Ψαράς στον Πατραϊκό κόλπο έπιασε… καρχαρία 200 κιλών! (Photos)

Ψαράς στον Πατραϊκό κόλπο έπιασε… καρχαρία 200 κιλών! (Photos)

Ένα είδος καρχαρία πιάστηκε στα δίχτυα, ενός ψαρά στον Πατραϊκό κόλπο (μεταξύ Αλυκών και Μεσολογγίου).

Ο καρχαρίας, σύμφωνα με τα όσα είπε στο tempo24.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Αλυκών, Νίκος Χαλιώτης, πιάστηκε σε σημείο του κόλπου, όπου το βάθος είναι περίπου 130 μέτρα, από τον συνάδελφό του, που ανήκει στην παράκτια αλιεία.

“Αυτό το είδος, είναι η λεγόμενη “αλεπού”. Έτσι το χαρακτηρίζουμε λόγω της μακριάς ουράς που έχει. Εμφανίζεται στον Πατραϊκό μια φορά ή δύο το χρόνο. Και μάλιστα, θυμάμαι, μια χρονιά, είχε εμφανιστεί κοντά στο λιμάνι των Αλυκών”, προσθέτει ο Νίκος Χαλιώτης.

Ο καρχαρίας ζύγιζε περίπου 200 κιλά. Σύμφωνα με τον κ. Χαλιώτη το κρέας του είναι ελαφρύ και νόστιμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το zoosos.gr, ο καρχαρίας αλεπού (Alopias vulpinus) είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η αλίευση και η πώλησή του – σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 72/2016.

Ο καρχαρίας – αλεπού έχει προστεθεί στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης / IUCN από το 2007. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο ψαράς έχει υποχρέωση να τον απελευθερώσει άμεσα χωρίς να τον βλάψει, σε περίπτωση που πιαστεί στα δίκτυα του.

Η αλιεία του απαγορεύεται από μια σειρά νομοθεσιών, οδηγιών και συστάσεων όπως ο Κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 2017/128, Κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 43/2014, τη σύσταση του GFCM/34/2010/4 και τη Σύσταση GFCM /36/2012/3 που προβλέπουν ότι οι καρχαρίες του είδους θα πρέπει να απελευθερώνονται ζωντανοί από τα αλιευτικά εργαλεία όταν αυτό είναι δυνατό, ενώ απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση, η μεταφορά, η αποθήκευση, η πώληση, η επίδειξη ή η προσφορά προς πώληση.


Ετικέτες

Documento Newsletter