Πρώτη έξοδος στις αγορές στα μέσα Ιανουαρίου

Τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) –σύμφωνα με έγκυρες πηγές– να πραγματοποιηθεί η πρώτη κανονική έξοδος της χώρας στις αγορές, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου προγραμματισμού άντλησης συνολικά 7 δισ. ευρώ κατά το 2019.

Κατά την πρώτη έξοδο, περίπου στα μέσα του τρέχοντος μηνός, το ελληνικό δημόσιο στοχεύει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ με έκδοση πενταετούς ομολόγου. Δεδομένου ότι η τρέχουσα απόδοση των ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων που λήγουν ύστερα από πέντε έτη κυμαίνεται την περίοδο αυτή στη δευτερογενή αγορά στα 3,2-3,4%, εκτιμάται ότι ακόμη και αν η κατάσταση στην αγορά είναι αρνητική τις επόμενες εβδομάδες, η έξοδος στις αγορές θα γίνει με επιτόκιο 3,63,8% στη χειρότερη περίπτωση.

Με χαμηλότερο επιτόκιο

Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την προαναφερθείσα έκδοση το ελληνικό δημόσιο στοχεύει να εξαγοράσει ισόποσο χρέος το οποίο όμως έχει ακριβό επιτόκιο. Πρόκειται για δανεισμό που είχε πραγματοποιηθεί την περίοδο 2010-2014 με επιτόκιο 4,9% από το ΔΝΤ και το EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τουλάχιστον κατά 20-22 εκατ. ευρώ ετησίως επί πέντε χρόνια, δηλαδή το συνολικό όφελος στην πενταετία θα φτάσει τουλάχιστον τα 100-110 εκατ. ευρώ, ίσως και τα 150 εκατ. αν το επιτόκιο κυμανθεί στα 3,2-3,3%.

Εκτιμάται ότι στα πρώτα προσεκτικά του βήματα στις διεθνείς αγορές το δημόσιο θα κινηθεί αυστηρά εντός προγραμματισμένων στόχων και δεν θα αντλήσει κεφάλαια πέραν των 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση υπερκάλυψης του ζητούμενου ποσού.

Ανταλλαγή του Titlos

Oπως έγραψε το Documento, η Εθνική Τράπεζα ως… κολυμβήθρα των αμαρτιών της κυβέρνησης Σημίτη φορτώθηκε το 2005 μεγάλο τμήμα των ειδικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της η διαβόητη Goldman Sachs ώστε να «εξαφανιστεί» τμήμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, για να πετύχει η κυβέρνηση Σημίτη την είσοδο στην ΟΝΕ. Τα ομόλογα αυτά πωλήθηκαν στην Εθνική που δημιούργησε εκτός Ελλάδας ένα SPV (εταιρεία ειδικού σκοπού) με το όνομα Titlos προκειμένου να τα απορροφήσει.

Οι τίτλοι του Titlos θα ανταλλαγούν με ειδική ομολογιακή έκδοση του δημοσίου της οποίας ένα τμήμα θα έχει διετή διάρκεια, ένα άλλο τριετή και ένα τρίτο τετραετή, πιθανώς σε τιμή ελαφρώς υψηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς. Τα ομόλογα αυτά θα διευκολύνουν την Εθνική Τράπεζα να δανείζεται από την ΕΚΤ ενώ η ανταλλαγή θεωρείται συμφέρουσα και για το δημόσιο και για την ΕΤΕ.

Αν και από το 2005 μέχρι σήμερα υπάρχει διαφορά 800 εκατ. ευρώ εις βάρος της ΕΤΕ, η συναλλαγή θεωρείται win win μιας και η Εθνική έχει γράψει τις ζημίες από το 2005 μέχρι σήμερα παίρνοντας τις αναγκαίες προβλέψεις.

Ας σημειωθεί ότι πέραν των 7 δισ. ευρώ που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο για το σύνολο του 2019, με βάση τα όρια που έχει θέσει η ΕΚΤ το ύψος του δανεισμού μέσω έντοκων γραμματίων θα παραμείνει στα 15 δισ. ευρώ.

Ετικέτες