Κάθε πρωτοετής φοιτητής οικονομίας γνωρίζει ότι έμμεσοι φόροι, όπως είναι το ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, είναι οι πιο άδικοι επειδή βαρύνουν τον φτωχό και τον πλούσιο χωρίς διάκριση. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ σε ποσοστό έμμεσων φόρων στη συνολική φορολογία. Φέτος έγινε ακόμη χειρότερη. Στα κρατικά έσοδα η αναλογία είναι 55,5% έμμεσοι και 44,5% άμεσοι φόροι.
Επειδή η κυβέρνηση κατακρίνεται για τα έσοδα από ΦΠΑ, ειδικά στα τρόφιμα, ο υφυπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής προσπάθησε να «πουλήσει» νεοφανείς θεωρίες για την προτίμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους έμμεσους φόρους, που πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα λέγοντας το απίθανο, ότι αναλογία έμμεσων φόρων προς άμεσους έγινε χειρότερη επειδή η κυβέρνηση κάνει… φοροελαφρύνσεις.
Είπε ο κ. Πετραλιάς «ότι όντως οι άμεσοι φόροι ως προς τους έμμεσους – εάν προσθέσουμε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, το ΦΠΑ και τους δασμούς, ήταν ως προς τα συνολικά έσοδα ήταν 50,3 το 2018 και φέτος είναι 55,5». Ομολόγησε δηλαδή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε μια καλύτερη κατάσταση και την χειροτέρευσε.
Για την μεταβολή του λόγου άμεσων προς έμμεσων φόρων, ο κ. Πετραλιάς βρήκε δικαιολογία σε μειώσεις άμεσων φόρων και μεταξύ αυτών ανέφερε τη μεγαλύτερη σε ποσά: «μειώθηκε ο φόρος νομικών προσώπων από το 28 στο 22% (1,2 δισ. ευρώ)», είπε.
Αυτή η ομολογία, ότι την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας έχουν υπερκέρδη και προωθούν ανενόχλητες τον πληθωρισμό της απληστίας (greedflation), η κυβέρνηση μειώνει σε αυτές τον φόρο κι όχι στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι πολίτες είναι η καρδιά της οικονομικής πολιτικής Μητσοτάκη: Πολλά για τους λίγους και ψίχουλα για τους πολλούς.