Ψάχνουν αποδιοπομπαίο τράγο στο Μαξίμου

Ψάχνουν αποδιοπομπαίο τράγο  στο Μαξίμου

Σε κατάσταση πανικού το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Λέσβο και τη Χίο, αναζητά αποδιοπομπαίο τράγο προκειμένου να του χρεώσει τις σωρευμένες αμαρτίες και την παταγώδη αποτυχία των επτά τελευταίων μηνών στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού που έφερε τις τοπικές κοινωνίες στα πρόθυρα εξέγερσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός δίνει πλήρη κάλυψη στην εκτεταμένη αστυνομική βία κατά των πολιτών, συνδέει τις αντιδράσεις των κατοίκων με τη Χρυσή Αυγή και τις πλατείες των αγανακτισμένων, ενώ στοχοποιεί και προσπαθεί να απαξιώσει ως «γραφικό» και ακροδεξιό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη. Ηδη από την Πέμπτη το πρωί η γραμμή στα υπάκουα μέσα ενημέρωσης του συστήματος ήταν να εμφανίσουν τις γενικευμένες αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών ως «βία κάποιων ακροδεξιών», ενώ ανέσυραν και παλαιότερες δηλώσεις του περιφερειάρχη, τον οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε συμπεριλάβει στο θετικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι η ΝΔ κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Τότε ο Κ. Μουτζούρης ήταν στέλεχος της ΝΔ που είχε συμβάλει στη νίκη της στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως με τη στάση του στο μεταναστευτικό και κυρίως με την άρνησή του να υπακούσει στα κελεύσματα του Μαξίμου έγινε αποδιοπομπαίος τράγος.

Τον έγραψε

Μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε να πείσει τον Κ. Μουτζούρη να προσέλθει σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα του τηλεφώνησε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε έντονο ύφος τού επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια στα δύο νησιά του βόρειου Αιγαίου. Ο Κ. Μουτζούρης του απάντησε ότι υπεύθυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση εάν δεν αποσυρθούν τα ΜΑΤ και δεν αρθούν οι επιτάξεις που προβλέπει η ΠΝΠ. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν όμως και μετά την άρνηση του κ. Μουτζούρη προκειμένου να τον μεταπείσουν, μέχρι που βγήκε στα ΜΜΕ το βίντεο στο οποίο ο περιφερειάρχης μιλάει στο κινητό του –πιθανολογείται με τον Γιώργο Γεραπετρίτη– και κάνει τη σχετική χειρονομία για το πού γράφει τον Κυρ. Μητσοτάκη. Κατόπιν τούτου το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση επιστρατεύοντας ενσωματωμένους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συμπαθεί τον Κ. Μουτζούρη και γι’ αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα δεν τον είχε δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον κάλεσε μόνο μετά τα επεισόδια και αφού είχε χάσει τον έλεγχο.

Οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ επισημαίνουν ότι τους δύο μήνες που η κυβερνητική πολιτική διασύρεται από τις αντιδράσεις του κ. Μουτζούρη ούτε ο Χαράλαμπος Αθανασίου ούτε ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησαν να τον «μαζέψουν». Και δεν έχουν λόγο, αφού ο Αντ. Σαμαράς πλέον έχει περάσει απέναντι και ήδη έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη και θα ασκήσει ακόμη πιο σκληρή στο μέλλον. Προς το παρόν ασχολείται με τη Novartis αλλά παρακολουθεί και τα ελληνοτουρκικά.

Αυξημένη δυσαρέσκεια

Συνολικά η σαμαρική πτέρυγα αφού επέβαλε στον Κυρ. Μητσοτάκη τη σκληρή ακροδεξιά γραμμή στο μεταναστευτικό (με τις παλαιότερες παρεμβάσεις Βορίδη, Γεωργιάδη, Μπογδάνου, Κυρανάκη, Αθανασίου κ.λπ. για τη μη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα), στη συνέχεια τον εμφανίζει ως ανακόλουθο και ανίκανο να την εφαρμόσει. Ο αναποτελεσματικός χειρισμός καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις ως αυξημένη δυσαρέσκεια του συνόλου της κοινωνίας και αποδομεί το συνολικό αφήγημα περί ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του «επιτελικού κράτους». Η κυβέρνηση χάνει και μετριοπαθείς ψηφοφόρους από το κέντρο που αηδιάζουν με την υπέρμετρη αστυνομική βία αλλά και δεξιούς ψηφοφόρους που έχουν αρχίσει να τείνουν ευήκοον ους στον Κυριάκο Βελόπουλο. Ως τελευταία καταφυγή για να διατηρήσει το δεξιό κοινό, το «επιτελικό κράτος» προβάλλει την πολιτική πυγμής.

Αχρηστο το μισό υπουργικό

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει βγάλει άχρηστο το μισό υπουργικό συμβούλιο. Καταρχάς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που ανέλαβε τις αρμοδιότητες του υπουργείου αμέσως μετά τις εκλογές. Ακολούθως τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος είχε αναμειχθεί και είχε αναλάβει την εξεύρεση χώρων στην ηπειρωτική Ελλάδα για τη μεταφορά προσφύγων και τη διαχείριση των τοπικών κοινωνιών. Ο κ. Θεοδωρικάκος τα πήγε τόσο καλά που το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και αποφασίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να φορτώσουν το πρόβλημα στα νησιά, με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Στη συνέχεια τον υπερσυντονιστή Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος όταν ανέλαβε εν χορδαίς και οργάνοις επιδείκνυε στους δημοσιογράφους σε χάρτες των νησιών τα κέντρα κλειστού τύπου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα που θα ήταν έτοιμα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Φυσικά την αποτυχία χρεώνεται και ο επικεφαλής του «επιτελικού κράτους» Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ήταν παρών στις πολυάριθμες συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκείνος όμως που αποδεικνύεται κρέας για τα κανόνια και χρεώνεται τη συνολική αποτυχία της τελευταίας φάσης του ζητήματος μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο υπουργός Νότης Μηταράκης, ο οποίος τυγχάνει και βουλευτής Χίου και δεν κατάφερε να πείσει ούτε καν τους συντοπίτες  του Χιώτες για τα οφέλη  της εμπνευσμένης… πολιτικής του.

Documento Newsletter