Πρωτοβουλίες Μαξίμου με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πρωτοβουλίες Μαξίμου με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη κι από εκεί στο Μαρακές, στις Βρυξέλλες και στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, ανεβάζουν στροφές με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για τις πολιτικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα είχε εκ των πραγμάτων φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που στάθηκε η αφορμή για τη μεγαλύτερη όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια η οποία κατάληξε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.

Πηγαίνοντας στη Μόσχα η πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία βάζοντας στο επίκεντρο τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες, αν δεν υπήρχε το εμπάργκο της Ε.Ε., θα ήταν καλύτερες παρά ποτέ. Αυτό από μόνο του είναι ένα μήνυμα ότι οι δύο χώρες είναι «καταδικασμένες» να έχουν κάτι παραπάνω από καλές σχέσεις. Γι αυτό και η Αθήνα φροντίζει να κρατά «ζωντανό» τον περίφημο TurkStream στο μεγάλο ενεργειακό deal που «ξετυλίγετε» στη ΝΑ Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Σταθερή και δυναμική η σχέση Ελλάδας-Ρωσίας

Τσίπρας στη Μόσχα, Κατρούγκαλος στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 13 και 14 τρέχοντος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει κρίσιμες επαφές με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών M. Pompeo. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί, από πλευράς ΗΠΑ, μια διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας τους με χώρες οι οποίες έχουν ειδικό γεωστρατηγικό βάρος και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Με τον M. Pompeo ο Γ. Κατρούγκαλος, θα συζητήσει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης πολιτικής ειρήνης και εμπέδωσης σταθερότητας στην περιοχή, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Παλαιστίνη, αλλά και με Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, πΓΔΜ, Αρμενία και Γεωργία.

Την προσεχή Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη σύνοδο για το μεταναστευτικό στο Μαρακές, στο Μαρόκο ενώ την Τρίτη θα δώσει το «παρών» στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη μη περικοπή των συντάξεων. Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή ό πρωθυπουργός μεταβαίνεις τις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ενώ από τις Βρυξέλλες θα πετάξει στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει, στις 7.30 το απόγευμα, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ. Από τη Μακεδονία θα στείλει το μήνυμα ότι η Θεσσαλονίκη «λέει ‘’ναι’’ στη δημοκρατία και ΄΄όχι΄΄ στον εθνικισμό και το διχασμό».

Η συμφωνία έχει ακόμη δρόμο

Σε κάθε περίπτωση ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί όταν ψηφιστεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο και μέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά από την πλευρά της πΓΔΜ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει το Ελληνικό ΥΠΕΞ, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ υπάρχει η σκέψη να υπογραφεί ένα «πρόσθετο ερμηνευτικό πρωτόκολλο, πάντα υπό τον ΟΗΕ, το οποίο θα προσαρτηθεί στη συνθήκη.

Σήμερα πάντως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον news24/7, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής όπως είπε «μιας αναλυτικής συζήτησης» ώστε «να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα, σε σχέση με τη Συμφωνία από τη μεριά της πΓΔΜ».

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν έκρυψε την ενόχληση της Αθήνας για τις δηλώσεις Ζάεφ, λέγοντας ότι κατανοεί πως ο κύριος Ζάεφ, «εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μια πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλει ως προς τις ερμηνείες», όμως όπως είπε «όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη μεριά των γειτόνων μας, θα γίνουν».

Απαντώντας επί της ουσίας στις δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά καις τις αμφίσημες δηλώσεις στελεχών του Ποταμιού για αλλαγή στάσης σε σχέση με τη Συμφωνία ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τις προοδευτικές, όπως είπε, δυνάμεις στο σημερινό Κοινοβούλιο, να μην αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη, να μην αφήσουν αναξιοποίητη αυτή τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα, να επιλύσουμε ένα ζήτημα διπλωματικό, πολιτικό, ταυτοτικό, που, όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί μια από τις τελευταίες εστίες έντασης στα Βαλκάνια».

«Η γνώμη μου είναι ότι Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει πάρα πολύ καλά όλα τα δεδομένα, να μην λειτουργήσει με όρους κοντόφθαλμους, με όρους βραχυπρόθεσμων πολιτικών σχεδιασμών, αλλά, αντιθέτως, να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, την οποία χάραξε από την πρώτη στιγμή ο κύριος Θεοδωράκης και η οποία ήταν ακριβώς η γραμμή που αντιλαμβανόταν την αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, η οποία μας δίνεται για να επιλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Μαξίμου δεν δείχνει καμία διάθεση να «ξεχάσει» τη Συμφωνία, φοβούμενο το πολιτικό κόστος. Το αντίθετο, είναι αποφασισμένο να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό ώστε να τεθούν όλοι προ των ευθυνών αυτής της ιστορικής ευκαιρίας. 

Documento Newsletter