Προϋπολογισμός: Kάτω τα έσοδα και έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ

Προϋπολογισμός: Kάτω τα έσοδα και έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ

Από τον πρώτο μήνα του 2021 ανατράπηκαν οι βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού, με τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν αισθητή μείωση έναντι του στόχου και το έλλειμμα να διευρύνεται στο 1.5 δις ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.84 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 812 εκατ. ευρώ ή 17.4%  έναντι της πρόβλεψης που είχε διατυπωθεί. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.69 δις ευρώ, μειωμένα κατά 295 εκατ. ευρώ ή 7.4% έναντι του στόχου, λόγω της πανδημίας. Αντίστοιχα, οι δαπάνες ανήλθαν στα 5.4 δις ευρώ, μειωμένες κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.75 δις ευρώ).

Με βάση αυτά, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού έφτασε το 1.56 δις ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1.09 δις ευρώ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.47 δις ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση των δυσμενών στοιχείων για τα έσοδα και τις δαπάνες του μηνός Ιανουαρίου, τη στιγμή που η χώρα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και τα διάφορα περιοριστικά μέτρα, με ή χωρίς σκληρό lock down, αναμένεται να μας πάνε ως το Μάιο, οδηγεί τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών να φοβούνται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο δραματικής επιδείνωσης, έως και διπλασιασμού του πρωτογενούς ελλείμματος του Προϋπολογισμού μέσα στο 2021, σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί και δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να φτάσει έως και τα 14 δις ευρώ, αντί της πρόβλεψης για 6.67 δις ευρώ που έχει διατυπωθεί.

Με ανάλογο τρόπο, βεβαίως θα ακολουθήσει η αύξηση και του δημόσιου χρέους, που κινείται ήδη πάνω από το 200% του ΑΕΠ, καθώς και η ανάλωση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, που για την ώρα καθησυχάζουν τις αγορές σχετικά με τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και τροφοδοτούν τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την πραγματική οικονομία; Τίποτα το καλό, καθώς ο εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού ήδη από τον Ιανουάριο και η διαφαινόμενη τάση για υπερδιπλασιασμό του πρωτογενούς ελλείμματος θα δώσουν πρόσθετη τροφή στον επιχείρημα της «αδυναμίας των δημόσιων οικονομικών» και των «ασφυκτικών δημοσιονομικών περιθωρίων» έτσι ώστε οι Υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Σκυλακάκης να συνεχίσουν να αποκρούουν την ικανοποίηση του αιτήματος των φορέων της αγοράς για γενναίο κούρεμα του χρέους που συσσωρεύτηκε σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, όσο δίκαιο και αν αυτό είναι.

Documento Newsletter