Η βορειότερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στο Ναγκούρσκογιε, βόρεια του Αρκτικού κύκλου είναι γεμάτη με πυραύλους και ραντάρ και επιδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας. Ο επεκταθείς αεροδιάδρομος στην αεροπορική βάση έχει πλέον τη δυνατότητα να δεχθεί κάθε είδους πολεμικό αεροσκάφος, ακόμα και βομβαρδιστικό με δυνατότητα ρίψης πυρηνικών βομβών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αυξάνεται η ένταση στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων για τους πλούσιους πόρους στην περιοχή.
Εν αναμονή του λιωσίματος των πάγων και της αποκάλυψης των «χρυσοφόρων» κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων και σπάνιων γαιών, που είναι σημαντικές για τη βιομηχανία, οι ισχυρές χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση εκκίνησης.
Ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων
Η Ρωσία προσπάθησε να απλώσει την επιρροή της σε περιοχές του Αρκτικής, ανταγωνιζόμενη τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Δανία και τη Νορβηγία, καθώς η συρρίκνωση του πολικού πάγου προσφέρει νέες ευκαιρίες για πόρους και ναυτιλιακές διαδρομές. Η Κίνα έχει επίσης δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον στην περιοχή, η οποία πιστεύεται ότι διατηρεί το ένα τέταρτο του μη ανακαλυφθέντος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Γης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε εκτιμήσεις που εκτιμούν την αξία του πλούτου της Αρκτικής σε ορυκτά σε 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης πιθανότατα θα αυξηθούν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης των υπουργών Εξωτερικών των Αρκτικών εθνών στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου η Μόσχα πρόκειται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία στο Αρκτικό Συμβούλιο.
Διεκδικήσεις θαλάσσιων περιοχών
Η Ρωσία, στο πλαίσιο της διεκδίκησης θαλάσσιων εκτάσεων βόρεια του Αρκτικού κύκλου, έχει υποβάλλει μια προσφορά για τεράστιες περιοχές της Αρκτικής στα Ηνωμένα Έθνη, διεκδικώντας 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα από την υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία επεκτείνει τα σύνορά της περισσότερο από 350 ναυτικά μίλια από την ακτή.
Ο ΟΗΕ συσκέφτηκε γι αυτήν την απαίτηση από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Η Ρωσία είπε ότι θεωρεί τη Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας ως τον «ιστορικά ανεπτυγμένο εθνικό διάδρομο μεταφορών», και απαιτείται άδεια από τη Μόσχα για τον διάπλου ξένων πλοίων. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς δικαιοδοσίας της Ρωσίας σε τμήματα της διαδρομής ως παράνομους.