Πρωτοφανής λογοκρισία: «Έκοψαν» σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων που ασκούσαν κριτική στην ΕΕ

Πρωτοφανής λογοκρισία: «Έκοψαν» σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων που ασκούσαν κριτική στην ΕΕ

Ένα «Χ» σε Postit των «Φιλελεύθερων – Δημοκρατών» (λέμε τώρα), ήταν αρκετό για να αφήσει εκτός έκθεσης για τα 60χρονα της ΕΕ όσα σκίτσα δεν άρεσαν στην κοσμήτορα Catherine Bearder.

Σύμφωνα με καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, τα εν λόγω σκίτσα δεν «χώρεσαν» στην έκθεση γελοιογραφίας που προετοιμάζεται για τον εορτασμό των 60 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση, που θα λάμβανε χώρα στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης και θα διαρκούσε μια εβδομάδα, θα παρουσιάζονταν σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων με θέμα την Ευρώπη.

Όπως ορίζεται από τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο. Όμως εν προκειμένω, η κοσμήτορας, Catherine Bearder, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων, χωρίς αυτά να προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της ΕΕ.

Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Ζάχαρη, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στην συνέντευξη Τύπου «πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοκρισίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πραγματικά λυπάμαι πολύ». Ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως δεν θα αποδεχθεί αυτή την λογοκρισία και μαζί με τον ευρωβουλευτή Patrick Le Hyaric, με τον οποίο συνδιοργανώνουν την εκδήλωση, θα προσφύγει κατά αυτής της απόφασης της κοσμήτορος στον ίδιο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Αντόνιο Ταγιάνι.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η Ευρωπαϊκή Ένωση «δείχνει τα δόντια της» σε δημιουργούς που τολμούν να ασκήσουν κριτική στη δομή της ή στις ασκούμενες πολιτικές, αποκαλύπτοντας την αντίληψη των Ευρωπαίων κομισάριων περί «ελευθερίας του Τύπου».

Τον περασμένο Μάιο παράγοντες των Βρυξελλών είχαν εκφράσει την ενόχλησή τους για την έκθεση «Sweet Europe», με έργα Ελλήνων και Βρετανών γελοιογράφων, που είχε διοργανωθεί στον σταθμό μετρό του Συντάγματος υπό την αιγίδα της Βουλής.

«Είναι προφανές ότι ακόμα και η δυνατότητα, το δικαίωμα μας να κουβεντιάσουμε για το πως βλέπουμε την Ευρώπη ενοχλεί και μάλιστα πολύ. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα και πανομοιότυπα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα του πλουραλισμού και της ελευθερίας του λόγου», ανέφερε τότε σε σχετική ανακοίνωση η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. 

Δείτε τα σκίτσα που δεν “άρεσαν” στην ευρωπαία κοσμήτορα. 

Documento Newsletter