Ψάχνοντας νησίδα σωτηρίας στο Μαξίμου

Ψάχνοντας νησίδα σωτηρίας στο Μαξίμου
Τις τελευταίες ανάσες ανεμελιάς κατάφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα, όπου την ώρα που λάμβανε χώρα η Διάσκεψη των Προέδρων τις Βουλής για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Ντόχα, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων φωτογραφίες από τη χαλαρή συζήτησή του με τον πρόεδρο της FIFA για το επερχόμενο Μουντιάλ.
Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί αλλαγή ατζέντας επαναφέροντας το κλίμα «πολλαπλών κρίσεων» με τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τον Έβρο, με την ελπίδα να επισκιάσει τις κρισιμότατες εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο που τον βαραίνει προσωπικά, παρότι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας εισέπραξε ένα ακόμη διεθνές ράπισμα, αυτή τη φορά από τους New York Times.

Μόνο ως ευκαιρία λίγης ακόμα διαφυγής από την ασφυκτική πραγματικότητα μπορεί να εκληφθεί το χθεσινό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ, κατόπιν πρόσκλησης του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θανί, όπου με βάση τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου επρόκειτο για μία τυπική επίσκεψη.

«Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στον τουρισμό, τις υποδομές, τη γεωργία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις επιστήμες, σύμφωνα με το Μαξίμου. Συζητήθηκαν οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για την επικράτηση κλίματος σταθερότητας και την αποφυγή ενεργειών υπονόμευσης της ειρήνης» ανέφερε, για του λόγου το αληθές, η σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπήρχε καμία επιτακτικότητα για αυτό του το ταξίδι εν μέσω της πολιτειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει για τα πεπραγμένα του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ακόμα πιο προκλητικά, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε πριν τις ανακοινώσεις της συνάντησης με το καθεστώς του Ντόχας, να προβάλει φωτογραφίες και βίντεο από τη χαλαρή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, όπου ο δεύτερος εμφανίζεται να του δίνει δώρο την επίσημη μπάλα του Μουντιάλ που θα λάβει χώρα στο Κατάρ, για το οποίο έχει γίνει γνωστό πως έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετές χιλιάδες εργάτες στα εργοτάξια.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα το θερμόμετρο ακολουθούσε τις θερμοκρασίες καύσωνα των ημερών, καθώς οι Πρόεδροι της Βουλής αποφάσιζαν για τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μετά το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής, κατόπιν αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, το διεθνές προφίλ του πρωθυπουργού υπέστη ένα ακόμα βαθύ τραύμα, με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στους New York Times με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ολοφάνερη» και την υπογραφή του βραβευμένου δημοσιογράφου, Αλεξάντερ Κλαπ, να εκθέτει για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση και τον μιντιακό της βραχίονα, που και πάλι εξαφάνισε την είδηση.

Ακόμα χειρότερα, παρά την εξαφάνισή της, το απόγευμα της Δευτέρας ο δημοσιογράφος έγινε αποδέκτης μίας ακόμα προσπάθειας δολοφονίας χαρακτήρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που συνηθίζει να βάλει με τέτοιον τρόπο έναντι όποιου ασκεί δημόσια κριτική στην κυβέρνηση, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο και με την Ολλανδή δημοσιογράφο, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ.

 

Κορύφωση των μεθοδεύσεων στη Βουλή

Στα της Βουλής, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των ΠτΒ, την προσεχή Παρασκευή θα λάβει χώρα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την οποία έχουν καταθέσει αιτήματα εδώ και εβδομάδες, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Την προσεχή Δευτέρα θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της Εξεταστικής επί τη βάσει του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο και στηρίζουν η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Αυτό σημαίνει ότι υπερκαλύπτονται οι απαιτούμενες 120 ψήφοι για τη συγκρότηση της Επιτροπής μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Στο ενδιάμεσο, την Τετάρτη θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία ωστόσο θα επικεντρωθεί στην τυπική διαδικασία του διορισμού του αντικαταστάτη του Παναγιώτη Κοντολέων, από τον νέο διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Η ουσιαστική καθυστέρηση ενασχόλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών του Μεγάρου Μαξίμου θα δώσει στον Κυρ. Μητσοτάκη τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για να επιχειρήσει να συσκοτίσει στην Ολομέλεια της Βουλής, ωθώντας τη συζήτηση μέχρι και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην ΕΥΠ, πίσω στο 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της δικής της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής, παρά το γεγονός πως θα θεωρηθεί «επιθετική κίνηση», τόσο προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, όσο και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Προβληματισμό  προκαλεί και η πληροφορία πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Γιάννης Μπούρας έθεσε εμμέσως θέμα για την κλήση της εισαγγελέως που εποπτεύει την ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, με μισόλογα για την ιδιότητα της εισαγγελέως και την πιθανότητα να μην πρέπει να κληθεί στην Επιτροπή.

Κάλυψη-απόκρυψη, πίσω από τις «εθνικές απειλές»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το απόγευμα της Δευτέρα ανακοινώθηκε πως το μεσημέρι της Τρίτης θα λάβει χώρα τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.  Η συνεδρίαση για το θέμα έρχεται μόλις δέκα ημέρες μετά το φιάσκο και τη διεθνή κατακραυγή για τα πεπραγμένα κυβέρνησης και υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη νησίδα του Έβρου, με τους 38 πρόσφυγες που έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αποτέλεσμα και τον τραγικό θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού.

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικά στελέχη, πολιτευτές και δημοσιογραφικές πένες που την στηρίζουν έχουν δώσει το στίγμα της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, μιλώντας και πάλι για εθνική απειλή και υβριδικό πόλεμο. Γραμμή που αναμένεται να εκπέμψει και το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνεδρίαση, επιχειρώντας να στήσει τις «επικοινωνιακές άμυνές» του ενόψη των δύσκολων αναμετρήσεων που αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Πάντως, από τη συνεδρίαση αναμένονται και απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, καθώς κατά τον Νότη Μηταράκη, οι πρόσφυγες «σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές», παρότι ο ίδιος και άλλα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Διαβάστε επίσης: Ακόμα ένας «εχθρός της χώρας» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο αρθρογράφος των New York Times

Documento Newsletter