Σκάνδαλο Novartis: Ψεύτης ο Μανιαδάκης, εκβιαζόμενος από τον Στουρνάρα

Κύριε καθηγητά, είστε ψεύτης και με τη βούλα του δικαστικού συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο λόγος βέβαια για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα στο σκάνδαλο Novartis με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου» και κατηγορούμενο πλέον, όπως τονίζεται στο βούλευμα, Νίκο Μανιαδάκη.

Στο πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο βούλευμά τους οι δικαστές αφιερώνουν ένα κεφάλαιο στον περιβόητο καθηγητή, αποδομώντας πλήρως τις «όψιμες», όπως τις χαρακτηρίζουν, αλλά και «εκδικητικές» καταγγελίες του ότι δήθεν τον πίεζαν οι εισαγγελείς που ερευνούσαν το σκάνδαλο για να καταθέσει ψευδώς για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Ακόμη, οι δικαστές τον αναφέρουν ορθά κοφτά ως τον μάρτυρα που «είχε θέση στο υπουργείο Υγείας», παρά τον αγώνα που έχει γίνει να αποποιηθεί τον ρόλο του ως δήθεν άτυπου συμβούλου για να διαφύγει της ποινικής ευθύνης, ενώ πολύ σημαντικό είναι και το σημείο στο οποίο το επίμαχο βούλευμα αποδέχεται ως αληθή την αναφορά των τότε εισαγγελέων κατά της διαφθοράς ότι ο Μανιαδάκης τους είχε κάνει λόγο για «απειλές Στουρνάρα».

Αναπόδεικτοι όλοι οι ισχυρισμοί

Το δικαστικό βούλευμα είναι κόλαφος για τον Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος, όπως είναι πλέον γνωστό, το διάστημα που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας είχε επικοινωνία με τους τότε ελεγχόμενους για το σκάνδαλο Αδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα:

Το βούλευμα χαρακτηρίζει «αναπόδεικτα» όλα όσα εκ των υστέρων ισχυριζόταν, ότι δήθεν οι εισαγγελείς τον πίεζαν να καταθέσει ψευδώς σε βάρος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, καθώς όλα αυτά τα ανέφερε «οψίμως» και «έχοντας την ιδιότητα του κατηγορουμένου για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Επί της ουσίας οι ανώτατοι δικαστές λένε πως για να σώσει τον εαυτό του ο Ν. Μανιαδάκης «ανέφερε τα περί πιέσεων από τους εισαγγελείς, γνωρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από καθήκον αληθείας προφανώς για να αποσείσει τις κατηγορίες σε βάρος του».

«Σημειώνεται», όπως τονίζεται, «ότι ο ίδιος στην πιο πρόσφατη από 11/5/2022 ένορκη κατάθεσή του στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου ερωτηθείς ποια η πορεία των εις βάρος του εκκρεμών υποθέσεων κατέθεσε ότι το έτος 2019 του είχε ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή σε δωροδοκία πολιτικού προσώπου, υπόθεση για την οποία έχει ήδη απολογηθεί και δεν του έχει επιβληθεί περιοριστικός όρος. Συνεπώς, εφόσον αληθεύει η ως άνω κατάθεση εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου».

Μάλιστα το βούλευμα επικαλείται, άρα δέχεται ως αληθή κατά περιεχόμενο, την υπηρεσιακή αναφορά των εισαγγελέων για όσα τους είχε αναφέρει ο Μανιαδάκης για τη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα. Δέχεται δηλαδή το βούλευμα ότι όντως ο Ν. Μανιαδάκης μίλησε στους εισαγγελείς για συνάντησή του με τον Στουρνάρα.

Αναφέρει επί λέξει το δικαστικό βούλευμα: «Τους γνωστοποίησε (σ.σ.: ο Νίκος Μανιαδάκης στους τότε εισαγγελείς κατά της διαφθοράς) ότι τον κάλεσε στο γραφείο στην Τράπεζα της Ελλάδος κάποιο μεσημέρι ο κος Στουρνάρας για φαγητό και εκεί του είπε ότι γνωρίζει ότι αυτός (ο Μανιαδάκης) ήταν ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες και ότι όταν αλλάξει η Κυβέρνηση, ο ίδιος (Στουρνάρας) μαζί με δύο ακόμα πολιτικά πρόσωπα από τα ερευνώμενα για την υπόθεση είχαν αποφασίσει “να τσακίσουν” τόσο τους εισαγγελείς όσο και τους μάρτυρες. Επίσης τους είπε ότι ο κ. Στουρνάρας του έστελνε απειλητικά μηνύματα. Εκείνοι τον προέτρεψαν να κάνει σχετική καταγγελία, πλην όμως στην περίπτωση αυτή θα αποκαλυπτόταν η ταυτότητά του. Η υπόθεση αυτή περατώθηκε με πράξη αρχειοθέτησης εισαγγελέως πλημμελειοδικών Πειραιά με την οποία η εισαγγελέας χαρακτήρισε την πράξη του εγκαλουμένου ως απειλή σε βάρος των εισαγγελέων».

«Είχε επιπλέον λόγους να κινηθεί εκδικητικά»

«Περαιτέρω» τονίζουν οι δικαστές «ο Μανιαδάκης είχε επιπλέον λόγους να κινηθεί εκδικητικά, δεδομένου ότι λόγω της ποινικής δίωξης σε βάρος του προσέφυγε δύο φορές στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, επικαλούμενος ακυρότητες της προδικασίας σε σχέση με τις δικονομικές ενέργειες επί της δίωξής του αλλά και σε σχέση με το αίτημά του περί άρσης της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, η οποία διατάχθηκε στα πλαίσια της ίδιας δικογραφίας. Απαντες όμως οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν. Ο Ν. Μανιαδάκης φαίνεται ότι ενήργησε εκδικητικά και για τον λόγο ότι απώλεσε την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος η οποία ανακλήθηκε με πράξη της τότε εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς και τη σύμφωνη γνώμη και έγκριση του τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εποπτεύοντος του έργου των εισαγγελέων διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος και είχε πλήρη γνώση της σχετικής δικογραφίας, καθόσον όπως προέκυψε από έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών ενημερώθηκε η εισαγγελία διαφθοράς περί της σύλληψης του Ν. Μανιαδάκη στο “Ελ. Βενιζέλος” κατά την προσπάθειά του να μετοικήσει μόνιμα στη Μαδρίτη και ασκήθηκε σε βάρος του η προαναφερθείσα ποινική δίωξη».

Το βατερλό ξεκίνησε από την απολογία Βαξεβάνη

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση ενός κατάπτυστου κατηγορητηρίου που είχε στηριχτεί και στις «όψιμες και εκδικητικές», όπως τις χαρακτηρίζει το δικαστικό βούλευμα, καταγγελίες Μανιαδάκη περί δήθεν πιέσεών του από εισαγγελείς και… Documento για να καταγγείλει ψευδώς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Από τις πρώτες ήδη ώρες της μαραθώνιας πολυήμερης απολογίας του Κώστα Βαξεβάνη ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου τα στοιχεία που προσκόμισε ο δημοσιογράφος-εκδότης του Documento γκρέμιζαν ένα προς ένα τα χάρτινα τείχη του κατηγορητηρίου που φτιάχτηκε στα μέτρα και σταθμά των πραγματικών σκευωρών. Αυτών που ήθελαν και επιδίωξαν, απαξιώνοντας νόμους και ηθική, την εξόντωση όσων αποκάλυψαν το μεγάλο σκάνδαλο μέσω της εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης.

Μόνο που είχαν λογαριάσει χωρίς να υπολογίσουν σωστά τους άσους της πραγματικής ερευνητικής δημοσιογραφίας. Ο Κ. Βαξεβάνης, νομιμοποιημένος πλήρως μετά την άσκηση της κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του, αποκάλυψε ότι μια από τις πολύ σημαντικές πηγές πληροφόρησής του ήταν ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης. Εφερε στην επιφάνεια συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία δεν είχε μέχρι τότε δημοσιοποιήσει, παρά τη λάσπη που έριχναν στον ίδιο και στους συνεργάτες του, σεβόμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο. Φυσικά δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Αφού αρχικά τον ξεμπρόστιασε αποκαλύπτοντας όλο το περιεχόμενο των μηνυμάτων που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους –αποδεικνύοντας ένα μόνο σκέλος των ψεμάτων που ενόρκως κατέθετε ο Μανιαδάκης ενώπιον των αρχών αφού ο ίδιος εμφάνιζε ένα μικρό μέρος μόνο των μηνυμάτων, πλαστογραφώντας έτσι την αλήθεια–, στη συνέχεια κατέθεσε και ηχογραφημένη συνομιλία τους σε διά ζώσης επικοινωνία.

Ενα ηχητικό ντοκουμέντο απολύτως γνήσιο, σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη που πραγματοποιήθηκε, στο οποίο ο Ν. Μανιαδάκης ακούγεται να λέει, αυτοβούλως και με πλήρη γνώση, στον δημοσιογράφο αυτά που σήμερα ισχυρίζεται ότι τον εκβίαζαν για να πει οι εισαγγελείς που διενεργούσαν την έρευνα.

Ηταν λοιπόν ο ίδιος ο Μανιαδάκης αυτός που είχε πει στον Κ. Βαξεβάνη ότι είχε απειληθεί και εκβιαστεί για να αλλάξει τη στάση του ως προστατευόμενο μάρτυρα.

Η επίμαχη συνάντηση Βαξεβάνη – Μανιαδάκη είχε γίνει την Πρωτομαγιά του 2018 στο ξενοδοχείο Life Gallery στην Εκάλη, το οποίο ήταν συχνά σημείο συναντήσεών τους. Ο Μανιαδάκης εμφανίστηκε αναστατωμένος και άρχισε να περιγράφει τη συνάντησή του με τον Στουρνάρα στις 20 Απριλίου 2018 και τις απειλές που, όπως υποστήριζε, εξακόντισε εναντίον του. Λέει ενδεικτικά, μεταξύ πολλών άλλων, στο επίμαχο σημείο της συζήτησης: Μανιαδάκης: Κοίταξε, εγώ ετοιμάζομαι τώρα να δεχτώ επίθεση από τους άλλους. Αυτούς που υποστήριξα. Μ’ έχουν βάλει χοντρά στο στόχαστρο.

Βαξεβάνης: Ναι… Μανιαδάκης: Ε, και τρώω απίστευτο μπούλινγκ.

Βαξεβάνης: Τι σου είπε ο Στουρνάρας; Ο Στουρνάρας τι σου είπε; Μανιαδάκης: Ε, κοίτα… Ρε παιδί μου, έχει πολωθεί πολύ το πράγμα. Αυτός είναι τριάδα με τους άλλους δύο.

Βαξεβάνης: Βενιζέλο, Σαμαρά… Μανιαδάκης: Και με φώναξαν μέσα και μου είπαν ότι θα με γαμήσουν. Πολύ απειλητικό. Βαξεβάνης: Ναι μωρέ, εντάξει. Να σου πω, ήταν και οι τρεις μαζί; Αυτός… Και σου είπε ότι θ’ αλλάξουμε το πλαίσιο…

Μανιαδάκης: Μην ξεφύγει τίποτε γιατί θα με γαμήσουν. Βαξεβάνης: Ναι ρε, είσαι με τα καλά σου; Απλά πρέπει να ξέρω. Μανιαδάκης: Κοίτα, με φώναξαν… Οι δυο μας ήμασταν, έτσι; Δεν ήταν κανείς.

Βαξεβάνης: 20 Απριλίου; Μανιαδάκης: Δεν θυμάμαι τώρα… Ναι… Τώρα, την προπερασμένη Παρασκευή. Μου λέει, στην αρχή υπήρχε ένας ψίθυρος, μου λέει, ότι έχεις συνεργαστεί, αδελφάκι μου.

«Θα γαμούσαν τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη»

Στη συνέχεια της συνομιλίας ο Ν. Μανιαδάκης αναφέρεται σε απειλές του Γ. Στουρνάρα, υπό τη μορφή ακόμη και ψήφισης εκδικητικής νομοθεσίας όταν βγει η ΝΔ στην εξουσία:

Μανιαδάκης: Εντάξει, ξεκινήσαμε, μετά ήταν μια ολόκληρη συζήτηση, ήταν πολύ απειλητικός, εγώ τα είχα πάρει στο κρανίο, θα γίνει το ένα, θα γίνει το άλλο. Του λέω κάνετε ό,τι θέλετε, εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει, εμένα το μόνο πράγμα που μ’ ενδιαφέρει είναι ότι αυτή η ιστορία με έθιξε, μου ’φυγε η πίστη μου, μου γάμησε τη ζωή μου και θέλω να φύγω απ’ αυτή την ιστορία, θέλω ν’ απεμπλακώ. Οχι, μου λέει, να διοικείς, να είσαι επιθετικός και να μιλήσεις. Τι να είμαι επιθετικός; Εγώ καθηγητής είμαι, δεν είμαι πολιτικός σαν εσάς.

Βαξεβάνης: Τι δηλαδή, να κάνεις τι;

Μανιαδάκης: Να… του είπα εγώ, ρε παιδί μου, ότι εγώ του λέω ένα χρόνο έκανα 300 τρακς. Δεν μπορείς τώρα να μου ζητάς να εμπλακώ άλλο σ’ αυτή την ιστορία και

θέλω να περάσω χαμηλά… Οχι, μου λέει, να βγεις μαζί μας, να βγεις μαζί μας στην κόντρα κι όλα αυτά. Του λέω κάνεις λάθος. Το συζητήσαμε. Λέω, δεν είμαι πολιτικός. Εγώ λέω μπήκα μια φορά σ’ αυτή την ιστορία εξαιτίας σου, βοήθησα, το πλήρωσα λέω ακριβά, με την οικογένειά μου, με τα λεφτά μου, με τη φήμη μου, δεν θέλω λέω άλλο να συνεχιστεί. Δεν θέλω καμία εμπλοκή του λέω σ’ αυτή την ιστορία. Ε, αυτός με πίεζε. Από τη μια με απειλούσε και από την άλλη με πίεζε.

Βαξεβάνης: Τι σου έλεγε δηλαδή; Οτι θα σε γαμήσει; Μανιαδάκης: Οτι θα γαμήσουμε τους μάρτυρες και θα γαμήσουμε και τη Δικαιοσύνη. Βαξεβάνης: Και τους εισαγγελείς δηλαδή.

Μανιαδάκης: Οτι μόλις βγουν πάνω θα περάσουν νομοθεσία γι’ αυτό.

Βαξεβάνης: Τι νομοθεσία; Μανιαδάκης: Ξέρω γω; Βαξεβάνης: Οτι επιτρέπεται να γαμάνε μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη; Μανιαδάκης: Μου είπε ότι, πρώτον, ο Βενιζέλος του λέει ότι δεν το είπα εγώ ότι… των μαρτύρων είναι… [ακατάληπτο] έτσι και όλα αυτά, ότι θα περάσουν νομοσχέδιο. Με φωνάξατε λέω του πρόεδρου γιατί έχετε την αίσθηση ότι είμαι μάρτυρας; Λέει ναι. Η ΝΔ αυτό λέει. Λέω, κοιτάξτε να δείτε, ο μάρτυρας λέω ο τρίτος, αν θα διαβάσετε, μιλάει πολύ τεχνικά. Κι εγώ θα μπορούσα να μιλήσω τεχνικά.

Βαξεβάνης: Τεχνοκρατικά εντελώς.

Μανιαδάκης: Δεν είναι ο μόνος ο [Στουρνάρας;] που ξέρει τεχνικά. Αλλά θα δείτε του λέω ότι ο άνθρωπος έχει στοιχεία που δεν υπάρχουν στον δημόσιο βίο. Εχει στοιχεία από το 2006-07 που δεν υπάρχουν. Είναι πράγματα που τα έχουν μόνο οι εταιρείες. Αρα λοιπόν και ο τρίτος μάρτυρας είναι από μέσα. Είναι άνθρωποι των εταιρειών όλοι αυτοί. Το πιθανότερο είναι ότι είναι της Novartis κάποιοι, μου το ’χουν πει. Εντάξει, έτσι κάνουν. Βαξεβάνης: Το αποδέχτηκε; Μανιαδάκης: Ναι, αλλά ξέρεις τι με φόβισε μετά; Μπήκε η γυναίκα του ξαφνικά, η οποία με ξέρει χρόνια…

Αφού ο Ν. Μανιαδάκης λέει στη συζήτηση ότι αυτό που του έδωσε να καταλάβει ο Γ. Στουρνάρας είναι πως βρίσκεται σε κοινή τακτική με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά, τον ρωτάει τι θα κάνει και ο Μανιαδάκης απαντά: «Αν με φωνάξει εισαγγελέας, θα το καταθέσω».

Εψαχναν τους μάρτυρες, ενώ ο ίδιος ήθελε να φύγει

Μανιαδάκης: Ακου να δεις και κάτι άλλο. Αυτοί σ’ αυτό πάτησαν, αυτοί προσπαθούν αυτήν τη στιγμή, έχουν λυτούς και δεμένους έξω, προσπαθούν να βρουν ποιοι είναι οι μάρτυρες.

Βαξεβάνης: Ε, λογικό δεν είναι; Μανιαδάκης: Και προσπαθούν να τους κάνουν σ’ όλους αυτή την κουβέντα. Τους έχουν κάνει έναν πόλεμο. Εμένα με ρώτησε, μου λέει: «Ξέρεις εσύ τους μάρτυρες;». Οχι βέβαια.

[…]

Βαξεβάνης: Αυτό το ύφος ήταν τουπέ ή ήταν… [ο Μανιαδάκης κουνάει καταφατικά το κεφάλι]. Τουπέ ε; Θα σας γαμήσουμε… είμαστε σίγουροι και… Μανιαδάκης: Ακου τώρα. Από τη συνάντηση εκείνη κατάλαβα ότι και εγώ είμαι εχθρός.

Βαξεβάνης: Ολους εχθρούς τους έχουν τώρα.

Μανιαδάκης: Εγώ ετοιμάζομαι να φύγω γιατί θέλουν να με γαμήσουν. Βαξεβάνης: Πού θα πας; Μανιαδάκης: Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι άμα βγουν…

Βαξεβάνης: Για εξωτερικό εννοείς; Μανιαδάκης: Δεν ξέρω… Πιστεύω ότι άμα βγουν…

Η τριάδα και οι επαφές με Αδωνη

Ο Μανιαδάκης επιμένει ότι οι απειλές στη συνάντησή του με τον Στουρνάρα ήταν συνεχόμενες και βεβαιώνει πως ο τραπεζίτης είναι σε κοινή γραμμή με τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά. Είναι σημαντική η αποκάλυψη ότι όσο καιρό είναι προστατευόμενος μάρτυρας έχει συνεχείς επαφές με τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος την εποχή εκείνη απειλούσε πως θα γδάρει τους μάρτυρες.

Μανιαδάκης: Μου το ’πε δέκα φορές…

Βαξεβάνης: Αυτό κάνει. Φωνάζει κόσμο. Απλώς φοβόταν να σε φωνάξει προφανώς και σε φώναξε τώρα.

Μανιαδάκης: Ναι. Και απ’ ό,τι είδα τελικά είναι γραμμή με τους άλλους δύο.

Βαξεβάνης: Ναι, Βενιζέλος – Σαμαράς είναι τριάδα. Με τους άλλους δεν είναι… Τον άλλο τον έχουν και τον βγάζουν για να τρώει τις καρπαζιές, για λαγό. Τον Αδωνη. Μανιαδάκης: Κοίτα μη σου ξεφύγει τίποτα. Ημασταν κάθε μέρα μαζί. Βαξεβάνης: Είσαι με τα καλά σου; Να καλυφθείς συνολικά, πρέπει να καταθέσεις, να είσαι καλυμμένος. Μανιαδάκης: Κοίτα, εγώ περιμένω αυτήν τη στιγμή να πάει, να προχωρήσει το πράγμα, να πάει… να πάει δεν θέλω, ρε πούστη μου, να τους… άλλο.

Βαξεβάνης: Τώρα θα προχωρήσει. Εφυγε από τη Βουλή, θα πάει στον εισαγγελέα. Μανιαδάκης: Μακάρι να προχωρήσει. Εμένα δηλαδή η λύτρωσή μου είναι να προχωρήσει.

Ο Κ. Βαξεβάνης τον ρωτάει και πάλι αν θα τα καταγγείλει όλα αυτά στις αρχές.

Βαξεβάνης: Θα πας να καταθέσεις στον… Θα πας να καταθέσεις στον εισαγγελέα;

Μανιαδάκης: Αμα με καλέσει, θα πάω. Τι να κάνω; Μπορώ να μην πάω;

Οι αστείες δικαιολογίες

Οταν εξαιτίας των αποκαλύψεων Βαξεβάνη η ανακρίτρια Κων. Αλεβιζοπούλου αναγκάστηκε να τον καλέσει εκ νέου, ο Ν. Μανιαδάκης υποχρεώθηκε να παραδεχτεί τις επαφές που είχε με τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento καθώς και τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει όταν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας.

Ο Ν. Μανιαδάκης προκειμένου να δικαιολογήσει ότι είχε προσκομίσει στην Κων. Αλεβιζοπούλου μόνο ένα μήνυμα από την πληθώρα μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει –ακόμη και την ίδια ημέρα– με τον Κ. Βαξεβάνη, είπε πως μόνο αυτό είχε στο κινητό του. Οπως χαρακτηριστικά κατέθεσε, «αυτά τα μηνύματα δεν τα έχω καταθέσει ενώπιον οποιασδήποτε αρχής διότι δεν τα έχω κρατήσει». Είναι αυτονόητο ότι αυτό φαντάζει απίθανο: από τα περισσότερα από 100 μηνύματα που προσκόμισε ο Κ. Βαξεβάνης από την επίμαχη συνομιλία ο Ν. Μανιαδάκης να είχε διατηρήσει μόλις ένα, το οποίο μάλιστα παρουσιαζόμενο μεμονωμένα αλλοιώνει την πραγματικότητα.

«Φοβόμουν τον Βαξεβάνη… του έλεγα και υπερβολές»

Στη νέα αυτή κατάθεση, αφού προσπάθησε να εμφανίσει τον Κ. Βαξεβάνη ως αυτόν που τον ενέπλεξε στην υπόθεση και τον συναντούσε για να τον χειραγωγήσει, στη συνέχεια αυτοαναιρέθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο εκδότης του Documento του ζητούσε πληροφορίες για την υπόθεση: «…Με πλησίαζε ο ίδιος (σ.σ.: ο Κ. Βαξεβάνης) για να μου αποσπάσει πληροφορίες γενικά για την υπόθεση και εγώ πήγαινα τη συζήτηση σε τεχνικά ζητήματα, βάζοντας, όπως προανέφερα, σε πολλές περιπτώσεις και κάποια δόση υπερβολής για να του είμαι αρεστός, να τα έχω καλά μαζί του και να μη με έχει στο στόχαστρο και να μην αποκαλύψει την ιδιότητά μου».

Δεν ανέφερε επίσης γιατί συνέχισε να έχει επαφές με τον Κ. Βαξεβάνη έως και τις αρχές Ιανουαρίου του 2018 (όπως αποδεικνύεται από τα μηνύματα που κατέθεσε στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου ο εκδότης του Documento), όταν δηλαδή έκανε ήδη λόγο για «σκευωρία».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί στην κατακλείδα του θέματος ότι, όπως προκύπτει από το δικαστικό βούλευμα, ο κ. καθηγητής ελέγχεται ήδη, όπως είχε ζητήσει ο Κ. Βαξεβάνης, για το αδίκημα της ψευδορκίας.