Πρώτη φορά κατοικίδιο στο σπίτι μας – Τι πρέπει να ξέρουμε

Η φιλοζωία στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, απέκτησε θετικό πρόσημο. Αυξάνονται τα σπίτια που θέλουν να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι σκύλοι και γάτες.

Η επιλογή απόκτησης κατοικίδιου θα πρέπει να είναι απολύτως συνειδητή και να έχουμε εκ των προτέρων ενημερωθεί ποιες ευθύνες συνοδεύουν μια τέτοια απόφασή μας.

Καλό θα ήταν λοιπόν η πρώτη μας επικοινωνία με έναν κτηνίατρο να γίνει… προτού πάρουμε ζωάκι. Κι αυτό γιατί θα μας κατατοπίσει ως προς το είδος που ταιριάζει στην καθημερινότητά μας (σκύλος/γάτα). Αφού καταλήξουμε θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιο μέγεθος, ποια ηλικία ακόμη και ποια ράτσα ζώου είναι πιο ταιριαστά στις συνθήκες που επικρατούν στην οικία μας. Συγκεκριμένα:

Πρέπει να αξιολογηθούν κάποιοι βασικοί παράμετροι όπως ο μικρός ή μεγάλος χώρος, η ύπαρξη αυλής ή όχι, η δυνατότητα ελεύθερου χρόνου και πόσου, η ύπαρξη παιδιών και η ηλικία τους.

Καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα έξοδα που προκύπτουν μηνιαίως για τη διατροφή και την κτηνιατρική του φροντίδα.

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου πρέπει να είναι απολύτως συνειδητή πράξη, προαποφασισμένη από όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι πράξη ευθύνης που συνεπάγεται μια δέσμευση, η οποία όλοι ευχόμαστε να κρατήσει για πολλά χρόνια (μέσος όρος περίπου δεκατρία έτη).

Προσέχοντας τα παραπάνω αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η διαπίστωση ετεροχρονισμένα της έλλειψης δυνατότητας να κρατήσουμε το κατοικίδιο που διαλέξαμε είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας είτε λόγω ανεπάρκειας χρόνου για να ασχοληθούμε με αυτό. Γι’ αυτούς τους λόγους πολύ συχνά ζωάκια αφήνονται σε φιλοζωικές ή δυστυχώς εγκαταλείπονται στους δρόμους, πράξη παράνομη και κυρίως απάνθρωπη.

Το άρθρο δεν έχει σκοπό να… βαρύνει κανέναν επίδοξο κηδεμόνα γάτας ή σκύλου. Περιγράφω όμως μια πραγματικότητα καθημερινή στις φιλοζωικές και στα κτηνιατρεία, όπου καταλήγουν ψυχές φοβικές και απορημένες, ύστερα από βεβιασμένες αποφάσεις της στιγμής.

Τι πρέπει να ξέρετε

Αφού κάποιος αποφασίσει να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο με σύνεση και υπευθυνότητα, πρέπει να το πάει σε κτηνιατρείο για την πρώτη του επίσκεψη με το βιβλιάριο που πιθανόν έχει.

Ο κτηνίατρος θα σας κατατοπίσει κυρίως για τα θέματα της υγείας του, όπως εμβολιασμοί, αποπαρασιτισμοί (έσω και έξω). Θα σας ενημερώσει για το πότε μπορεί να αρχίσει τις βόλτες του και για τις διατροφικές του ανάγκες. Επίσης θα σας συμβουλεύσει για τη διαμόρφωση του χώρου σας, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς και ατυχήματα των νέων σας συντρόφων. Παραθέτω κάποια παραδείγματα: Ο σκύλος σας δεν πρέπει να κυκλοφορεί έως ότου ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του, καθώς δεν έχει ακόμη τα απαιτούμενα αντισώματα ώστε να αμυνθεί σε σοβαρά νοσήματα.

Θα πρέπει να φροντίσετε να μην έχει πρόσβαση σε καλώδια, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα, διότι η συντριπτική πλειονότητα των κουταβιών είναι σαν τα μωρά και η κατάποση ξένων σωμάτων είναι πολύ συχνή. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες.

Η γάτα σας δεν μπορεί να κάνει βόλτες στο μπαλκόνι αμέριμνα αν δεν έχετε λάβει κατάλληλα μέτρα προστασίας (όπως το προστατευτικό πλέγμα). Δυστυχώς είναι ένας λυπηρός κανόνας. Οι γάτες πέφτουν από όλους τους ορόφους σε όλες τις ηλικίες.

Δεν αφήνετε φάρμακα ή απαγορευμένα τρόφιμα σε σημεία που το κατοικίδιό σας μπορεί να τα βρει. Ο κανόνας πάλι λέει ότι θα τα βρει και θα τα δοκιμάσει.

Τα παραπάνω παραδείγματα έχουν σκοπό όχι να σας τρομάξουν, αλλά να σας πείσουν να μιλήσετε νωρίς με τον κτηνίατρο που θα διαλέξετε για το κατοικίδιό σας, ώστε αυτά και άλλα πολλά ατυχήματα να αποφευχθούν.

Συμβουλή μου είναι να ακολουθείτε όσα σας προτρέπει να κάνετε ο κτηνίατρός σας και όχι ο ενημερωμένος φίλος σας που έχει πολλά ζώα ούτε ο πωλητής του pet shop της γειτονιάς σας.

Οπως συχνά λέω σε πελάτες μου, όταν πρόκειται για το παιδί μας δεν ρωτάμε την πολύτεκνη γνωστή μας αλλά ούτε συμβουλευόμαστε πολυκαταστήματα παιχνιδιών. Πάντα λοιπόν απευθυνόμαστε στον ειδικό για την υγεία του τετράποδού μας.

Η ευτυχία του να έχεις κατοικίδιο

Αφού λοιπόν έρθει σπίτι το κατοικίδιο σας, τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμβίωση μαζί του είναι μοναδικά:

Θα έχετε πλέον πλάι σας μια ανιδιοτελή συντροφιά. Ο τετράποδος σύντροφός σας με το κούνημα της ουράς ή με το χουρχουρητό και τις χαρές που θα σας κάνει θα αυξήσει σίγουρα τα επίπεδα της σεροτονίνης σας, κοινώς θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Παρ’ όλη την κούραση, η αγκαλιά και το χάδι με το κατοικίδιό σας θα σας ανταμείβουν στο τέλος της ημέρας. Το κατοικίδιό σας θα είναι μέλος της οικογένειάς σας, τα παιδιά σας θα μάθουν να είναι πιο υπεύθυνα, να αγαπούν ό,τι ζει, να νοιάζονται για τα πιο αδύναμα πλάσματα. Εχει αποδειχθεί πως άνθρωποι και κυρίως παιδιά που έχουν συμβιώσει με κατοικίδια έχουν αυξημένη ενσυναίσθηση και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.

Θα μπει στη ζωή σας η απόλυτη χαρά γιατί χαίρονται το παιχνίδι, τις βόλτες μαζί σας και είναι φοβερό πόσο μας παρασύρουν να ξαναγίνουμε παιδιά.

Τέρμα πια η μοναξιά. Τα παιδιά σας βγήκαν, οι φίλοι σας λείπουν και εσείς δεν ξέρετε πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο; Κοιτάξτε τη γάτα ή τον σκύλο σας και μάλλον θα θυμάστε το Σαββατοκύριακο για καιρό.

Τα κατοικίδια σας καταλαβαίνουν, ειδικά όταν είστε θυμωμένοι ή θλιμμένοι. Το ακούμπημα του σκύλου σας πάνω σας ή το χουρχουρητό της γάτας σας δρα σαν καταπραϋντικό για την ψυχή σας. Είναι αποδεδειγμένο πως έτσι κι αλλιώς μαζί τους βελτιώνετε και τη σωματική και την ψυχική σας υγεία. Τα σκυλιά είναι φύλακες, όσο μικρόσωμα κι αν είναι. Κουνουπάκι δεν θα περνάει έξω από την πόρτα σας χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

Χαρά, λοιπόν, πίστη, αφοσίωση και απεριόριστη αγάπη είναι όσα θα πάρετε από τους τετράποδους συντρόφους σας.

Προσωπική μου προτροπή, προτού προχωρήσετε σε αγορά (η λέξη μού ξενίζει) κατοικίδιου, κάντε μια βόλτα στις φιλοζωικές, όπου θα συναντήσετε θησαυρούς να σας κοιτάνε με αυτό το βλέμμα που όποτε το βάλετε στη ζωή σας, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα το θυμάστε πάντα με το ίδιο χαμόγελο και που θα σας ζεσταίνει την καρδιά.

Το μόνο που μπορεί να προσάψει κανείς σε αυτά τα πλάσματα δεν είναι οι ζημιές, δεν είναι οι καταστροφές (κυρίως παπουτσιών), δεν είναι τα πρωινά ξυπνήματα για φαγητό, βόλτα και παίξιμο, βρέξει χιονίσει… Είναι το γρήγορο αναλογικά φευγιό τους. Από το κενό και από την εκκωφαντική σιωπή που αφήνουν πίσω τους καταλαβαίνουμε πολλές φορές ετεροχρονισμένα πόσο πολύτιμα και σημαντικά ήταν στη ζωή μας.

Συμπερασματικά λοιπόν, εγώ δεν θα πω ποτέ πως το να υιοθετήσετε ένα ζωάκι δεν εμπεριέχει κόπο, ευθύνη και έξοδα. Η ανταπόδοση όμως σε όλα αυτά, όταν και εφόσον κάνουμε τέτοια επιλογή, είναι πολλαπλάσια και αργότερα θα πιάσετε τον εαυτό σας άπειρες φορές να αναρωτιέται πώς ζούσατε πριν χωρίς τα τετράποδα συντροφάκια σας.

Αν καταλήξατε, μην το αναβάλλετε πλέον για πολύ. Αν το σκέφτεστε, σκεφτείτε το καλά. Στην περίπτωση που το αποφασίσετε, θα ήταν καλό ο δρόμος να μην έχει επιστροφή.

Καλή ζωή, πολλές χαρές σε όλους σας, μικρούς και μεγάλους, δίποδους και τετράποδους.

*Η Χρυσούλα Παπαδοπούλου είναι κτηνίατρος

Ετικέτες