούτε αξιολογήθηκαν οι προτάσεις που απέστειλε η ΕΟΟ.
Το ΔΣ της ΕΟΟ κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 28/2/20, στο Υπουργείο Υγείας ψήφισμα διαμαρτυρίας για την «απουσία» της στοματικής υγείας από το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, ενώ ζήτησε εκ νέου και επιτακτικά ραντεβού με την ηγεσία του Υπουργείου για να παρουσιάσει τις δράσεις που προτείνει για την προαγωγή της στοματικής υγείας του Ελληνικού πληθυσμού.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της ΕΟΟ, στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία δεν γίνεται καμία αναφορά στη στοματική υγεία, τη στιγμή που όλοι οι ιατροί γνωρίζουν την αλληλένδετη σχέση που έχει η στοματική υγεία με τη γενική υγεία του πληθυσμού και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας «επενδύουν» στη στοματική υγεία, καθώς περισσότερες από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ή προέρχονται από αυτή. Όλες οι χώρες -εκτός της Ελλάδας- δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη στοματική υγεία και προωθούν παρεμβάσεις για την πρόληψη των νοσημάτων του στόματος.
“Μου είναι αδιανόητο να λείπει η ΕΟΟ από τον σχετικό διάλογο. Έχουμε στείλει τόσα υπομνήματα, έχουμε ψηφίσματα από το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων για τη σημασία της πρόληψης στην Οδοντιατρική, έχουμε δεχθεί υποσχέσεις από τις ηγεσίες… Δεν είναι ο ρόλος μας να υποκαταστήσουμε τις κυβερνήσεις, δυστυχώς δεν έχουμε το στυλό να υπογράψουμε τα νομοσχέδια. Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να εκπληρώσει τη συνταγματική της υποχρέωση προς τους Έλληνες πολίτες και να καλύψει έστω την στοιχειώδη οδοντιατρική πρόληψη”, δήλωσε με έμφαση ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Προτάσεις:
Να τονιστεί ότι οι προτάσεις που είχε αποστείλει η ΕΟΟ στο Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής Στοματικής Υγείας και Πρόληψης των νόσων του στόματος (τερηδόνα, περιοδοντική νόσος, οδοντοφατνιακό τραύμα, καρκίνος του στόματος), καθώς και την υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τη σημασία της οδοντιατρικής φροντίδας.
Στις προτάσεις της ΕΟΟ περιλαμβάνονται ακόμη η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε γυμναστές και παιδιά για την πρόληψη των οδοντοφατνιακών τραυματισμών και η υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής εφαρμογής φθορίου και καλύψεων οπών και σχισμών σε παιδιά του δημοτικού.
Τέλος, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΟ ζητούν από το Υπουργείο Υγείας τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας και απαιτούν να μπει επιτέλους ένα τέλος στην εγκατάλειψη της στοματικής υγείας των Ελλήνων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της
Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΔΕΒΛΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ