Το ετήσιο ραντεβού των φανατικών με το ντοκιμαντέρ φέτος έχει κλειστεί στη Θεσσαλονίκη από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου.
189 μεγάλου μήκους και 74 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, πολυβραβευμένα και οσκαρικά ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα αφιερώματα, νέα προγράμματα, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και διάσημοι προσκεκλημένοι θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη, με το ελληνικό ντοκιμαντέρ να πρωταγωνιστεί στη φετινή διοργάνωση από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα μεγάλου μήκους διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα στο οποίο δώδεκα ταινίες τεκμηρίωσης άνω των 70 λεπτών διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές: «Ο τέταρτος χαρακτήρας» της Κατερίνας Πατρώνη, «Η μουσική των πραγμάτων» του Μένιου Καραγιάννη και «Οι άγνωστοι Αθηναίοι» της Αγγελικής Αντωνίου. Στο επίσης νεοσύστατο διαγωνιστικό πρόγραμμα Film Forward του φεστιβάλ όπου διαγωνίζονται δέκα ταινίες σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών θα προβληθούν και δύο ταινίες από την Ελλάδα: οι «Ορνιθες (Ή πώς να γίνεις πουλί)» του Μπάμπη Μακρίδη και η «Κινούμενη άμμος/Τόπος» (μια συμπαραγωγή με τη Γερμανία) των Φλώρου Φλωρίδη και Ζανίν Μέεραπφελ.
Διαδρομές στην πόλη και διεθνείς προσκεκλημένοι
Με συνολικά 78 ελληνικά ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους να συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα προγράμματά του, το ελληνικό ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο φεστιβάλ. Επιπλέον κατέχει περίοπτη θέση και εκτός της σκοτεινής αίθουσας, καθώς το φεστιβάλ διοργανώνει πέντε ειδικές προβολές ξεχωριστών ελληνικών ντοκιμαντέρ σε αναπάντεχα μέρη στην πόλη. Η «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα, «Ο μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, τα «Καλιαρντά» της Πάολας Ρεβενιώτη, το «Ενα πορτραίτο» του Αριστοτέλη Μαραγκού και το «Food for love» της Μαριάννας Οικονόμου, που θα προβληθούν αντίστοιχα στο παλαιότερο σωζόμενο χάνι της Θεσσαλονίκης, σε ένα μανάβικο στην Αθωνος, σε ένα καφενείο στο Καπάνι, σε μια ατμοσφαιρική υπόγεια διάβαση και στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, χαράζουν μια διαδρομή στο σύγχρονο ελληνικό ντοκιμαντέρ και το αστικό τοπίο του σήμερα προσκαλώντας τους θεατές να γνωρίσουν καλύτερα τόσο το φεστιβάλ όσο και την πόλη του.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον κινηματογραφιστή Σταύρο Καπλανίδη που πέθανε πρόσφατα θα παρουσιαστούν τρία από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του («Σταύρος Τορνές, ο φτωχός κυνηγός του νότου», 1994 – «Play it again, Χρήστο», 2007 – «Anna Wich: Φωτογράφος», 2013) καθώς και σε πρεμιέρα η τελευταία του δουλειά την οποία ολοκλήρωσε λίγο προτού φύγει από τη ζωή. Η ταινία «Ο Τέος και ο Σταύρος» αφορά τον συγγραφέα και παιδικό φίλο του δημιουργού Τέο Ρόμβο. Την πρεμιέρα της ταινίας στη Θεσσαλονίκη θα πλαισιώσει την Κυριακή 8 Μαρτίου (20.30) στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» μια κουβέντα με τους φίλους και συνεργάτες του Σταύρου Καπλανίδη: τον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη, τον μοντέρ Χρόνη Θεοχάρη και τον συγγραφέα Τέο Ρόμβο.
Ο θρυλικός Γάλλος φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, η Αμερικανίδα φωτογράφος και σκηνοθέτιδα Λόρεν Γκρίνφιλντ με τη σκωπτική ματιά πάνω στην πλουτοκρατία, κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς και η αβανγκάρντ Γαλλοκολομβιανή Λάουρα Ουέρτας Μιγιάν είναι τα πρόσωπα τα οποία το φεστιβάλ θα συστήσει στο κοινό του μέσα από αφιερώματα που περιλαμβάνουν προβολές ταινιών και συζητήσεις για το έργο τους.
Αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο εποχή
Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θέτει το ζήτημα πώς η ανθρώπινη παρουσία στη Γη ανατρέπει τις ισορροπίες και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη μας και εξερευνά με τις γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις του μέσα από ένα πρωτότυπο και τολμηρό αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο εποχή. Τον όρο εισήγαγε το 2000 o νομπελίστας φυσικός Πολ Κρούτζεν για να περιγράψει τη γεωλογική εποχή στην οποία έχουμε εισέλθει και που διαδέχεται την Ολόκαινο εποχή.
Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από μια συζήτηση για την Ανθρωπόκαινο εποχή στην Αποθήκη Γ την Τρίτη 10 Μαρτίου (12.00) με τους Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Βουδούρη, καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ, Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια, Χρυσόστομο Σταμούλη, καθηγητή Θεολογίας ΑΠΘ, και Γιάννη Μπουτάρη, πρόεδρο και ιδρυτή του Αρκτούρου.
Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που διερευνούν τα ίχνη αυτής της εποχής είναι και η ολλανδική ταινία «My octopus teacher» των Φιλίπα Ερλιχ και Τζέιμς Ριντ η οποία πραγματεύεται τη θερμή σχέση που αναπτύσσει ο έμπειρος δύτης και σκηνοθέτης Κρεγκ Φόστερ με ένα χταπόδι. Πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και είναι η ταινία έναρξης του φεστιβάλ που θα προβληθεί στο Ολύμπιον την Πέμπτη 5 Μαρτίου. Σημειώστε επίσης ότι την ίδια μέρα στο πάρτι έναρξης της φετινής διοργάνωσης –η είσοδος στο οποίο θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις– το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στην Αποθήκη Γ του λιμανιού τους Χειμερινούς Κολυμβητές.
Η αυλαία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πέσει την Κυριακή 15 Μαρτίου με τη μόλις βραβευμένη με Οσκαρ συγκινητική ιστορία χειραφέτησης γενναίων κοριτσιών στο Αφγανιστάν, το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Κάρολ Ντάισινγκερ «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)», με την παρουσία της σκηνοθέτιδας στη Θεσσαλονίκη.
Doc Fest
Πού: Στους χώρους του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Πότε: 5-15 Μαρτίου
Ταινία έναρξης: «My octopus teacher»
Ταινία λήξης: «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)»