Όλοι όσοι βρίσκονται συχνά στον χώρο του γυμναστηρίου έχουν σίγουρα ακούσει τις παλιές «καραβάνες» να συζητούν για τα πρωτεϊνικά ροφήματα που καταναλώνουν.
Tι προτιμούν, ποια εταιρεία, τι γεύση κλπ. Αν δεν έχεις επαφή με τον κλάδο των συμπληρωμάτων όλα αυτά σου φαίνονται κινέζικα. Μιας και η πρωτεΐνη σε μορφή σκόνης αποτελεί το νούμερο ένα σε χρήση συμπλήρωμα διατροφής ,αφιερώνουμε το παρακάτω κείμενο για να λυθούν όλες σου οι απορίες!
Αυτό μάλιστα που έχει σημασία να πούμε, είναι ότι αν δεν πάτε για πρωταθλητισμό η πρωτεϊνη των τροφών μπορεί να σας καλύψει. Δείτε μερικές συνταγές.
Τι είναι η πρωτεΐνη σε σκόνη;
Υπάρχουν πολλές μορφές πρωτεΐνης με τις τρεις πιο διαδεδομένες να είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), οι φυτικές πρωτεΐνες για αθλούμενους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και η καζεΐνη. Πιο διαδεδομένη από τις τρεις είναι ο ορός γάλακτος καθώς αποτελεί μια από τις πιο πλήρης πρωτεΐνες όσον αφορά το προφίλ των αμινοξέων που περιέχει (πλήρης ονομάζεται η πρωτεΐνη που εμπεριέχει και τα 9 αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την διατροφή του ανθρωπίνου οργανισμού).
Ορός γάλακτος (whey):
Με το πληρέστερο προφίλ αμινοξέων και τον ταχύτερο χρόνο απορρόφησης από κάθε άλλη μορφή πρωτεΐνης, η σκόνη ορού γάλακτος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την συμπλήρωση της διατροφής όσων ασκούνται. Ο ορός γάλακτος είναι υγρό παράγωγο της επεξεργασίας του γάλακτος κατά την δημιουργία του γιαουρτιού. Το γάλα από το οποίο προέρχονται όλα τα γαλακτοκομικά αποτελείται από δυο ειδών πρωτεΐνες, κατά 80% από καζεΐνη και κατά 20% από ορό γάλακτος.
Οι παραγωγοί χρησιμοποιούσαν την καζεΐνη για την δημιουργία του γιαουρτιού και πετούσαν τον ορό γάλακτος που απέμενε σε υγρή μορφή. Όλα αυτά μέχρι να αναγνωριστεί η διατροφική του αξία. Μέσω συγκεκριμένων μεθόδων επεξεργασίας ο ορός μετατράπηκε σε σκόνη και πωλείται πλέον ως συμπλήρωμα.
Φυτικές πρωτεΐνες:
Με πηγές όπως η σόγια, το ρύζι και η βρωμη οι φυτικές πρωτεΐνες απευθύνονται κυρίως σε όσους απέχουν από το κρέας και τα παράγωγα του. Με βασικά αρνητικά του στοιχεία την περίεργη, συχνά δυσάρεστη, γεύση και την χαμηλότερη διατροφική του αξία λόγο κακής απορρόφησης και ελλιπούς προφίλ αμινοξέων χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά.
Καζεΐνη:
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα αποτελεί μέρος του γάλακτος και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο. Η βασική διαφορά με τον ορό είναι ο ρυθμός απορρόφησης από τον οργανισμό. Η καζεΐνη απορροφάτε πολύ αργά και σταθερά από τον οργανισμό γι αυτό και προτείνεται σαν ρόφημα πριν τον ύπνο έτσι ώστε να παρέχει στον οργανισμό σταθερές ποσότητες πρωτεϊνών καθ’ όλη την διάρκεια του ύπνου και να μην μπει το σώμα σε φάση καταβολισμού.
Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζομαι συμπλήρωμα πρωτεΐνης;
Πριν αναφέρουμε το πότε και γιατί χρειαζόμαστε την πρωτεΐνη σε σκόνη πρέπει να τονίσουμε το προφανές! Ο ορός γάλακτος και οι άλλες μορφές πρωτεΐνης δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πιο συμπυκνωμένη μορφή της πρωτεΐνης του γάλακτος. Όλες αυτές οι θεωρίες και οι φοβίες που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς απέχουν χιλιόμετρα από την πραγματικότητα. Κατ’ επέκταση δεν πρέπει όσοι λαμβάνουν πρωτεΐνη ως συμπλήρωμα να νομίζουν ότι θα φουσκώσουν ως δια μαγείας. Είναι τρόφιμο αν το θέσουμε με απλούς όρους και έχει ως στόχο να συμπληρώνει τις ημερήσιες σου ανάγκες.
Χρειάζομαι συμπλήρωμα;
Όλοι όσοι:
• Ασκούνται συστηματικά
• Έχουν ως στόχο την αύξηση μυϊκής μάζας
• Προπονούνται σκληρά σε κάποιο άθλημα
• Κάνουν κακή διατροφή
• Βρίσκονται υπό τραυματισμό
Πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών ούτως ώστε ο μυϊκός ιστός να μπορέσει να αναπτυχθεί, να δυναμώσει και να επιδιορθωθεί, ανάλογα με την περίπτωση. Δεv πρέπει σε καμία περίπτωση να το παρακάνουν.
Οφέλη από την λήψη συμπληρώματος πρωτεΐνης
• Προάγει την συνολική υγεία του σώματος ,την μυϊκή ενδυνάμωση και αποκατάσταση και την υγεία των οστών και του δέρματος.
• Προλαμβάνει τον οργανισμό από την κατάσταση του καταβολισμού
• Χρειάζεται η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από τα 3 μακροθρεπτικα συστατικά για την πέψη των πρωτεϊνών πράγμα που βοηθάει στην απώλεια βάρους
• Προάγει την καύση λίπους
Παρενέργειες από την λήψη και δοσολογία
Σοβαρές Παρενέργειες από την λήψη πρωτεϊνικών σκευασμάτων δεν έχουν παρατηρηθεί. Μιας και πρόκειται για τρόφιμο το μόνο που μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό είναι να υπάρχει κάποια δυσανεξία στην λακτόζη ή κάποια ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα που εμπεριέχονται, όπως είναι οι χρωστικές και οι γεύσεις. Κάποια συμπτώματα που καταγράφονται μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Ως αναφορά στη δοσολογία κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και κάθε άτομο καθορίζει την διατροφή του βάση της δραστηριότητας του. Η συνηθέστερη δοσολογία για τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες ενός αθλουμενου κυμαίνεται στο 1.5 με 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό.
Πριν βέβαια καταλήξει κανείς στην απόφαση να χρησιμοποιήσει κάποιο σκεύασμα θα πρέπει να ενημερωθεί για το προϊόν που θέλει να αγοράσει, να διαβάσει κριτικές και συστατικά και πάνω απ όλα να συμβουλευτεί κάποιον διατροφολόγο για να καθοριστεί με σιγουριά η συνολική ημερήσια ποσότητα πρωτεϊνών που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του.
Πηγή: runnfun.gr