Προϋπολογισμός φαντασιοπληξίας

Προϋπολογισμός φαντασιοπληξίας

Σε προχειροδουλειά να βρισκόμαστε. Ο λόγος για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο καθίσταται ήδη από τις εξελίξεις ανεφάρμοστο. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις το γεγονός πως η πρόβλεψη των συντακτών του για το 2022 είναι ότι η μέση τιμή του πετρελαίου δεν θα ξεπεράσει τα 68,3 δολάρια το βαρέλι, όταν τη δεδομένη χρονική στιγμή η τιμή έχει ξεπεράσει τα 81 δολάρια;

«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται απλώς για προσχέδιο» τονίζουν στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών τα αρμόδια στελέχη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα σπουδαία θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

«Ανέμελη» στρατηγική

Μέχρι τότε και αυτή η τόσο σοβαρή διεργασία μιας κυβέρνησης εντάσσεται στις προχειροδουλειές της Μαξίμου ΑΕ, μέσω των οποίων στήνουν το επικοινωνιακό αφήγημα περί «άριστης διακυβέρνησης». Ας μην ξεχνάμε ότι προτάσσεται η ανάπτυξη της διετίας 2021-22 που εκτιμάται στο ύψος του 10,6% (6,1% για το 2021 και 4,5% για το 2022) σε σχέση με το 2020.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την «ανέμελη» στρατηγική Μαξίμου να θεωρεί ότι η πανδημία δεν υφίσταται (για παράδειγμα πέρυσι στις 4 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε τέσσερις θανάτους λόγω Covid ενώ φέτος την ίδια ημερομηνία καταγράφηκαν 36 θάνατοι), ενώ οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι παροδικές.

Αυτές είναι οι κυβερνητικές παραδοχές. Βέβαια το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου μάλλον δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο «πάρτι προχειρότητας» που έχουν στήσει Σταϊκούρας – Σκυλακάκης, θεωρούν επισφαλείς τις προβλέψεις για ανάπτυξη 4,5% το 2022 από 6,1% φέτος, ακριβώς γιατί θεωρούν ότι δεν υπάρχει παροδικότητα στις αυξήσεις και βέβαια ότι η πανδημία δεν έχει εξαλειφθεί!

Αυτοδιαψεύδονται

Ωστόσο και στο ίδιο το προσχέδιο προϋπολογισμού υφίσταται παραδοχή των μόνιμων χαρακτηριστικών της ακρίβειας. Η απόδειξη κρύβεται στις προβλέψεις των φόρων. Μόνο από τον ΦΠΑ περιμένει επιπλέον έσοδα σε σχέση με το 2021 1,6 δισ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. από τους ειδικούς φόρους.

Πώς θα προκύψουν αυτά τα μεγέθη όταν η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι της τάξης του 2%; Η καταναλωτική δαπάνη δεν μπορεί να αυξηθεί τόσο πολύ εν μέσω πανδημίας, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας το 2022 στο 14% περίπου.

Μάλιστα σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο 2121-24 (κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο) και τις εκεί κυβερνητικές προβλέψεις εύκολα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει επιβεβαίωση της κυβερνητικής προχειρότητας.

Ετσι στο προσχέδιο γίνεται λόγος για χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων (23,4% από 30,3% που προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες) και των εξαγωγών (11,1% από 13,8%).

Αύξηση των εισαγωγών

Αντίθετα οι εισαγωγές, η κύρια πηγή του προβλήματος της πραγματικής οικονομίας, αυξάνονται με βάση τις κυβερνητικές προβλέψεις από 8,5% στο 8,9%. Οσο για την ιδιωτική κατανάλωση, στο προσχέδιο λαμβάνεται ως παραδοχή ότι σε δυο τρεις μήνες από τώρα η πανδημία δεν θα υπάρχει και εξ αυτής της φαυλότητας (εκτός και αν νομίζει κάποιος ότι με 250-300 νεκρούς την εβδομάδα προτού αρχίσουν τα κρύα και αυξηθεί το ιικό φορτίο θα καταφέρει να εξαλείψει την πανδημία σε βάθος 80 ημερών) προβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9%!

Ολα αυτά συνιστούν έμμεση παραδοχή του λα θ ρο επιχειρήματος της κυβέρνησης ότι δήθεν η ακρίβεια και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας θα είναι παροδικές. Ομως κρύβει και κάτι άλλο. Κάτι βρόμικο εις βάρος των πολλών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αυτό το προσχέδιο παραδέχεται ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη για το 2022 θα προκύψει εν πολλοίς από την ακρίβεια! Ας μην ξεχνάμε ότι το επόμενο έτος θεωρείται η χρονιά της επιστροφής στην κανονικότητα ύστερα από δύο έτη πανδημίας η οποία προκαλεί κλυδωνισμούς.

Documento Newsletter